Presentation
Funktionsstöd, Göteborgs stad

”Jag har världens bästa jobb och världens bästa kollegor”

Publicerad 28 mars 2023
Foto: Josefine Järlbrink / Elite Studio
Monica Shahipassand och Susanne Roslund, sjuksköterskor inom funktionsstöd i Göteborgs Stad. Foto: Josefine Järlbrink / Elite Studio

Både Monica och Susanne är överens om att de har dragit en vinstlott när det kommer till sitt arbete. Som sjuksköterska inom funktionsstöd i Göteborgs stad är dina arbetsdagar omväxlande, fria, sociala och givande.

Det var en ren tillfällighet som gjorde att Monica Shahipassand som nyfärdig sjuksköterska började arbeta inom funktionsstöd. Från allra första början förstod hon inte ens att hon skulle arbeta inom just LSS.
– Så när jag fick reda på det var det lite skrämmande. Under vår utbildning läste vi inte så mycket om LSS och funktionsstöd. Men eftersom det bara handlade om ett sommarjobb tänkte jag att jag kunde testa och sedan söka mig vidare, säger hon.
Men den sommaren hände det något. Hon upptäckte att arbetet i funktionsstödsteamet var både varierande och spännande.
Nu har det gått sju år sedan den där första sommaren och känslan av att ha träffat helt rätt finns fortfarande kvar.
– Ibland när jag kommer hem kan jag få som ett lyckorus när jag tänker på jobbet. Jag har världens bästa jobb och världens bästa kollegor, säger Monica.
Monicas kollega Susanne Roslund kan inte göra annat än att hålla med. Susanne tog sin sjuksköterskeexamen 1985 och arbetade inom bland annat ortopedi och kirurgi innan hon hittade till funktionsstöd.

Vi söker sjuksköterskor till Funktionsstödsteamen i Göteborgs Stad. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Viktigt med relationsbyggande
Sjuksköterskorna inom funktionsstöd möter patienter från 18 år och uppåt som har ett medfött eller förvärvat funktionshinder. Deras patienter bor på boenden med särskilt stöd och service. Sjuksköterskorna i funktionsteamet ansvarar även för vården på kommunens dagliga verksamheter.
Patientgruppen som de möter ställer höga krav på kommunikation, och relationsbyggandet är därför centralt.
– Vi lär verkligen känna våra patienter, men det krävs en extra stor portion tålamod inom LSS. Ibland tar det tid innan patienterna känner sig trygga med dig, men när du efter ett år kanske får det där första leendet så känns det så bra, säger Susanne och berättar att relationerna till patienterna ofta blir starka och betydelsefulla.

Stark sammanhållning
Arbetsuppgifterna är varierande och omfattar allt från utbildning av personal och medicinska behandlingar till kontakt med anhöriga. Diagnoserna som de möter är lika varierande som patientgruppen.
Trots att de många gånger åker själva ut till de boenden som de ansvarar för uppger Monica och Susanne att de aldrig känner sig ensamma i sin yrkesroll.
– När jag var nyfärdig sjuksköterska fick jag höra att jag inte skulle börja arbeta inom hemsjukvården eller LSS för då skulle jag bli helt ensam, men det är verkligen inte så. Även om jag inte har med mig mina kollegor rent fysiskt så är de bara ett telefonsamtal bort. Och om något är oklart tar jag det med ansvarig läkare, säger Monica.
Sjuksköterskorna i funktionsteamet har en stark sammanhållning och stöder varandra i det dagliga arbetet. De rondar dessutom regelbundet med ansvarig läkare och samarbetar mycket med personalen ute på boendena och i de dagliga verksamheterna.

Flexibelt arbete
Både Susanne och Monica utgår från lokalerna på Första Långgatan i Göteborg. Funktionsteamet där består av fem sjuksköterskor plus arbetsterapeut och fysioterapeut. I samma lokaler sitter även områdets sjuksköterskor som arbetar inom hemsjukvården.
En vanlig arbetsdag inleds med teammöte och en genomgång av natten. Sedan följer vanligtvis inbokade besök på de boenden som sjuksköterskorna ansvarar för. Eftermiddagarna brukar vigas åt administrativa uppgifter och olika typer av möten. Många gånger är de i sina roller spindeln i nätet och för sina patienters talan i deras möten med vården.
Men exakt hur dagarna ser ut varierar. Sjuksköterskorna planerar själva sina dagar och lägger i nuläget även sina egna scheman. Kombinationen av flexibilitet och varierande arbetsuppgifter är enligt Susanne och Monica en riktig fullträff. Att de dessutom kan addera starka och nära relationer till såväl kollegor som patienter gör det hela ännu mer rätt.
– Själen och hjärtat kan vara med på ett annat sätt inom funktionsstöd. Dessutom finns det få sjuksköterskor som kan styra och lägga upp sin dag på det sätt som vi gör, säger Susanne.

Vi söker sjuksköterskor till Funktionsstödsteamen i Göteborgs Stad. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Göteborgs stad – Funktionsstöd

Göteborgs Stad är en av Sveriges största arbetsgivare med cirka 55 000 medarbetare. Tillsammans driver vi verksamheten i hela staden som är uppdelad i fyra stadsområden: Hisingen, Sydväst, Centrum och Nordost. Här finns över 50 vård- och omsorgsboenden, och 200 korttidsplatser.
Som sjuksköterska inom funktionsstöd bidrar du till att människor kan leva så självständigt som möjligt, och för många är du en mycket viktig person i vardagen. Vi arbetar med kompetenshöjande insatser, internutbildningar och erbjuder olika karriär- och utvecklingsmöjligheter.

goteborg.se