Presentation
BUP i Region Västerbotten

Jobba med barn och unga i Västerbotten!

Publicerad 28 mars 2023
Foto: Christian Mård
Christian Lundholm, specialistsjuksköterska i psykiatri och Åsa Östlund, sjuksköterska på BUP i Västerbotten. Foto: Christian Mård
Christian Lundholm, specialistsjuksköterska i psykiatri och Åsa Östlund, sjuksköterska på BUP i Västerbotten. Foto: Christian Mård

På BUP i Region Västerbotten arbetar du långsiktigt och holistiskt och kan verkligen göra skillnad i barns och ungas liv.
– Här finns massvis med olika karriärvägar och utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor.

Det säger Åsa Östlund, som kom till BUP 2019 efter att tidigare ha arbetat på kirurgen.
– Jag ville arbeta med barn och unga därför att man som sjuksköterska kan påverka så mycket och göra en positiv skillnad i deras liv och hur de mår. Dessutom tycker jag att det är jätteroligt att få arbeta med hela familjen på det sätt som man gör här. Det här var helt rätt steg för mig, säger hon.

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster på BUP i Region Västerbotten

Följer över tid
Kollegan Christian Lundholm är specialistsjuksköterska i psykiatri och arbetade tidigare inom vuxenpsykiatrin. Han bytte till barn- och ungdomspsykiatrin av precis samma skäl som Åsa.
– Vi strävar efter att alltid ha fasta vårdkontakter, så vi får verkligen följa våra patienter och deras vårdnadshavare över tid och lär ofta känna dem väldigt väl, berättar Christian.
Både Åsa och Christian ansvarar för medicinuppföljning, vilket innebär regelbunden kontakt med patienter och vårdnadshavare.
– Medicinuppföljning är en viktig del av hela omvårdnadsprocessen tillsammans med andra behandlingar som samtalsterapi. Vi ser resultatet av olika behandlingar och hur framgångsrik medicinering helt kan förändra en ung människas liv, säger Christian.
Det finns många områden som sjuksköterskor kan fördjupa sig i. Christian arbetar exempelvis med Säbu, en enhet mot ätstörningar, och Åsa är avvikelseutredare. KBT, traumaterapi, föräldrautbildningar och ångestbehandling är exempel på andra fördjupningsområden.
– Jag upplever verkligen att det finns en lyhördhet för medarbetarnas önskemål och att det är lätt att få gå olika utbildningar och arbeta med sådant som man kanske har ett specialintresse för, framhåller Åsa, som planerar att framöver läsa till psykiatrisjuksköterska.

Starka team
Både Åsa och Christian lyfter fram det goda arbetsklimatet inom BUP. Kliniken arbetar länsövergripande och har mottagningar i Skellefteå, Lycksele och Umeå. Alla strävar mot samma mål och man jobbar i multiprofessionella team, där en rad olika yrken finns representerade.
– Det är en stor styrka att ha så bra team, menar de. Vi stöder varandra och arbetar väldigt prestigelöst. Här får man en trygg start och kan verkligen utvecklas som sjuksköterska!

Barn- och ungdomspsykiatrin – Region Västerbotten

Barn- och ungdomspsykiatri i Västerbotten är en specialistklinik för barn och unga upp till och med 17 år med medelsvåra till svåra psykiatriska tillstånd och där funktionsnivån i vardagen är påverkad. Här kan du som sjuksköterska utvecklas i en rad olika roller, i starka, multiprofessionella team och arbeta långsiktigt och holistiskt. Vill du veta mer? Kontakta oss!

www.regionvasterbotten.se