Presentation
Primärvården Gävle

Nytt arbetssätt på distans hos Valbo HC

Publicerad 28 mars 2023
Anna-Lena Baadstrand och Marie Lindegren, distriktssköterskor vid Valbo HC. Foto: Alexander Lindström
Anna-Lena Baadstrand och Marie Lindegren, distriktssköterskor vid Valbo HC. Foto: Alexander Lindström

Under pandemin började Valbo Hälsocentral med ett nytt arbetssätt, där personalen delvis kunde arbeta hemifrån.
– Det blir väldigt varierande dagar för oss, och en bra arbetsmiljö, säger Anna-Lena Baadstrand, distriktssköterska vid Valbo HC.

Valbo Hälsocentral i Gävleborg fick liksom många andra arbetsplatser ställa om under pandemin.
– För att minska risken för smitta så erbjöds vi som personal att arbeta viss tid hemifrån. Även vid milda symptom då vi inte kunde vara på arbetet fanns möjligheten att arbeta hemifrån. I början var det mest telefonrådgivning, men successivt lades arbetsuppgifter till såsom digitala vårdsbesök, säger Anna-Lena Baadstrand.
Hon har arbetat på Valbo HC sedan 2018 och hennes kollega Marie Lindegren lika länge. Båda är distriktssköterskor och arbetar med diabetespatienter.

Jobba inom primärvården i Gävle. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Patienter sparar tid
När Valbo HC bestämde sig för att delvis behålla upplägget efter pandemin tog de chansen.
– Vi har till exempel digitala besök med diabetespatienter. Det fungerar jättebra med video i stället för fysiska besök i många fall. Patienterna kommer på fysiska årskontroller, om det behovet finns. Många patienter tycker att det är skönt att de sparar tid i och med att de inte behöver åka hit, säger Marie Lindegren.
Både hon och Anna-Lena Baadstrand trivs med arbetssättet.
– Att jobba hemifrån en dag i veckan har varit ett lyft för arbetsmiljön. Vi gör alltid upp en tydlig plan för våra dagar och på så sätt är vi mer tidseffektiva.
Förutom patientsamtal görs också administration hemma.
– Jag samlar ihop det jag inte hunnit under dagarna inne på jobbet och gör en grundplanering för dagen. Det kan handla om patientkontakter, signera provsvar, schemaplanering vilket gör att det blir varierande dagar, säger Anna-Lena Baadstrand.

Bra med erfarenhet
Att arbeta hemifrån passar nog främst de som redan har några års erfarenhet.
– Vi tror att det krävs att man jobbat en tid på enheten, för att var bekväm med arbetssättet. Självklart kan man ändå rådgöra med kollegor fast via andra kanaler, säger Marie Lindegren.
Arbetsupplägget ses som en god förbättring i arbetsmiljön.
– Det är väldigt roligt att jobba inom primärvården; vi lär oss nya saker varenda dag. Att arbeta som distriktssköterska inom primärvården är ett utvecklande och självständigt uppdrag. Så kom och jobba med oss på Valbo – Din Hälsocentral!

Jobba inom primärvården i Gävle. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Valbo hälsocentral – Region Gävleborg

Valbo Hälsocentral är en av de större hälsocentralerna i Gävleborgs län, med cirka 9500 listade patienter. Vi är idag cirka 50 medarbetare som tillsammans bedriver primärvård. Hos oss har du möjlighet att arbeta delvis hemifrån.
Min vård Gävleborg ger möjlighet att ha digitala besök och att använda andra typer av digitala tjänster för att underlätta kommunikationen mellan vård och patient. Tjänsten är ett komplement till dagens vårderbjudande och en viktig pusselbit för att skapa en mer tillgänglig och jämlik vård.

Kontakt:
Claes Sundvik – HOSIP – Valbo Din hälsocentral
claes.sundvik@regiongavleborg.se
regiongavleborg.se