Utlandsutbildad

Program ger nya sjuksköterskor

Publicerad 24 oktober 2023
Text: Adrianna Pavlica Foto: Privat
René Stone från Sydafrika blev legitimerad sjuksköterska i Sverige efter bara 13 månader, tack vare ett särskilt program i VGR.

Inom Västra Götalandsregionens PLUS-program får utlandsutbildade sjuksköterskor hjälp att nå fram till en svensk legitimation. René Stone från Sydafrika hittade både praktiskt stöd och självförtroende på kursen.

Via PLUS – program för lärande och utveckling i svensk hälso- och sjukvård – inom Västra Götalandsregionen ska utlandsutbildade sjuksköterskor få bästa möjliga start på sin yrkesbana i Sverige. Det ingår kurser och föreläsningar i bland annat språk, kommunikation och kultur- och samhällsorientering. Sjuksköterskorna delas också in i reflektionsgrupper med en handledare.
– PLUS-programmet var fantastiskt, jag började där två månader efter att jag kom till Sverige. Framför allt var det väldigt bra att bygga ett nätverk. Dels kunde man utbyta erfarenheter och få tips av varandra men det fanns också en psykosocial aspekt som var viktig, säger specialistsjuksköterskan René Stone som kommer från Sydafrika.

”I början när jag jobbade bad jag hela tiden om ursäkt för min dåliga svenska, men min handledare på PLUS sa att jag skulle sluta med det.”

Gav en boost
Det tog bara en vecka från att hon kom till Sverige tills att hon började jobba på neonatalavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg, då som undersköterska. Samtidigt tog hon en intensivkurs i svenska på Folkuniversitetet och pluggade stenhårt. De fem månaderna med PLUS-programmet gav henne en skjuts framåt.
– I början när jag jobbade bad jag hela tiden om ursäkt för min dåliga svenska, men min handledare på PLUS sa att jag skulle sluta med det. Det gav mig en självförtroende-boost och handledaren blev en viktig person som jag träffade varannan vecka, säger René Stone.

Snabbare process
Hjälpen hon fick kunde gälla både stora och små saker.
– Jag tog till exempel med min lönespecifikation för att förstå den. Jag visste inte vad obekväm arbetstid var till exempel, och jag ville inte fråga chefen och se dum ut. Och PLUS-teamet var en viktig länk till våra chefer också, som inte alltid visste hur legitimationsprocessen fungerar och hur de kan hjälpa till.
PLUS-programmet gjorde också att René Stone gjorde sina prov flera månader innan hon tänkt börja med det – all information och kunskap gav henne ett försprång. Efter 13 månader i Sverige fick hon sin legitimation – vanligtvis kan processen ta 2–4 år för en sjuksköterska som utbildat sig utanför EU.
– Det var jättekul att äntligen kunna börja jobba. Och här i Sverige finns större resurser än i Sydafrika, till exempel när man öppnar skåp så finns allt man behöver. Så det känns jätteroligt att kunna jobba här, och att det gick så snabbt att få börja.