Presentation
Praktikertjänst Norrskenets hälsocentral

Självständigt och omväxlande på Norrskenet

Publicerad 24 oktober 2023
Foto: Fredric Alm
Sara Påve och Catrin Björnström, distriktssköterskor på Norrskenets mottagning i Kiruna. Foto: Fredric Alm
Sara Påve och Catrin Björnström, distriktssköterskor på Norrskenets mottagning i Kiruna. Foto: Fredric Alm

Tio mil till hälsocentralen. Det är verkligheten för många patienter på Norrskenets hälsocentral.
– Vi tar hand om allt från nyfödda till palliativ vård. Jag gillar omväxlingen som det innebär att arbeta i primärvården i glesbygd, säger distriktssköterskan Sara Påve.

Norrskenets hälsocentral – som drivs inom vårdkooperativet Praktikertjänst – är Sveriges nordligaste vårdmottagning. Här måste man vara beredd på det mesta – akuta barnafödslar, älgjaktsskador och hjärtinfarkter.
– Vi har alla sorters patienter och diagnoser. Jag gillar verkligen omväxlingen och de utmaningar som det innebär att arbeta inom primärvården i glesbygd. Många patienter har väldigt långt till vårdcentralen, så det gäller att få ut mesta möjliga av varje vårdbesök. Man får verkligen använda sig av hela sin kompetens, säger Sara Påve.

Jobba med oss på Praktikertjänst. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Följer patienter
Som sjuksköterska på Norrskenet är jobbet såväl självständigt och omväxlande som långsiktigt. Allt kan hända när man följer en familj genom livets olika faser. Som sjuksköterska här lär man ofta känna sina patienter väl.
– Jag sökte mig hit eftersom jag var intresserad av primärvården och av att arbeta med ett helhetsperspektiv. Det är så roligt att kunna följa patienterna och deras anhöriga över lång tid. Vi har ”våra” familjer och känner deras historia och vi utvecklar en ofta nära relation, säger distriktssköterskan Catrin Björnström, som har arbetat på Norrskenets hälsocentral sedan 2019.
Både Catrin Björnström och Sara Påve arbetar huvudsakligen på Norrskenets mottagning i Kiruna, men ibland syns de också på hälsocentralens mottagningar i Karesuando och Vittangi. Patienterna kommer från ett mycket vidsträckt upptagningsområde och som distriktssköterska gäller det att vara flexibel och lyhörd.
– För patienter som bor mycket långt bort använder vi oss av olika verktyg. Det kan exempelvis handla om telefonrådgivning eller även hembesök i vissa fall. Det är otroligt viktigt med återkoppling för dessa patienter, i synnerhet de äldre, förklarar Sara Påve.
Parallellt med mottagningar och servicepunkter satsar Norrskenets hälsocentral även på digitala lösningar. Genom tjänsten Mitt PTJ möter hälsocentralens sjuksköterskor sina patienter i en digital chatt.
För sjuksköterskornas del leder satsningen till både flexibilitet och variation. Och för Norrbottens invånare ökar tillgängligheten samtidigt som vårdkedjan blir mer sammanhållen.

Brett och självständigt
Catrin Björnström jobbade tidigare bland annat på sjukhus, inom rehab och i kommunens hemsjukvård. Idag arbetar hon framför allt på Norrskenets barnavårdscentral där hon stormtrivs. Kollegan Sara Påve började på Norrskenet under 2022 och var innan dess även hon på sjukhus samt inom hemsjukvården.
Båda sökte sig till just Norrskenet för bredden, ansvaret och möjligheten att arbeta självständigt. De uppskattar också att det är en arbetsplats med stabila, kompetenta team och att det pågår ett ständigt utvecklings- och förbättringsarbete. Sammanhållningen är stark och de uppskattar sina arbetskamrater.
– Som sjuksköterska på Norrskenet är det en blandning av både akuta fall och planerade besök och det är ett väldigt självständigt arbete. Samtidigt får vi bra stöd av fasta AT- och ST-läkare och andra arbetskamrater. Vi försöker i möjligaste mån ge våra patienter en fast läkarkontakt, så att de får trygghet och kontinuitet. Vi medarbetare stöder varandra och är väldigt samspelta, säger Catrin Björnström.
Enligt både Catrin Björnström och Sara Påve finns det inom Praktikertjänst satsningar på både kompetensutveckling och olika karriärvägar. Dessutom är kulturen tillmötesgående och stödjande. Men på just Norrskenet kan även annat locka. Norrbottens unika natur och rika kulturutbud finns tillgängligt runt knuten. Här kan man jaga, fiska, vandra och åka skidor.
– Det här är en fantastisk miljö att leva och arbeta i. Här kan man verkligen få livskvalitet och en aktiv fritid, säger Sara Påve.

Jobba med oss på Praktikertjänst. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Norrskenets hälsocentral – Praktikertjänst

Norrskenets hälsocentral är en del av Praktikertjänst som är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och de nöjdaste medarbetarna. Bolaget är ett kooperativ och styrs av 1 200 praktiker – bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv, och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Läs mer på praktikertjanst.se