Presentation
Region Östergötland AnOpIVA i Linköping

Spännande karriärvägar på AnOpIVA i Linköping!

Publicerad 24 oktober 2023
Foto: Lasse Hejdenberg
Ida Hörsing, William Wennerström, Cajsa Öhrn och Jessica Couch trivs bra på AnOpIVA vid Linköpings universitetssjukhus. Foto: Lasse Hejdenberg
Ida Hörsing, William Wennerström, Cajsa Öhrn och Jessica Couch trivs bra på AnOpIVA vid Linköpings universitetssjukhus. Foto: Lasse Hejdenberg

Vill du vara med och starta en helt ny intermediärvårdavdelning, eller är du nyfiken på hur det är att arbeta som operationssjuksköterska och vill prova som trainee? På AnOpIVA vid Linköpings universitetssjukhus finns en rad spännande karriärmöjligheter för dig som är sjuksköterska. Här är vården i ständig utveckling och våra medarbetare i fokus.

I slutet av hösten slår AnOpIVA i Linköping upp portarna till en helt ny avdelning, CIMA (Centrala InterMediärvårdsAvdelningen), som ska fungera som steget mellan intensivvård och vanlig vård. Det handlar om patienter som har vårdats på intensiven och ännu inte är redo för att slussas till en vanlig vårdavdelning, efter exempelvis stor kirurgi, trauma eller andra tillstånd som kräver extra övervakning. Avdelningen kommer att ha sex vårdplatser och blir en resurs för hela sjukhuset.
– Det är väldigt roligt att få vara med från start och kunna påverka hur vi utformar verksamheten. Jag upplever att det finns en stor lyhördhet för medarbetarna och att vårt perspektiv värdesätts, säger Jessica Couch, som arbetar som sjuksköterska på Postop och ingår i den arbetsgrupp som ska arbeta fram rutiner för den nya avdelningen.
Jessica kom till AnOpIVA för tre år sedan efter att ha arbetat på olika avdelningar efter sin examen 2014. Hon säger att hon aldrig trivts så bra.
– Vi har många olika typer av patienter och diagnoser. Det kan vara krävande, men vi har färre patienter och kan oftast lägga mer tid på omvårdnadsarbetet för varje enskild patient än på många andra avdelningar, säger hon.

Möjlighet rotera
För de flesta sjuksköterskor på Postop innebär CIMA en möjlighet att rotera mellan avdelningarna. William Wennerström, som tog sin sjuksköterskeexamen 2021, kom till Postop för ett år sedan. Han sökte sig hit för bredden och variationen och för att utvecklas i sin profession. Nu ser han fram emot att arbeta på CIMA en del av tiden.
– Det är högriskpatienter med omfattande vårdbehov och det kommer att krävas både medicinsk och kirurgisk kompetens. Samtidigt kan vi fokusera väldigt tydligt på varje enskild patient och det är en lugnare miljö än på Postop, så patienterna får bättre återhämtning. Det blir en säkrare vård för komplexa patienter, säger han.

Trainee på operation
En annan satsning som görs på AnOpIVA i Linköping är ett traineeprogram för sjuksköterskor som är intresserade av att specialisera sig inom operation och vill lära sig mer. Programmet löper under ett helt år och innebär att du arbetar tre dagar i veckan på operationssal och två dagar i veckan på preop. Två sjuksköterskor som nappade på det är Cajsa Öhrn och Ida Hörsing. Båda har nu utbildningstjänst och pluggar till specialistsjuksköterska inom operationssjukvård på heltid.
– Jag har alltid varit intresserad av kirurgi och när denna tjänst dök upp visste jag direkt att det var något för mig. Det är en fantastisk möjlighet att få testa yrket och komma in i operationsmiljön. Det var en överväldigande känsla första gången som jag var med på en operation, säger Ida, som blev färdig sjuksköterska 2017 och har arbetat inom en rad olika områden sedan dess.
Hon får medhåll av Cajsa, som blev klar med sin grundutbildning för två år sedan.
– När jag var föräldraledig funderade jag över hur jag ville utvecklas professionellt, och traineetjänsten verkade otroligt spännande. Operation är en väldigt sluten värld och vi har i princip ingenting av det på grundutbildningen, så det är svårt att få chansen att lära sig mer. Nu blev det lätt för mig att ta steget att läsa vidare, berättar hon.
Som trainee på operation får du gå bredvid en erfaren operationssjuksköterska och rotera mellan olika sektioner. Operationerna spänner över barn, ÖNH, gynekologi, hand och plastik, ortopedi, neurokirurgi, allmänkirurgi, urologi och akut kirurgi.
– Det är en väldig bredd och man får se lite av varje. Vi får olika uppgifter att göra, som att duka fram operationsbordet, instrumentera och kirurgisk desinfektion av operationsområdet, berättar Ida.
Både Cajsa och Ida fick mersmak direkt och kände att det var rätt yrke för dem.
– Det är en stor fördel att traineetjänsten är så lång, så att man verkligen får inblick, säger Cajsa. Jag kan verkligen rekommendera den som är intresserad att söka hit!

AnOpIVA i Linköping – Region Östergötland

Under hösten öppnar AnOpIVA en helt ny CIMA-avdelning med sex vårdplatser. Här har du chansen att vara med från början och utveckla verksamheten. Du arbetar med avancerad basal stödjande behandling, övervakning och täta kontroller, bland annat andningsunderstödjande behandling som noninvasiv ventilation (NIV), optiflow och CPAP. Du kommer även att hantera artärnålar, centrala infarter, thoraxdränage och EEG-övervakning. Du får gedigen introduktion, med föreläsningar och en egen mentor. Vi har dessutom ett brett utbud av kompetensutveckling.
AnOpIVA har även ett traineeprogram för dig som är nyfiken på att arbeta som operationssköterska. Det löper under ett år och du får en bred och djup inblick i yrket.

Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta oss eller läs mer på www.regionostergotland.se