Presentation
Region Blekinge Kirurgi Blekingesjukhuset

Ständig utveckling på kirurgen i Blekinge

Publicerad 24 oktober 2023
Foto: Magnus Lejhall
Linnéa Berglind och Sofie Robertsson, specialistsjuksköterskor på Kirurgiska kliniken. Foto: Magnus Lejhall
Linnéa Berglind och Sofie Robertsson, specialistsjuksköterskor på Kirurgiska kliniken. Foto: Magnus Lejhall

Blekingesjukhuset satsar sedan ett par år tillbaka på specialistsjuksköterskor i kirurgisk vård.
– Det är ett jätteroligt jobb där jag delar min tid mellan omvårdnad och ett mer verksamhetsövergripande förbättringsarbete, säger Linnéa Berglind, specialistsjuksköterska.

Kirurgiska kliniken vid Blekingesjukhuset i Karlskrona erbjuder många olika karriärvägar. Genom satsningen på SPIK (specialistsjuksköterska i klinisk tjänst) och specialistsjuksköterskor i kirurgisk vård, utvecklas både medarbetare och verksamhet.
Linnéa Berglind arbetar sedan i våras som specialistsjuksköterska i kirurgisk vård på avdelning 48.
– Vi vårdar patienter med sjukdomar i mag–tarmkanalen, bukspottkörteln, levern samt gallan. Det är komplexa patienter och det är svårt ibland, men man lär sig otroligt mycket.
Specialistsjuksköterskan Sofie Robertsson har motsvarande tjänst på avdelning 49. Det är en kirurgisk akutvårdsavdelning (KAVA) där man även tar hand om kärlsjukdomar och urologiska sjukdomar.
– Jag har arbetat på kirurgkliniken i tio år, började på kärlsidan och gick efter något år över till KAVA.
Att Sofie stannat kvar inom kirurgkliniken i alla år säger hon beror på den ständiga utvecklingen.
– Efter några år i yrket blev jag teamsköterska som innebar ett extra ansvar för kvalitetsutveckling och att stöda kollegor. Sedan fick jag, precis som Linnéa, möjlighet att läsa vidare till specialistsjuksköterska i kirurgisk vård. På min avdelning möter jag många olika diagnoser, allt från trauman i det akuta skedet till lättare gall- och appendicitoperationer. Det är enormt spännande och utvecklande att ha den blandningen av patienter.

Jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer och ansöka


Sjuksköterska till avdelning 48, Kirurgkliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterskor till avdelning 49, Kirurgkliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Gör skillnad
I sina nya roller ska Sofie och Linnéa vika halva arbetstiden åt att exempelvis driva förbättringsarbeten, utbilda kollegor och hålla i introduktioner för nya medarbetare.
– Vi ska även vara ansvariga sjuksköterskor för patienter som behöver lite extra vård eller har mer komplexa situationer, stöda på ronder och hjälpa till med planering. Resterande tid arbetar vi som sjuksköterskor i vården ute på avdelningarna, berättar Linnéa.
Det allra bästa med jobbet, menar Sofie, är variationen och känslan av att ha ett arbete som gör skillnad.
– Ju mer kunskap och erfarenhet jag samlar på mig, desto mer kan jag göra för patienterna.
Linnéa är inne på samma linje.
– Jag kan inte annat än att hålla med. Kirurgkliniken har också en väldigt bra arbetsmiljö, vi hjälps åt och arbetar tillsammans i teamen. Det gör ju också att man trivs.

Kirurgiska kliniken vid Blekingesjukhuset – Region Blekinge

Kirurgkliniken är en central funktion på Blekingesjukhuset. I Karlshamn finns elektiv kirurgi och poliklinik, medan akut och avancerad kirurgi är koncentrerad till Karlskrona. I Karlskrona finns även klinikens två slutenvårdsavdelningar. Kliniken har cirka 200 anställda och erbjuder en genomtänkt introduktion med erfarna kollegor och internutbildning på arbetstid.

regionblekinge.se