Presentation
Region Västerbotten Barn- och ungdomspsykiatrin

Stimulerande arbete på BUP i Umeå

Publicerad 24 oktober 2023
Foto: Lena Lee
Ella Kellnor och Linnéa Appelvik Tängdén, sjuksköterskor på psykiatrimottagningen i Umeå. Foto: Lena Lee
Ella Kellnor och Linnéa Appelvik Tängdén, sjuksköterskor på psykiatrimottagningen i Umeå. Foto: Lena Lee

Nära möten och stora utvecklingsmöjligheter. På Barn- och ungdomspsykiatrimottagningen i Umeå finns det tid för varje patient och ett team som hjälps åt med behandlingen.
– Det är jätteroligt att träffa patienterna och känna att man verkligen kan hjälpa dem, säger sjuksköterskan Ella Kellnor.

På psykiatrimottagningen i Umeå, där sjuksköterskorna Ella Kellnor och Linnéa Appelvik Tängdén jobbar, behandlas barn och ungdomar med många olika typer av problematik. Det kan till exempel handla om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, och autism eller problem med ätstörningar, ångest och depression.
På mottagningen finns ett behandlingsteam där många professioner samarbetar för att hjälpa patienten på bästa sätt, både genom samtal, medicinering och olika typer av gruppbehandlingar.
– Det är ofta ett detektivarbete för att hitta rätt behandlingsväg och en härlig känsla när man känner att man vunnit patientens förtroende, säger Linnéa Appelvik Tängdén.

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster på BUP i Region Västerbotten

Nystartat akutteam
Förutom behandlingsteamet finns också ett nystartat akutteam där både Linnéa Appelvik Tängdén och Ella Kellnor jobbar. Även här arbetar man tillsammans med till exempel psykolog och läkare för att bedöma och hjälpa patienterna i ett mer akut skede.
– Vi har massor med visioner för vårt akutteam och jag tycker att våra idéer tas på allvar, säger Ella Kellnor.
Hon har tidigare arbetat på en kirurgisk avdelning och har ingen specialistutbildning inom psykiatri.
– Men jag har lärt mig massor under det halvår jag jobbat här. Det har verkligen varit stimulerande, säger Ella Kellnor.

Stora utvecklingsmöjligheter
Som sjuksköterska på barn- och ungdomspsykiatrimottagningen erbjuds man kontinuerlig handledning och interna- och externa föreläsningar, dessutom finns det möjlighet att läsa vidare till psykiatrisjuksköterska.
Även Linnéa Appelvik Tängdén uppskattar utvecklingsmöjligheterna och har tidigare erfarenhet av somatiken som narkossjuksköterska på en operationsavdelning.
– Jag var nyfiken på att jobba med barn och sökte mig hit eftersom en kompis talade gott om den här arbetsplatsen, berättar Linnéa Appelvik Tängdén.
Ella Kellnor har alltid velat jobba inom psykiatrin och tycker att den stora skillnaden jämfört med somatiken är möjligheten att mötas på djupet.
– Trots att vi pratar om det allra svåraste blir det också många skratt. Det är fascinerande hur mångfacetterade vi människor är, säger Ella Kellnor.

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster på BUP i Region Västerbotten

Barn- och ungdomspsykiatrin – Region Västerbotten

Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Västerbotten är en länsövergripande klinik med mottagningar i Umeå, Lycksele och Skellefteå. I kliniken ingår även en vårdavdelning som finns i ett nybyggt psykiatrihus i Umeå. BUP har ett nära samarbete med närstående, skola, socialtjänst och kliniker inom sjukvården.
På kliniken jobbar man i tvärprofessionella team och satsar mycket på utbildning av sin personal.

Kontakt:
Helena Cronebäck
Avdelningschef Umeåmottagningen, BUP Västerbotten
helena.croneback@regionvasterbotten.se
regionvasterbotten.se