Presentation
Region Jönköpings län Höglandssjukhuset AnOpIVA

”Vi har en väldig glädje här”

Publicerad 24 oktober 2023
Foto: Mikael Ftitzon
Sandra Wolst, operationssjuksköterska, Paulina From, anestesisjuksköterska, Jennie Magnusson, IVA-sjuksköterska och Caroline Fridh, IVA-sjuksköterska. Foto: Mikael Ftitzon
Sandra Wolst, operationssjuksköterska, Paulina From, anestesisjuksköterska, Jennie Magnusson, IVA-sjuksköterska och Caroline Fridh, IVA-sjuksköterska. Foto: Mikael Ftitzon

Glädje, sammanhållning och variation. Sjuksköterskorna på operations- och intensivvårdskliniken vid Höglandssjukhuset i Eksjö arbetar i moderna och högteknologiska lokaler. De är dessutom omgivna av kunniga och engagerade kollegor.

Den gravida kvinnan hade kämpat hela natten. Vid tretiden resulterade kampen i ett akut kejsarsnitt. Anestesisjuksköterskan Paulina From var en av de som mötte upp i operationssalen.
– Kvinnan var så klart orolig och hade svårt att släppa kontrollen. Jag frågade henne vilken musik hon gillar och hon berättade att de hade lyssnat mycket på låten Det är ju dej jag går och väntar på under graviditeten, säger Paulina.
Sagt och gjort. Minuter senare föddes barnet till musiken som fyllde hela operationssalen.
– Vi alla sjöng med efter förmåga och stämningen var väldigt fin, säger Paulina och berättar att kvinnan i efterhand var väldigt tacksam över stödet hon fick när det var som allra svårast.
På operations och intensivvårdskliniken är den individanpassade vården i fokus. Omhändertagandet av patienterna kännetecknas av hög yrkesskicklighet, högkvalitativ omvårdnad och ett personligt bemötande fullt av både respekt och empati.
En av de saker som Paulina gillar allra mest med sitt arbete som anestesisjuksköterska är att på kort tid kunna ge lugn och trygghet till stressade patienter.
– Jag älskar att vi arbetar i team runt varje patient. Vi möts av så mycket tacksamhet och det ger så mycket energi, säger hon och berättar att även sammanhållningen mellan kollegorna är god och ger upphov till många skratt.

Skratt och sammanhållning
Att skratten är viktiga är något som IVA-sjuksköterskan Caroline Fridh kan skriva under på.
– Många patienter säger att det märks att vi gillar att jobba tillsammans. Man måste ha skratt när man arbetar med så mycket allvar, säger hon.
Sedan tre veckor tillbaka arbetar hon på dagkirurgin. Även om hon saknar den medicinska tekniken inne på IVA-salarna så brinner hon för att underlätta för sina patienter efter deras operationer.
– Mina patienter är ofta i ganska gott skick och vi har många fina samtal, säger hon och berättar att ytterligare en stor fördel med arbetet på dagkirurgin är att hon arbetar varken helger eller röda dagar.

Nya lokaler
För att medarbetarna på kliniken ska få de bästa förutsättningarna satsas det stort på sjukhusets lokaler. Just nu pågår arbetet med att färdigställa dagkirurgins nya hemvist. För tre år sedan flyttade operation- och intensivvårdsavdelningen in i nya ljusa, luftiga, ergonomiska och högteknologiska lokaler.
– Om vi till exempel ska utföra en laparoskopi så finns en touchskärm jag kan sterilklä för att enkelt kunna styra ljussättning i taket, operationslamporna, insufflation av koldioxid till buken, vilka skärmar bilden ska visas på etcetera. Detta underlättar arbetet för oss och övriga på salen, säger operationssjuksköterskan Sandra Wolst.
Ett mindre sjukhus gör att det är en stor variation av ingrepp. Hon möter patienter i alla åldrar och operationerna de utför kan vara allt från mindre gynekologiska ingrepp till större tarmresektioner och avancerade höftproteser.
– Jag lär mig nya saker hela tiden, vilket är väldigt utvecklande.
Sandra gillar det kreativa i yrket och att arbeta med händerna.
– Som operationssjuksköterska fokuserar jag på en operation i taget och ibland kan det finnas något terapeutiskt över arbetet, säger hon.

Kompetensutveckling
Ute på IVA-avdelningen är det däremot ofta många bollar i luften samtidigt. Här arbetar Jennie Magnusson. Under många år arbetade hon inom dialysverksamheten men 2021 blev hon färdig IVA-sjuksköterska.
– Du vet aldrig vad som ska möta dig när du kommer på morgonen. Som sjuksköterska här får du en otrolig bredd, säger Jennie och berättar att hon gillar alla delar med sitt arbete. Från kontakten med anhöriga och arbetet på uppvakningen till tempot när traumalarmet går.
Jennies väg till att bli IVA-sjuksköterska gick via en utbildningstjänst.
– Eftersom jag har barn hemma underlättade det väldigt mycket att jag kunde behålla min inkomst, säger Jennie.
Karriär och kompetensutveckling för sjuksköterskorna vid kliniken är många och viktiga. Sjuksköterskor erbjuds bland annat trainee-koncept samt vidareutbildning via utbildningsanställningar inom alla tre specialinriktningar.
Tack vare samarbetet i de tvärprofessionella teamen och mellan sjukhusets olika kliniker är kompetensutveckling inte enbart utbildning, det är en del av det dagliga arbetet.

Operations- och intensivvårdskliniken – Region Jönköpings län

Operations- och intensivvårdskliniken är en av Höglandssjukhusets största kliniker med cirka 220 medarbetare inom intensivvård, anestesi, operationssjukvård, postoperativ vård, sterilteknik och vårdadministration.
Ambitionen är att vara en klinik i framkant och ett föredöme när det gäller kvalitet och arbetsmiljö. Klinikens mål är att bidra till både den personliga utvecklingen och verksamhetens utveckling.
År 2020 flyttade vi in i helt nya lokaler och är nu en av Sveriges modernaste operations- och intensivvårdskliniker.

Följ kliniken på deras gemensamma Instagram: anopiva_eksjo
rjl.se/jobb-och-karriar