Presentation
Praktikertjänst Bjärreds Vårdcentral

Nära teamarbete bakom nominering till Glasäpplet

Publicerad 10 april 2024
Foto: Daniel Karlsson
Sofia Otterhag, medicinskt ansvarig läkare, Petra Ander, sjuksköterska och verksamhetschef och Ragnhild Tunehag, ansvarig för läkargruppen. Foto: Daniel Karlsson
Sofia Otterhag, medicinskt ansvarig läkare, Petra Ander, sjuksköterska och verksamhetschef och Ragnhild Tunehag, ansvarig för läkargruppen. Foto: Daniel Karlsson

Petra Ander är sjuksköterska och verksamhetschef på Bjärreds Vårdcentral som nyligen nominerades till Skånes bästa vårdcentral. En nominering som är resultatet av ett nära teamarbete, där alla yrkesroller är lika viktiga för att verksamheten ska fungera.

Våga testa! Det tipset vill Petra Ander, verksamhetschef vid Bjärreds Vårdcentral, ge andra sjuksköterskor som är intresserade av ledarskap. Det första fröet till hennes egen chefskarriär planterades vid ett utvecklingssamtal.
– Jag hade arbetat som sjuksköterska i några år när min närmaste chef sa: ”Petra, du vet väl om att du är en ledare?” Jag hade aldrig tänkt i de banorna tidigare, men tanken slog rot och efter en tid insåg jag att min chef hade en poäng. Jag är en person som trivs med förändringar och att förbättra rutiner och verksamheter. Jag är också lite rastlös, vill inte stanna i det gamla utan utvecklas och utforska nya möjligheter.
Utvecklingssamtalet, som ägde rum för många år sedan, sådde ett frö hos Petra på flera plan.
– Jag tänker ofta på min dåvarande chef; hon visade mig en väg som jag kanske inte hade valt annars. Det är något jag försöker föra vidare i mitt eget arbete genom att uppmuntra sjuksköterskor som visar fallenhet för ett visst område att testa nya vägar. Från min nuvarande position har jag möjlighet att inspirera till en karriär som kanske tar dem in på helt nya spår.

Långt yrkesliv
Petra Anders egen karriär som sjuksköterska började för 26 år sedan när hon tog sin examen. Sedan dess har hon vidareutbildat sig till barnsjuksköterska och arbetat på bland annat barnkliniken inom regionen och en annan vårdcentral i privat regi.
– När jag bytte jobb fick jag ganska snabbt en fråga om jag ville bli verksamhetschef vilket lät spännande, så jag tackade ja. Där stannade jag ganska länge. För 2,5 år sedan erbjöds jag jobbet som verksamhetschef på Praktikertjänsts vårdcentral i Bjärred och tackade ja där med. Vårdcentralen har idag 37 anställda med alla kompetenser som behövs för att driva en vårdcentral inklusive dietist, diabetessjuksköterska, KOL-sjuksköterska, fysioterapeuter, kurator, psykolog, sjuksköterskor, laboratoriepersonal, undersköterskor och administrativ personal.
Ledningsgruppen består, förutom av Petra Ander, även av Ragnhild Tunehag, ansvarig för läkargruppen, samt Sofia Otterhag, medicinskt ansvarig läkare.

Glasäpplet
– Vi tog över en fungerande verksamhet men har under de gångna åren arbetat med att utveckla vårdcentralen och förbättra olika rutiner. För två veckor sedan fick jag besked om att vi nominerats till utmärkelsen Skånes bästa vårdcentral, ofta kallat Glasäpplet, vilket är fantastiskt roligt och en stor ära. Vi är oerhört stolta över nomineringen.
Petra Ander berättar att hon trivs i sin roll men att hon ibland kan sakna den kliniska vardagen.
– Därför ser jag till att vara ute i verksamheten nästan varje vecka, särskilt när vi har vaccinationsmottagning. Jag fungerar som en extra resurs och tycker verkligen om att vara med där allt händer och alla patientmöten som arbetet ger.

Nära teamarbete
Anledningen till att Petra Ander idag har fokus på att driva vårdcentralen är densamma som en gång fick henne att utbilda sig till sjuksköterska.
– Jag tycker om att hjälpa människor. I början av min karriär handlade det om att hjälpa patienter, nu handlar mitt jobb om att hjälpa medarbetare så att de i sin tur kan ge bästa möjliga vård till patienterna.
Det bästa med jobbet, säger hon, är personalen.
– Jag har fantastiska medarbetare runt omkring mig, vi är ett sammansvetsat team som hjälps åt. Ingen är viktigare än någon annan på en vårdcentral. Om en pusselbit saknas så fungerar det inte; alla måste vara där för att hjulen ska snurra, från receptionist och städare till läkare. Alla kompetenser är nödvändiga för att vi ska kunna ge patienterna bästa möjliga hälso- och sjukvård.

Bjärreds vårdcentral – Praktikertjänst

Bjärreds vårdcentral är en av Praktikertjänsts 730 verksamheter som finns i 220 av landets 290 kommuner. Praktikertjänst är kooperativt ägda av 1 300 sjuksköterskor, läkare, tandläkare och fysioterapeuter. Vi är stolta över att ha Sveriges mest nöjda patienter och medarbetare. Sök ditt nästa jobb hos oss!

praktikertjanst.se/karriar