Presentation
Södra Lappland Ambulanssjukvård och primärvård

Sammanhållning och bredd i glesbygden

Publicerad 10 april 2024
Foto: Ante Fahlén / Grafiska Verkstan
– Flexibilitet är ett nyckelord i glesbygden. Som sjuksköterska måste du kunna många olika saker, det är jätteroligt och berikande, säger Kristofer Östensson och får medhåll av Erika Eriksson. Foto: Ante Fahlén / Grafiska Verkstan
– Flexibilitet är ett nyckelord i glesbygden. Som sjuksköterska måste du kunna många olika saker, det är jätteroligt och berikande, säger Kristofer Östensson och får medhåll av Erika Eriksson. Foto: Ante Fahlén / Grafiska Verkstan

Naturen är hisnande och samarbetet är något utöver det vanliga. Som sjuksköterska inom primärvården och ambulansen i Region Västerbotten får du inte bara en bred kompetens utan också ett roligt och varierande arbete.

– Min känsla är att vi kommer närmare varandra tack vare att vi arbetar i glesbygden, säger Kristofer Östensson, distriktssköterska och sektionsledare.
Sedan två år arbetar Kristofer vid ambulansen i Åsele, Vilhelmina och Storuman. Skillnaderna mot tidigare, när han arbetade i en större stad, är flera.
– Vi har mer patientkontakt, längre körningar och mindre stress. Vi har också ett nära samarbete med medarbetarna på sjukstugorna, säger han och berättar att en sjukstuga är en hälsocentral som har en vårdavdelning kopplad till sig.
De allra flesta av Kristofers patienter körs till en sjukstuga för bedömning. Om det krävs ytterligare vård körs patienterna vidare till sjukhuset i Lycksele. Är det riktigt bråttom kopplas ambulanshelikoptern in.
Det som Kristofer gillar allra mest med sitt arbete är just det välfungerande och många gånger hjärtliga samarbetet med medarbetarna ute i sjukstugorna.
– Vårdpersonalen i Västerbotten och kanske framför allt här i inlandet är så fina. Var man än hamnar finns det bra och trevliga människor som vill hjälpa, säger han.

Flexibilitet och variation
Den enorma flexibiliteten bland medarbetare, patienter och invånare i Västerbotten är utmärkande på många sätt. Det är aldrig långt till en hjälpande hand, vare sig det handlar om att ploga en väg, väcka en sömndrucken barnmorska eller rycka ut vid ett olycksfall.
Sjuksköterskan Erika Eriksson arbetar på mottagningen vid sjukstugan i Vilhelmina. I sitt arbete har hon hand om allt från små sår till begynnande hjärtinfarkter och, i de fall sjukhuset ligger för långt bort, förlossningar.
När ambulansen är upptagen på annat håll kan hon tillsammans med kollegorna i sjukvårdsgruppen åka ut till patienter/olycksplatser för att göra en första bedömning. Dessutom har hon, tillsammans med tre kollegor, delegering att göra röntgenbedömningar.
– Vi har god patientkännedom och kan vårda de flesta patienterna på plats i Vilhelmina. Jag gillar variationen och att vi inte vet vilka utmaningar som väntar, säger hon och berättar att hon älskar att hon får både bo och arbeta nära den vackra naturen.

Ambulanssjukvård och primärvård i Södra Lappland

I Södra Lappland finns sju sjukstugor med vårdplatser och tio hälsocentraler, varav två i Lycksele. Ambulanssjukvården är uppdelad i både enbilsstationer och flerbilsstationer. Ambulanshelikoptern är stationerad i Lycksele. För oss är det viktigt att våra medarbetare känner stolthet över sitt arbete och att fortbildning är en naturlig del av kvalitetsarbetet.

regionvasterbotten.se