Vårdförbundet Strejk

Strejk för kortare arbetstid

Publicerad 5 juni 2024

Igår den 4 juni inleddes Vårdförbundets strejk för kortare arbetstid. Strejken omfattar universitetssjukhusen i fem regioner samt Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm.

– Vår strejk handlar om patienterna. Det handlar om att rädda svensk offentlig sjukvård och samtidigt få möjlighet att orka jobba ett helt yrkesliv, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Bakgrunden till konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona är att förhandlingarna om en ny huvudöverenskommelse strandat. Vårdförbundets viktigaste krav är en långsiktig lösning med kortare arbetstid, eftersom många av medlemmarna blir sjukrivna eller går ned i deltid för att orka. 

I ett första steg vill Vårdförbundet se 75 minuters förkortad arbetstid per vecka, en kvart om dagen, eller runt 8 dagar på ett år. Detta finns i kollektivavtal Vårdförbundet tecknat i privat sektor och hos fackförbundet Kommunal.

– Vi har inte alls velat hamna här, utan har hoppats i snart ett halvår att Sveriges kommuner och regioner skulle möta oss i våra krav. Men inte ens en kvart om dagen vill SKR minska vår arbetstid med. De ser hellre att vi strejkar. Jag är besviken på det, men vi står fast. Vi behöver kortare arbetstid och vi har allmänhetens stöd i det

Strejken rör medlemmar och oorganiserade i de fem regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Den omfattar arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus. Därutöver omfattas Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Sobonas avtalsområde.