Presentation
Region Östergötland Närvårdsklinken i Linköping

Bidrar till framtidens hemsjukvård

Publicerad 30 oktober 2024
Foto: Emma Busk Winquist
Susanna Bingerud, Therese Lindgren och Kajsa Bogren på Närvårdsklinken i Linköping. Foto: Emma Busk Winquist
Susanna Bingerud, Therese Lindgren och Kajsa Bogren på Närvårdsklinken i Linköping. Foto: Emma Busk Winquist

Genom att utveckla vården utanför sjukhusen, på plats hos patienterna i hemmet, vill Närvårdsklinken i Linköping påverka framtidens sjukvård när sjukhusplatserna inte längre räcker till. Med mångårig beprövad erfarenhet och ett välutvecklat teamarbete kan kliniken vara en plattform för utveckling av nya arbetssätt och digitala verktyg.

Det konstaterar Kajsa Bogren som är sjuksköterska och vårdenhetschef på Närvårdsklinken.
– Att jobba inom hemsjukvården är både omväxlande och utvecklande. Vi jobbar både ensamma och i team beroende på situationen. Mycket ansvar läggs på de som möter patienterna i hemmet eftersom snabba bedömningar behöver göras och beslut fattas om hur vi bäst möter patienternas behov, förklarar hon vidare.

Palliativ vård – ny specialistutbildning
Therese Lindgren har jobbat på Närvårdskliniken i Linköping i över tio år. Hon är specialistsjuksköterska inom palliativ vård, vård i livets slutskede.
– Jag sökte mig till hemsjukvård och specialiserad palliativ vård i hemmet eftersom jag vill bidra till att patienterna får ett värdigt bemötande under deras sista tid. Det känns också väldigt bra att kunna hjälpa patienter i sin egen hemmiljö där de känner sig trygga, berättar hon.
Som specialistsjuksköterska har hon flera ansvarsområden där hon tillsammans med andra specialister inom palliativ vård utvecklar arbetssätt och verktyg för att ytterligare förbättra möjligheterna att möta patienterna där de är.
– Specialisering inom palliativ vård är relativt nytt för både läkare och sjuksköterskor. Här i Linköping har vi förmånen att ha ett flertal specialister på olika nivåer, något som ger oss möjligheter att bidra till utvecklingen av vårdområdet, förklarar Therese Lindgren.

Erbjuder en utvecklingsplattform
På Närvårdskliniken är det en stor spridning inom personalen vad det gäller ålder, antal år i yrket och bakgrund.
– De som kommer hit har oftast jobbat inom andra områden tidigare, de kan vara allt från barnmorskor till IVA-personal. Börjar man här omges man därför av mycket kompetens och erfarenhet. Vi arbetar tätt tillsammans i team bestående av olika vårdprofessioner. Det är med vår stora erfarenhet av hemsjukvård och teamarbetet som vi kan vara en utvecklingsplattform för vård utanför sjukhuset, konstaterar Kajsa Bogren.

Närvårdsklinken i Linköping – Region Östergötland

Närvårdskliniken i Linköping består av två sektioner: sektion LAH och sektion Närvård. Sektion LAH ansvarar för att människor i centrala Östergötland erbjuds en god specialiserad palliativ vård utifrån var och ens unika behov, genom att bedriva specialiserad hemsjukvård och specialiserad palliativ slutenvård. Sektion Närvård arbetar på uppdrag av specialistkliniker och vårdcentraler, med målet att vara länken mellan vård på sjukhus och en trygg situation hemma. Antalet anställda är 82 stycken.

regionostergotland.se