Specialiserad hemsjukvård ställer stora krav på en helhetssyn på patienten och förmågan att både samverka i team och självständigt bedöma och behandla patienter. Att möta patient och närstående i hemsjukvård ger en unik möjlighet att hjälpa patienten att leva sitt liv varje dag, trots svår och livshotande sjukdom.
Specialiserad sjukhusansluten hemsjukvård erbjuds svårt sjuka patienter som hellre vårdas i sin egen hemmiljö än på ett sjukhus. Det kan exempelvis röra sig om patienter med tumörsjukdomar eller kroniska hjärt- och lungsjukdomar. Den specialiserade hemsjukvården kan vid behov ofta kompletteras med palliativ slutenvård.
– Utöver den palliativa vården erbjuder vi i vår region även specialistvård i hemmet på uppdrag av andra specialistkliniker, exempelvis infektionskliniken och hematologen. Vi arbetar i tvärprofessionella team där sjuksköterskor fyller en viktig funktion genom att bidra med ett omvårdnadsperspektiv, säger Anna Lundqvist, verksamhetschef på Närvårdskliniken, som är en del av Linköpings universitetssjukhus.
”Vi arbetar i tvärprofessionella team där sjuksköterskor fyller en viktig funktion.”
Personcentrerad helhetsvård
Den specialiserade hemsjukvården verkar på patientens egna villkor. När sjuksköterskor möter patienter i sina egna hem ger det goda förutsättningar för en personcentrerad helhetsvård.
– Vi möter patienten och dess anhöriga utifrån såväl ett medicinskt perspektiv som utifrån ett helhetsperspektiv på individen. I vår verksamhet arbetar både nyutexaminerade och erfarna sjuksköterskor. Det finns en poäng med att kombinera sjuksköterskor i olika åldrar och med varierande erfarenheter. Distriktssköterskor, anestesisjuksköterskor och sjuksköterskor med specialistutbildning i palliativ vård eller geriatrik är eftertraktade. Det är samtidigt också viktigt att kombinera olika personligheter, personliga erfarenheter och livserfarenheter för att kunna tillgodose patienternas behov, säger Anna Lundqvist.
Ökad grad av patientdelaktighet
Hälso- och sjukvård i hemmet är en viktig del i förflyttningen till en god och nära vård. Den demografiska utvecklingen innebär att en ökad andel specialiserad vård sannolikt kommer att bedrivas i patienternas hem framöver.
– I framtidens hälso- och sjukvård behövs ett mer proaktivt förhållningssätt och en ökad grad av patientdelaktighet. Det handlar också om att möta patienterna där de existentiellt, medicinskt och omvårdnadsmässigt befinner sig just nu. Patientens individuella behov är navet i allt vi gör, säger Anna Lundqvist.