Beroendevård

Psykiatrisk vård för hela individen

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Annika Wihlborg
Lisa Herrman, sektionschef på Metadonsektionen på Beroendecentrum Stockholm.
Lisa Herrman, sektionschef på Metadonsektionen på Beroendecentrum Stockholm.

I beroendevården stärker sjuksköterskor sin kompetens kring olika typer av beroendesjukdomar och utvecklar samtidigt sin förmåga att ge individbaserad omvårdnad utifrån patientens egna mål och ambitioner. Förmågan att bemöta alla individer med respekt och samverka i tvärprofessionella team och med andra aktörer i samhället är centralt i beroendevården, där samsjuklighet är vanligt.

Beroendevården består dels av öppenvårdsmottagningar, dels av sluten heldygnsvård. Här vårdas människor från alla delar av samhället med många olika typer av beroende, ofta i kombination med psykisk ohälsa eller psykiatrisk samsjuklighet. Mellan 50 och 60 procent av patienterna som söker sig till beroendevården diagnostiseras även med psykisk ohälsa.
– Beroendevården är en av psykiatrins mest intressanta och komplexa verksamheter. Här samverkar sjuksköterskor dels via tvärprofessionella team, dels med externa aktörer som socialtjänsten, kriminalvården och primärvården. Beroendevården erbjuder en omfattande variation eftersom människor från alla samhällsskikt och med väldigt olika nivåer av sjukdomsbelastning söker sig hit, säger Lisa Herrman, sektionschef på Metadonsektionen på Beroendecentrum Stockholm.

”Beroendevården är en av psykiatrins mest intressanta och komplexa verksamheter.”

Komplex psykiatrisk vård
Inom beroendevården möter medarbetarna många typer av patienter som kommit olika långt i sin rehabiliteringsprocess. Mycket tid läggs ofta på att prata med patienter om deras situation och ta del av deras historier och livsöden.
– Sjuksköterskor är en viktig yrkesgrupp i beroendevården. Det finns många fördomar i samhället kring beroende. En viktig faktor för sjuksköterskor i beroendevården är därför ett respektfullt och vänligt bemötande som minskar risken för skuld och skam hos patienten, säger Lisa Herrman.

Vård utifrån individuella mål
Sjuksköterskor i beroendevården utgör ofta patientens fasta vårdkontakt. De identifierar patientens individuella mål, upprättar vårdplaner som tar hänsyn till eventuell samsjuklighet samt arbetar med provtagning, läkemedelshantering och samtal. Specialistutbildning är inget krav i beroendevården, men många arbetsgivare erbjuder möjligheten att studera till psykiatrisjuksköterska parallellt med arbetet. Många erbjuder också vidareutbildning i exempelvis samtalsmetodik. Sjuksköterskor kan även satsa på en chefskarriär eller ägna sig åt forskning.
– En viktig del av omvårdnadsarbetet består av samtal som till stor del fokuserar på att stötta och motivera patienten att genomgå och fullfölja sin behandling. Det handlar om att hjälpa patienten att identifiera sina individuella motivationsfaktorer som hjälper dem att bli fria från sitt beroende, säger Lisa Herrman.