Kompetensutveckling

Rätt till kontinuerlig kompetensutveckling

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Dan Lepp
Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet. Foto: Dan Lepp
Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet. Foto: Dan Lepp

Sjuksköterskors arbetsvillkor och tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling, etableringen av yrkestiteln avancerad specialistsjuksköterska, att stoppa sjuksköterskeflykten och att minska sjuksköterskors övertidsarbete. Det är, enligt Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro, några av sjuksköterskeyrkets absolut viktigaste frågor just nu.

– Kompetensförsörjningen är och förblir en av våra viktigaste frågor. Antalet specialistutbildade sjuksköterskor i hälso- och sjukvården minskar för varje månad, vilket bland annat leder till stängda IVA-platser samt stängda hälsocentraler och psykiatriska verksamheter. Många arbetsgivare betonar att antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet har ökat men få av dem överväger, enligt min erfarenhet, en framtid i den offentliga sjukvården, säger Sineva Ribeiro.
Sjuksköterskors kompetens är central i arbetet med att leda den pågående omställningen till en god och nära vård. För att stoppa sjuksköterskeflykten krävs ett aktivt och långsiktigt arbete med att förbättra sjuksköterskors arbetsvillkor. För att råda bot på sjuksköterskebristen krävs, enligt Sineva Ribeiro, att arbetsgivare erbjuder långsiktigt goda arbetsvillkor.
– En oroande utveckling är att många arbetsgivare drar in på kompetensutveckling. Många nekas den kontinuerliga fortbildning som de behöver för att kunna hålla sig uppdaterade med den kliniska utvecklingen. Vår målsättning är att få till ett centralt avtal som ger samtliga sjuksköterskor, oavsett arbetsplats, rätt till kontinuerlig kompetensutveckling inom ramen för sin anställning, säger Sineva Ribeiro.

”En oroande utveckling är att många arbetsgivare drar in på kompetensutveckling.”

Förlitar sig på övertidsarbete
– Ytterligare en central fråga är det faktum att vi har ett sjukvårdssystem som till stor del baseras på sjuksköterskors kontinuerliga övertidsarbete. Arbetsgivarna är nöjda med att ha lyckats sänka kostnaden för bemanningssjuksköterskor, men lyfter inte fram hela bilden eftersom kostnaderna i stället ökar via fler övertidstimmar och fler sjukskrivna sjuksköterskor. Det är alarmerande att andelen sjukskrivningar bland sjuksköterskor är fem gånger högre än i andra yrkesgrupper, säger Sineva Ribeiro.
Enligt EU:s jämställdhetsindex backar jämställdheten i Sverige. Sjukfrånvaron ökar snabbare bland kvinnor än bland män, arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken är sämre och andelen deltidsarbetande kvinnor ökar. Statistiken visar också att högutbildade kvinnor hör till grupperna som backar jämställdhetsmässigt. Sineva Ribeiro betonar därför vikten för arbetsgivare att ständigt ha jämställdhetsfrågan på agendan. Hon betraktar statistiken som ytterligare en god anledning för arbetsgivare att erbjuda sjuksköterskor den återhämtning och de utvecklingsmöjligheter de behöver.

Reglering av yrkestitel
Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening arbetar gemensamt för att få till en statlig reglering av yrkestiteln avancerad specialistsjuksköterska, en yrkeskategori som kan bidra till att lösa flera av hälso- och sjukvårdens utmaningar. Den avancerade specialistsjuksköterskan, som kombinerar en fördjupad omvårdnadskompetens med utökad medicinsk kunskap, finns sedan länge i ett flertal länder runt om i världen.
– I Sverige har vi mött motstånd, inte minst från läkarkåren. Vi är dock övertygade om att utvecklingen inte går att stoppa eftersom behovet av avancerade specialistsjuksköterskor är stort, inte minst i vården av multisjuka och sköra äldre. Yrkesrollen är också en viktig karriärväg för för erfarna sjuksköterskor, säger Sineva Ribeiro.