Presentation
Sunderby sjukhus Lungkliniken

Spetskompetens och spännande karriärvägar på Lungkliniken

Publicerad 30 oktober 2024
Foto: Magnus Stenberg
Marta Jonsson, Emilia Malmelöv och Therese Lönnqvist trivs med både patienter och kollegor. Foto: Magnus Stenberg
Marta Jonsson, Emilia Malmelöv och Therese Lönnqvist trivs med både patienter och kollegor. Foto: Magnus Stenberg

Lungkliniken på Sunderby sjukhus tar emot patienter från hela Norrbotten. Den stora bredden innebär att det finns många möjligheter för klinikens sjuksköterskor. Dessutom är kliniken inne i en spännande fas där samarbete och kompetensutveckling är i fokus.

Emilia Malmelöv blev färdig sjuksköterska för 3,5 år sedan. Hon sökte sig till Lungkliniken på grund av den stora bredd som finns här.
– Andningen är väldigt central och viktig och erfarenhet härifrån är bra att ha med sig, säger Emilia som arbetar på klinikens vårdavdelning.
I sitt arbete möter hon och hennes kollegor en bred patientgrupp med diagnoser som spänner från lungcancer till kol och andningssvikt. Akuta tillstånd blandas med palliativ vård. Liksom på övriga enheter inom kliniken är arbetet ofta medicintekniskt avancerat.
– Utvecklingen går ständigt framåt vilket är väldigt spännande, säger Emilia.
Emilia ser ljust på framtiden. Just nu går hon en betald intermediärvårdsutbildning på Karolinska och hon har nyligen axlat rollen som huvudhandledare. Om ett år flyttar dessutom hennes avdelning in i helt nya lokaler.

Vidareutbildning och kompetensutveckling
Att utvecklingsmöjligheterna inom kliniken är stora är något som sjuksköterskorna Therese Lönnqvist och Marta Jonsson kan intyga. De började båda arbeta på vårdavdelningen för snart fjorton år sedan. Idag har de gått vidare till klinikens öppenvård.
Marta hade egentligen siktet inställt på att utbilda sig till operationssjuksköterska men efter en kortare avstickare till kirurgens cytostatika-enhet och en betald specialistutbildning i onkologi började hon arbeta inom Lungklinikens öppenvård.
– Det var som att komma hem igen, säger Marta.
Och Marta är inte ensam om den känslan. Faktum är att många av de medarbetare som någon gång har arbetat på Lungkliniken väljer att återvända.
– Våra patienter är jättefina. Sedan är det ett fantastiskt gäng här med bra sammanhållning. Vi stöttar och hjälper varandra, säger Marta.
Som onkologisjuksköterska behandlar Marta patienter med cytostatika och immunterapier. Hon är också delaktig i de utredningar som görs och sätter bland annat dränage, gör bronkoskopier och olika biopsier.
– Det är ett väldigt spännande och mångsidigt arbete, säger hon.

Sjuksköterskeledd mottagning
En av anledningarna till att Therese sökte sig till öppenvården var för att hon behövde få ihop livspusslet som småbarnsförälder. Idag är hon väldigt glad att hon tog steget till den sjuksköterskeledda andningsenheten.
– Vi driver mottagningen självständigt och har tagit över en del läkaruppgifter. Majoriteten av våra patienter är sömnapnépatienter och det är vi sjuksköterskor som har hand om allt från att bedöma remisser, till utredning, diagnostisering och behandling, säger Therese och berättar att mottagningen också hjälper andningssviktspatienter och syrgaspatienter.
För att möjliggöra kompetensväxlingen har sjuksköterskorna på mottagningen gått flera olika kurser. Och förutom den stora variationen och självständigheten är kompetensutveckling en viktig anledning till att Therese trivs så bra.

Samarbete inom kliniken
Lungkliniken är just nu inne i en spännande uppbyggnadsfas. Och det är kompetensutveckling och samarbete som är i fokus när Ulrika Åström, enhetschef vid lungklinikens öppenvård och Sara Lind, enhetschef vid klinikens slutenvård, blickar framåt.
– Framtiden känns ljus. Vi vill alla gå till jobbet och känna oss kompetenta. Vi vill ha kunskap och gemenskap och därför blir just samarbetet inom kliniken så viktigt för oss, säger Sara som själv har en bakgrund som sjuksköterska på Lungklinikens vårdavdelning.
Redan nu är samarbetet mellan klinikens olika enheter utbrett men i framtiden ska det utökas ännu mer. Nya sjuksköterskor inom slutenvården kommer, under sin introduktion, få följa patienter både i slutenvården och öppenvården. Hospitering är något som uppmuntras och nya rotationstjänster är på gång.
– Det här utökade samarbetet gör det ännu lättare att utveckla en spetskompetens inom kliniken. Vi är en bred klinik och det finns stora möjligheter att bygga på med just det som medarbetarna är intresserade av, säger Ulrika och berättar att kliniken också satsar stort på internutbildningar där bland annat sjuksköterskor från öppenvården håller i föreläsningar för sina kollegor inom slutenvården.

Ulrika Åström och Sara Lind är erfarna sjuksköterskor och brinner för att utveckla Lungkliniken. Foto: Magnus Stenberg
Ulrika Åström och Sara Lind är erfarna sjuksköterskor och brinner för att utveckla Lungkliniken. Foto: Magnus Stenberg
Lungkliniken på Sunderby sjukhus – Region Norrbotten

Lungkliniken är en stor klinik och tar emot patienter från hela Norrbotten. Vi har många specialistgrenar och det finns stora möjligheter att växa inom kliniken.
Lungavdelningen står just nu inför en spännande nystart med nya lokaler och ett utökat samarbete med öppenvården.
Andningsenheten tar emot patienter med andningssvikt för till exempel utprovning av andningsstöd och syrgas i hemmet.
På dagvårdsenheten utreds patienter för misstänkt lungsjukdom genom olika typer av invasiva och icke invasiva undersökningar. Här administreras också cytostatika och immunterapibehandlingar.
Öppenvården består också av mottagningsverksamhet för personer med till exempel kol och lungfibros, här genomförs också allergiutredningar och AIT.
På kliniken arbetar det även en sjuksköterska som forskar på deltid. Och vi vill gärna ha fler disputerade sjuksköterskor!

norrbotten.se