Magnetmodellen

Magnetmodellen ökar delaktighet och kvalitet

Publicerad 7 april 2025
Text: Annika Wihlborg
Lena Swedberg, chefsjuksköterska på Södertälje sjukhus.
Lena Swedberg, chefsjuksköterska på Södertälje sjukhus.

Magnetmodellen är en evidensbaserad och internationellt beprövad organisationsmodell för hälso- och sjukvården. Modellen tillvaratar bland annat sjuksköterskors kompetens, planerar för deras utveckling och betonar vikten av att ha omvårdnadskompetens representerad på samtliga ledningsnivåer.

I nästan tre år har verksamhetsområde vård på Södertälje sjukhus deltagit i studien Magnet4Europe, en EU-finansierad multicenterstudie med syfte att förbättra arbetsmiljö, vårdkvalitet och patientsäkerhet. Studien avslutades 2024, men sjukhusets arbete med magnetmodellen fortsätter. Under 2025 siktar Södertälje sjukhus på att implementera magnetmodellen på hela sjukhuset.
Magnetmodellen strävar även efter att bemanning, teamarbete och vårdkvalitet fungerar och håller hög kvalitet. Ambitionen är att uppnå en bättre och säkrare vård. Södertälje sjukhus har bland annat testat shared governance, som ökar sjuksköterskors delaktighet i arbetet med att kontinuerligt förbättra verksamheten. Man har även arbetat med kompetensutveckling och introduktion av nyanställda. Varje avdelning har ett magnetteam med sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar med magnetmodellens olika verktyg. Sjukhuset har också en grupp omvårdnadsledande sjuksköterskor som utvecklar och leder omvårdnadsverksamheten.

”En effekt av magnetmodellen är att vakanserna och personalomsättningen har minskat.”

Ökad delaktighet
– Vi har introducerat delad ledning och styrning och arbetar för att nå en excellent omvårdnad, som är en av magnetfaktorerna. En viktig effekt av vårt arbete med magnetmodellen är att vakanserna och personalomsättningen har minskat, säger Lena Swedberg, chefsjuksköterska och ansvarig för omvårdnadsutveckling inom ramen för magnetmodellen på Södertälje sjukhus.
Hon anser att magnetmodellen fångar upp många av de utmaningar sjukvården brottas med och betonar att modellen ger fördelar för såväl sjuksköterskor som patienter och sjukvården som helhet.
– Att stärka sjuksköterskeprofessionens yrkesstolthet är en viktig del av magnetmodellen, som betonar vikten av sjuksköterskors autonomi och möjlighet att påverka arbetet i hela organisationen. Jag är övertygad om att sjuksköterskors möjlighet till delaktighet på samtliga ledningsnivåer och i den dagliga kliniska verksamheten bidrar till ett ökat engagemang, vilket i sin tur kan öka omvårdnadskvaliteten, säger Lena Swedberg.

Stärker omvårdnaden
Hennes råd till sjukhus som vill introducera magnetmodellen är att börja arbeta med lågt hängande frukter som snabbt ger positiva resultat. Det ökar motivationen att fortsätta arbeta med modellen.
– Omvårdnaden behöver hävda sin roll och stärka sin status i förhållande till medicinen. Magnetmodellen ger omvårdnaden en framskjuten position högt upp på agendan, vilket gynnar hela verksamheten, säger Lena Swedberg.