Hematologi

Ständig utveckling inom hematologin

Publicerad 7 april 2025
Text: Annika Wihlborg
Sheila Ssozi och Annika Gunnarsson, vårdenhetschefer på Hematologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Sheila Ssozi och Annika Gunnarsson, vårdenhetschefer på Hematologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Inom hematologisk omvårdnad möter sjuksköterskor patienter i olika behandlingsskeden, från diagnos till intensiv, kurativ, palliativ och rehabiliterande vård. Hematologin präglas av avancerade behandlingar, långa behandlingstider och en ständig utveckling.

– På hematologen vårdar vi patienter med allvarliga blodsjukdomar, i huvudsak akuta leukemier, lymfom och myelom. Sjuksköterskor på hematologen har ofta möjlighet att följa våra patienter under lång tid, från diagnos till remission och arbete med patientens friskfaktorer, säger Annika Gunnarsson, vårdenhetschef på Hematologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Hon har varit sjuksköterska i tjugo år, varav sju år på hematologen.

”Vi har ofta möjlighet att följa våra patienter under lång tid, från diagnos till remission.”

Stora behandlingsframsteg
– Inom hematologi fokuserar sjuksköterskor både på medicinsk och traditionell omvårdnad. Vi ger cellgifter, antikroppar, transfusioner och andra avancerade behandlingar och stöttar patienten under hela sjukdomsperioden, säger Sheila Ssozi, vårdenhetschef på Hematologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Hon har arbetat inom hematologi sedan hon tog sjuksköterskeexamen och är sedan 2023 vårdenhetschef.
Direkt efter sjuksköterskeexamen fick Annika Gunnarsson sitt första jobb på hematologen. Därefter arbetade hon inom flera andra vårdområden, för att så småningom återvända till hematologin.
– På senare år har behandlingsutvecklingen gjort stora framsteg och fler överlever nu sin sjukdom. Tidigare behandlade vi i huvudsak med cellgifter, nu är behandlingsarsenalen bredare och inkluderar bland annat immunterapier, säger hon.

Komplex specialitet
Utöver att gå en specialistutbildning har sjuksköterskor inom hematologi möjlighet att kombinera kliniskt arbete med omvårdnadsforskning. De kan också arbeta både i slutenvård och i öppenvård, med mottagning, dagvård och cellterapi.
– Specialistsjuksköterskor inom medicin och onkologi är särskilt eftertraktade, men ett genuint intresse för och en vilja att utvecklas inom hematologi är viktigast. Framöver hoppas vi också att det startas en specialistutbildning för sjuksköterskor inom hematologi, säger Annika Gunnarsson.
– Hematologi är en komplex specialitet som präglas av ständig utveckling och stimulerande arbetsuppgifter. Det finns otroligt mycket att lära om de olika behandlingsmöjligheter vi erbjuder, man aldrig blir fullärd. Det finns även möjlighet att arbeta med forskning och ledarskap, säger Sheila Ssozi.