KUUA

Utbildning och utveckling lyfter ambulanssjukvården

Publicerad 7 april 2025
Text: Annika Wihlborg Foto: Erik Lindeberg
Linda Waldenström Hellström, specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård på ambulansen i Västerås. Foto: Erik Lindeberg
Linda Waldenström Hellström, specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård på ambulansen i Västerås. Foto: Erik Lindeberg

En klinisk utbildnings- och utvecklingsambulans, KUUA, har bidragit till ökad delaktighet, engagemang och stärkt motivation bland medarbetarna på ambulanssjukvården i Region Västmanland. I KUUA ges ambulanspersonalen bland annat möjlighet att testa ny utrustning och teknik i en säker lärandemiljö som ökar tryggheten.

– KUUA tog form hösten 2021 då ambulanssjukvården i Västmanland startade ett kliniskt träningscentrum. Vi identifierade ett behov av en specialbyggd ambulans för utveckling och utbildning som anlände hösten 2024 och nu är en ordinarie ambulans i skarp drift, säger Linda Waldenström Hellström, specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård på ambulansen i Västerås, projektledare för KUUA och projektledare för prehospitalt mentorskapsprogram på Region Västmanland.

Lärandemiljö och testbädd
– KUUA är en lärandemiljö och en testbädd för arbetssätt, hjälpmedel, digital teknik och utrustning. Internt används KUUA vid HLR-dagar, konceptutbildningar, scenarioträning och samverkansövningar för att erbjuda utbildning i en verklighetstrogen arbetsmiljö. Inom externa utbildningar erbjuder vi studenter handledning genom möjligheten att kunna sitta på varsin sida om patienten och vårda tillsammans, säger Linda Waldenström Hellström.
Regionens vårdutvecklare kan även testa nya arbetssätt och vårdprocesser via KUUA. Dessutom används KUUA för att utveckla digital utrustning och ge ambulanspersonalen möjlighet att testa ny teknik.

”KUUA är kompetenshöjande och leder till en förbättrad patientsäkerhet.”

Förbättrad patientsäkerhet
I KUUA tillämpas ett nytt personcentrerat arbetssätt med patienten i fokus. Region Västmanland har även köpt in nya förflyttningshjälpmedel som elektrisk bår, elektrisk bärstol och lyftskynke, vilket förbättrar arbetsmiljön och patientsäkerheten.
– KUUA är kompetenshöjande och leder till en förbättrad patientsäkerhet. Satsningen förbättrar dessutom arbetsmiljön. Konceptet har fått ett fint mottagande av våra medarbetare. Vi har utökat med kamera i vårdarhytten samt extra övervakningsmonitor och testar nu en modul för säker transport av barn. Våra medarbetare kommer att få utvärdera modulen innan beslut tas för ett eventuellt inköp till samtliga ambulanser, säger Linda Waldenström Hellström.

Motiverade medarbetare
Hennes råd till andra regioner är att tillvarata möjligheten att starta upp en KUUA.
– Genom att vara placerad på KUUA vet personalen att det kan ingå både en lärande roll och en utvärderande roll under arbetspasset. Det ger motiverade medarbetare som vill utvecklas, säger Linda Waldenström Hellström.