Nära till jobbet och naturen, bra schema och tid till familjen och att ta hand om sin hälsa.
I södra Lappland är medarbetarnas livskvalitet en viktig prioritering.
– Man behöver inte ta semester för att göra roliga saker, eller trycka in dem på en stressig helg. Här får vi tid till återhämtning, säger sjuksköterskan Julia Wetterlind.
I södra Lappland finns ett akutsjukhus, två hälsocentraler och sex sjukstugor inom Närsjukvården. Julia Wetterlind är från Lidköping men pluggade i Umeå och valde att flytta till Lappland kort efter sin sjuksköterskeexamen. Nu jobbar hon på Tärnaby sjukstuga, som är en blandning av en vanlig hälsocentral med en akutmottagning, och med vårdplatser som drivs med kommunal samverkan. Sjukstugan är bemannad dygnet runt där man på jourtid kan skapa trygga och säkra vårdkontakter med hjälp av digitala lösningar.
– Här får man verkligen göra precis allt, särskilt i jämförelse med hälsocentraler i tättbebyggt område. Här kan allt hända, säger Julia Wetterlind.
Vill du jobba som sjuksköterska i södra Lappland? Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Bra schema
Hon lovordar schemat, som består av fem veckor som hela tiden rullar på: en vecka dag, en vecka kväll, två veckor natt – och sedan en vecka ledigt.
– Så det blir i praktiken att vi jobbar 80 procent. Den lediga veckan, och framförhållningen med schemat, gör verkligen att man får livskvalitet. Vi är dessutom på en fantastisk plats med möjlighet att bland annat åka skidor och vandra iväg på tälttur. Man behöver inte ta semester för att göra roliga saker, eller trycka in dem på en stressig helg. Här får vi tid till återhämtning, säger Julia Wetterlind.
Kollegan Amanda Eriksson räknar också upp aktiviteter som sjuksköterskorna kan njuta av: vandring, fiske, skidåkning, skoterturer och naturupplevelser.
– Närmaste stad är 12 mil bort och i Norge, och så är de 25 mil till Lycksele där närmsta sjukhus i Sverige finns. Distansen skrämmer många, att flytta till en by där det inte finns så mycket. Men på fritiden finns mycket att göra, och gällande jobbet så har vi också många patienter från Norge i och med gränshandeln och att många har fritidshus här.
Kan gå ner på deltid
Det luftiga schemat underlättar Amanda Erikssons liv som småbarnsmamma.
– Vi har precis fått en pojke som fyller ett, och min sambo jobbar i Norge med oregelbundna tider. Här finns förskola med helgverksamhet vilket underlättar vid helgjobb och vårt schema är bra att kombinera med privatlivet, säger hon.
De nätter som sjuksköterskorna arbetar på sjukstugan har de sovande beredskap.
– Har man tur får man sova hela nätterna och behöver inte ligga och sova bort dagen sedan. En gång hade jag en helt ”ledig” påskvecka tack vare det då jag fick sova hela nätterna. Man får mycket ledig tid fastän man jobbar, säger Amanda Eriksson.
Ingela Edskär arbetar vid Stenbergska hälsocentral i Lycksele och har varit inom landstinget sedan 2006.
– Det ger så mycket att bo ute på landsbygden. Det är helt underbart att vara så nära naturen, vi har rådjur i trädgården och ser fantastiska norrsken till exempel, säger hon.
Livskvalitet får hon bland annat genom att arbeta 80 procent.
– Jag slutar halv fyra varje dag och kan flexa. Det finns bra möjligheter till att gå ner på deltid om man vill det, säger Ingela Edskär.
Hinner vara ledig
Layal Safa är uppvuxen i Lappland och har valt att stanna kvar. Hon jobbar nu vid Stenbergska hälsocentral och blev distriktssjuksköterska förra året.
– Jag bor fem minuter med bil från centrum. Man sparar så mycket tid i jämförelse med till exempel Stockholm. I stället för att åka buss eller tunnelbana långt till jobbet varje dag får du tid att städa och göra allt som behövs hemma, plus ha egna fritidssysselsättningar och ta hand om din hälsa. Vi har flera gym och många olika aktiviteter, både för vuxna och barn, allt från skidor till fotboll och gym, säger hon.
Arbetet är mer anpassningsbart än på annat håll, tack vare flextid.
– Man kan gå ifrån och göra bankärenden till exempel. Det gör att man kan vara hemma med familjen på kvällar och helger då man är ledig och känner att man hinner med mycket annat än att bara jobba, säger Layal Safa.
Att det rör sig om små hälsocentraler har också sina fördelar för både personal och patienter.
– Alla känner alla, så det finns ett bra samarbete med socialtjänsten, hemsjukvården, biståndshandläggare och liknande. Här finns alla till hands för patienten.
Vill du jobba som sjuksköterska i södra Lappland? Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
I södra Lappland finns det två hälsocentraler i Lycksele och sju sjukstugor placerade i Dorotea, Malå, Sorsele, Storuman, Tärnaby, Vilhelmina och Åsele.
I södra Lappland kan man satsa på livskvalitet som bland annat innebär att man kan spara både tid och pengar på resa och boende. I stället får man tid och utrymme för mer värdeskapande aktiviteter!
Kontakt: carolina.nykvist@regionvasterbotten.se
För mer information: www.regionvasterbotten.se