Presentation
Kirurgi

Nytt arbetssätt på akut- och traumasektionen

Publicerad 5 april 2022
Foto: Mikael Frisk
Frida Folkesson, sjuksköterska och Fredrik Lindmark, överläkare på Östersunds nya KAVA som öppnar i slutet av april. Foto: Mikael Frisk
Frida Folkesson, sjuksköterska och Fredrik Lindmark, överläkare på Östersunds nya KAVA som öppnar i slutet av april. Foto: Mikael Frisk

I slutet av april öppnar Östersunds nya KAVA, kirurgisk akutvårdsavdelning, med ett helt nytt koncept. Fokus ligger på att arbetet ska vara teambaserat och styras av patienternas behov. Nu söker avdelningen sjuksköterskor med erfarenhet av trauma och akutkirurgisk vård, men även nyutbildade som vill utvecklas.

Östersunds sjukhus är Region Jämtland Härjedalens enda sjukhus, vilket innebär att man tar emot akut- och trauma­patienter med mycket varierande diagnoser och skador.
– Det är ett otroligt roligt arbete och man lär sig mycket hela tiden, säger sjuksköterskan Frida Folkesson som kommer att vara enhetschef på den nya avdelningen.
Det var i höstas som Östersunds sjukhus såg över struktur och rutiner för omhändertagandet av akuta kirurgiska patienter. Både Frida Folkesson och överläkaren Fredrik Lindmark ingick i den projektgrupp som tagit fram förslaget på hur en ny KAVA ska drivas.
– En stor skillnad är att det nu kommer att finnas en läkare hela tiden på avdelningen. Det gör att vi kan fatta beslut och sätta in åtgärder snabbare vilket ökar patientsäkerheten, säger Fredrik, som kommer att bli tillförordnad sektionschef.
Att det alltid finns en läkare på avdelningen tror båda kommer att minska framförallt sjuksköterskornas stress. Nu slipper de söka läkaren och vänta på att hen kan komma ifrån operation eller mottagningsarbete.
– Det gynnar ju även patienterna. I dag kan det till exempel hända att undersökningar får dröja till morgondagen för att läkaren inte hunnit komma förrän på eftermiddagen, säger Frida.

Jobba med oss på akut och traumasektionen. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster inom område kirurgi

Behov styr ronden
En annan stor förändring är man också avskaffat de så kallade ”sittronderna” där alla patienter ska avhandlas. Nu ska ronderna ske vid sängen och då bara i de fall patienten har behov av det.
– Vi kommer att prioritera de svårast sjuka men även de som är färdiga att skrivas ut. På så sätt ska vi optimera vården för de sjukaste, men också snabbare frigöra sängplatser för akuta patienter, säger Fredrik.
Förutom förbättrat patientflöde leder det nya arbetssättet förhoppningsvis till ett förbättrat samarbete mellan olika personalkategorier. Man kommer att arbeta i vårdteam bestående av sekreterare, undersköterska, sjuksköterska och läkare och teamet kommer att få stöd från flera olika funktioner. Bland annat av fysioterapeuter och arbetsterapeuter, och av en ledningssjuksköterska som kommer att leda och prioritera arbetet efter vårdtyngd ute på avdelningen.
– Jag kommer att vara enhetschef på avdelningen med ansvar för patientsäkerhet, arbetsmiljö och ekonomi men ska jobba ombytt och också vara beredd att hoppa in där det behövs, säger Frida.

Välkomnar nya
Nya KAVA kommer att öppna med 12 vårdplatser i slutet av april. På sikt, när alla sjuksköterskor är på plats, ska det bli 18 platser. I jobbannonsen, som nu ligger ute, står att det är ”meriterande med vidareutbildning inom kirurgisk omvårdnad” men de båda menar att KAVA är en perfekt arbetsplats för såväl erfarna som oerfarna sjuksköterskor. Detta tack vare den stora blandningen av patienter. Som ny får man en väldig bredd och som erfaren ställs man hela tiden inför nya utmaningar. Det blir aldrig tråkigt, menar de.
– De sjuksköterskor som har valt att följa med till nya KAVA är dessutom erfarna och skickliga vilket gör att avdelningen har möjlighet att ta emot nyutbildade sjuksköterskor eller sådana som saknar erfarenhet av kirurgisk akutvård, säger Fredrik.
– Dessutom finns det möjligheter att läsa vidare till specialistsjuksköterska inom både akut och kirurgisk vård. Regionen har ett antal betalda utbildningsplatser på halvfart varje år, säger Frida.
Ett led i omstruktureringen av den nya avdelningen är att satsa mer på korta och effektiva utbildningstillfällen.
– När läkarna är mer engagerade i avdelningsarbetet kan vi fånga upp men också följa upp situationer och prata om vad som hänt, så det kommer att bli mycket lärande i arbetet också, säger Frida.
Och när man inte arbetar har Östersund mycket att erbjuda.
– Jag kan skriva under på Regionens approach att vi har ett bra friluftsliv. Vi har fantastiskt fina årstider och nära till fjällen. Själv gillar jag att åka längdskidor, det är mitt sätt att varva ner, säger Frida.
– Om man har ett friluftsintresse finns det otroligt mycket man kan göra. Jag paddlar på sommaren och seglar i Storsjön. På vintern åker jag både utför och längd. Hade jag inte haft det hade jag inte orkat med jobbet lika bra, säger Fredrik.

Om man har ett friluftsintresse finns det otroligt mycket man kan göra i Östersund. Foto: Göran Strand
Om man har ett friluftsintresse finns det otroligt mycket man kan göra i Östersund. Foto: Göran Strand

Jobba med oss på akut och traumasektionen. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster inom område kirurgi

Region Jämtland Härjedalen – Kirurgi

Region Jämtland Härjedalen är en av länets största arbetsgivare med cirka 4200 medarbetare. Vi arbetar för att erbjuda alla boende och besökare en hälso- och sjukvård av hög kvalitet, samt för utveckling och tillväxt i länet. Att Östersunds sjukhus är länets enda sjukhus ställer höga krav på kompetens och resurser men ger också stora möjligheter för dig som anställd att få en bredd i ditt yrke.

regionjh.se