– Vi vårdar patienter i olika åldrar med många olika sjukdomstillstånd. Variationen och utvecklingsmöjligheterna gör att man kan byta jobb många gånger om och ändå vara kvar på kliniken, säger Lotta Koitrand, vårdenhetschef på Infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Infektionskliniken vid Sahlgrenska sjukhuset är en klinik med stor bredd som erbjuder alltifrån IVA-vård till mottagningsarbete, en verksamhet där helhetsgreppet möjliggör en unik kontinuitet för både patienter och personal. Kontinuiteten märks inte minst på att många medarbetare arbetat länge i verksamheten. Ett exempel på det är Lotta Koitrand, specialistsjuksköterska och vårdenhetschef, som började på kliniken 1995.
– 27 år på samma ställe kan låta mycket. Den enkla förklaringen är att infektionssjukvård är en väldigt spännande och dynamisk specialitet med många olika utmaningar.
Hon får medhåll av Katri Olsson som är sjuksköterska på avdelning 304, en allmän infektionsavdelning med inriktning på infektioner i centrala nervsystemet.
– Jag har jobbat närmare sju år på avdelningen där jag numera också är sektionsledare. Just nu läser jag andra året på specialistutbildning för infektionssjukvård.
Precis som Lotta ser hon stora fördelar med spänningen, bredden och dynamiken som präglar infektionssjukvård.
– Då tänker jag främst på variationen av patienter i kombination med den samhälleliga kopplingen, som den pågående pandemin, till exempel.
Jobba hos oss på infektionskliniken. Klicka här för att läsa mer och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Variation
Mattias Pagoldh tog sin sjuksköterskeexamen 2020 och arbetar sedan 1,5 år tillbaka på infektionskliniken.
– Just nu är jag på mottagningen och jobbar främst med tuberkulos men har även några andra ansvarsområden som exempelvis hepatit. Dessutom är jag involverad i sprututbytesverksamheten och tar hand om bland annat remiss- och akutmottagning.
Sjuksköterskekollegan Stina Nydén, som arbetar på avdelning 303, en allmän infektionsavdelning med inriktning på infektioner hos barn, nyfödda, gravida och nyförlösta, kan se tillbaka på tio år inom verksamheten.
– Det känns overkligt att tiden har gått så fort, men så är det när man trivs.
En av anledningarna till att Stina valde infektionssjukvård var att hon hade hört om de goda möjligheterna till utveckling som erbjöds på kliniken.
– Det stämmer verkligen. Här finns en grundtanke om att utbildning ger något, inte bara till individen som studerar, utan till hela enheten. För egen del har jag under min tid på infektionskliniken blivit sektionsledare och 2019 blev jag färdig med min utbildning till specialistsjuksköterska inom infektionssjukvård.
Mattias flikar in att yrkesutvecklingen, i kraft av verksamhetens bredd och variationsrikedom, också sker per automatik.
– Eftersom verksamheten är så bred finns det ständigt nya uppgifter att ta tag i. Det går alltid att lära sig mer och ta större ansvar i takt med att kunskap och erfarenhet ökar.
Rekommenderas
De fyra kollegorna kan varmt rekommendera andra sjuksköterskor, både erfarna och nyutexaminerade, att söka sig till verksamheten.
– Infektionskliniken är ett jättebra ställe att börja på när man är ny i yrket. Det stora panoramat av patienter och diagnoser gör att man får se lite av varje. Vi har också en god gemenskap och är måna om att ge nya kollegor en bra introduktion, säger Lotta.
Guldkant
Alla fyra är överens om att verksamhetens familjära stämning är en viktig trivselfaktor.
– Största risken med att börja jobba på infektionskliniken är att man blir kvar riktigt länge, säger Katri och skrattar gott.
– Ja, säger Lotta, och bland det roligaste med infektioner är att de oftast går att bota. Här kan vi få in en knalldålig patient som vi med hjälp av god omvårdnad och medicinsk behandling kan skicka hem i gott skick efter ett par veckor. Det är fantastiskt roligt och på så vis sätter infektionssjukvård en extra liten guldkant på jobbet som sjuksköterska.
Jobba hos oss på infektionskliniken. Klicka här för att läsa mer och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Infektionskliniken har ansvar för att bedriva sjukvård, undervisning, forskning och utveckling inom infektionssjukdomar på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Verksamheten bedrivs på fyra vårdavdelningar med för närvarande 62 vårdplatser samt en öppenvårdsmottagning med tillhörande sprututbytesmottagning. Hos oss vårdas patienter i alla åldrar som drabbats av akuta eller kroniska infektionssjukdomar. Hepatit, HIV och tuberkulos är några av dem, men uppkomsten av nya virussjukdomar i samhället gör att vi alltid är i framkant och får vara med där det händer.
Verksamhetschef:
Lars-Magnus Andersson
tel: 031-343 43 01
Vårdenhetschefer:
Maria Wikingsson
Avd. 303 & 304
maria.wikingsson@vgregion.se
Lina Stenman
Avd. 301
lina.stenman@vgregion.se
Lotta Koitrand
Avd. 302
charlotte.koitrand@vgregion.se
Heléne Zeidlitz
Avd. 302
helene.zeidlitz@vgregion.se
Panos Vasilakis
Mottagningen
panos.vasilakis@vgregion.se
www.sahlgrenska.se