Presentation
Akademiska Barnsjukhuset

Jobb med små patienter ger stora utvecklingsmöjligheter

Publicerad 28 mars 2023
Foto: Göran Ekeberg
Jenny Olsson, Mattias Tensjö, Isabelle Kalliomaa och Nicole Eker trivs på Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala. Foto: Göran Ekeberg
Jenny Olsson, Mattias Tensjö, Isabelle Kalliomaa och Nicole Eker trivs på Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala. Foto: Göran Ekeberg

Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala erbjuder många olika utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor med barnasinnet kvar.
– Att ta hand om svårt sjuka barn kräver både lek och allvar, säger Nicole Eker, allmänsjuksköterska på sektionen för akut barnsjukvård.

Nicole Eker började jobba med akut barnsjukvård på Akademiska Barnsjukhuset direkt efter sin sjuksköterskeexamen för tre år sedan. Med undantag för en kortare utflykt till kvinnokliniken har hon varit på avdelningen sedan dess.
– Jag saknade det lekfulla i att arbeta med barn. Vården är lika seriös som på en vuxenavdelning, men för att kunna hjälpa ett sjukt barn måste du vara kreativ. Att skratta och ha genuint kul på dagarna ger jobbet en extra dimension.
Mattias Tensjö, barn- och ungdomsspecialistsjuksköterska, håller med.
– Jag blev färdig sjuksköterska 2013 och började 1,5 år senare på barnortopeden här i Uppsala. Där arbetade jag i sex år innan jag gick specialistutbildningen på halvfart och fick studielön under tiden. Efter det började jag på barnakuten, och på den vägen är det.
Sedan förra årsskiftet är Mattias också utbildningsansvarig på halvtid. De goda utvecklingsmöjligheterna har stor del i han stannat kvar på barnsjukhuset i alla år.
– Verksamheten erbjuder massor av olika karriärspår för sjuksköterskor. Det är fantastiskt roligt och stimulerande men det som verkligen fått mig att stanna är barnen! På barnakuten jobbar vi med allt ifrån en vecka gamla bebisar till 18-åringar, och det ger en enorm bredd av arbetsuppgifter. Vi har sjukdomen, sedan har vi barnet. Det är två olika saker och båda behöver tas om hand; som sjuksköterska får jag använda hela mitt kompetensregister.

Jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer och ansöka


Sjuksköterska barn till intensivvårdsavdelning 95F för nyfödda (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterska sökes till barnakuten (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterska till avdelningen för akut- och specialiserad pediatrik 95 E (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Neonatal
Jenny Olsson hade redan några års yrkeserfarenhet när hon för sex år sedan började arbeta på barnsjukhusets neonatalavdelning.
– Jag erbjöds ganska snabbt en specialistutbildning till IVA-sjuksköterska och sedan har det rullat på. Det händer så mycket inom neonatal intensivvård, området utvecklas hela tiden. Och ju mer jag lär mig desto roligare blir det. Jag är med i avdelningens HLR-grupp som har ansvar för simuleringar och utbildningar inom området och har även axlat ett vikariat som huvudhandledare.
Isabelle Kalliomaa, som också arbetar som sjuksköterska på neonatalavdelningen, är till skillnad från Jenny helt ny i yrket.
– Jag visste redan innan jag började läsa till sjuksköterska att jag ville jobba med familjer och barn. Sedan kom jag hit på en kort praktik och fastnade. Här fann jag den här familjecentrerade vården som jag var ute efter.

T6-kontrakt
Praktiken ledde fram till att Isabelle erbjöds ett så kallat T6-kontrakt.
– Jag fick en halv lön från avdelningen under min sista termin på utbildningen i utbyte mot att jag skulle arbeta på neonatalavdelningen i minst ett år efter fullgjord utbildning.
Isabelle är nu mitt uppe i sin inskolning.
– Nu går jag med en undersköterska i fyra veckor, sedan kommer jag att gå åtta veckor med en sjuksköterska, en väldigt trygg start i yrket.

Många roller
På frågan om de fyra kollegorna kan rekommendera andra sjuksköterskor att söka sig till barnsjukvård i allmänhet och Akademiska Barnsjukhuset i synnerhet blir svaret ett unisont ”absolut!”.
– Det går verkligen att göra karriär på barnsjukhuset, här finns allt från hemsjukvård till dagmottagning, vårdavdelning och barnintensiv. Om man som jag gillar att plötsligt behöva växla tempo, från kanske noll till hundra, då ska man söka sig hit till barnakuten, säger Mattias.
Jenny påpekar att det förutom klassiska sjuksköterskeroller också finns många specialtjänster inom neonatalsjukvården.
– Vi har bland annat helikoptersjuksköterskor, koordinatorer och många sjuksköterskor som har någon form av chefsroll. Det satsas åt alla håll och kanter, så här finns alla möjligheter för sjuksköterskor som vill jobba med barn, utvecklas i sin yrkesroll och ha väldigt roligt under tiden.

Jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer och ansöka


Sjuksköterska barn till intensivvårdsavdelning 95F för nyfödda (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterska sökes till barnakuten (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterska till avdelningen för akut- och specialiserad pediatrik 95 E (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala

Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala är en del av Akademiska sjukhuset som är ett av Sveriges största sjukhus, med närmare 8 000 anställda och över 900 vårdplatser. Barnsjukhuset är uppdelat i sju olika sektioner med akut barnsjukvård, barnkirurgi, barnneurologi, barns vård och hälsa, blod- och tumörsjukdomar, special¬iserad pediatrik och neonatologi. Här erbjuds högspecialiserad vård inom flera områden och rikstäckande sjukvård för utvalda diagnoser. I barnsjukhusets uppdrag ingår även att bemanna ett transportteam för luftburen intensivvård, med uppdrag över hela landet.

www.akademiska.se