Infektionsvård

Erfarenhet av infektionssjukvård är bra på sjuksköterskans CV

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Göran Ekeberg
Katarina Öberg, avdelningschef på akutmottagningen för infektionssjukdomar och infektionsmottagning 2. Foto: Göran Ekeberg
Katarina Öberg, avdelningschef på akutmottagningen för infektionssjukdomar och infektionsmottagning 2. Foto: Göran Ekeberg

På Akademiska sjukhusets infektionsavdelning och öppenvårdsmottagning vårdas patienter med ett brett spektrum av infektioner, från immunbristsjukdomar till tuberkulos, hepatit, hiv och tropiska infektionssjukdomar. Infektionssjukvård karakteriseras av en omfattande bredd och ett ständigt lärande.

– Infektionssjukvård handlar om att utreda och behandla patienter med infektionssjukdomar i tvärprofessionella team. Ibland kommer patienter till oss med symptom som inledningsvis inte kan härledas till någon specifik infektion. Då kan det ta ett par dagar innan vi har lagt hela pusslet och lyckats ställa en korrekt diagnos, säger Katarina Öberg, avdelningschef på akutmottagningen för infektionssjukdomar och infektionsmottagning 2 på Akademiska sjukhuset.
– En faktor som utmärker infektionsvården är variationen. Vi tar emot patienter med alla typer av infektioner, från sepsis till pneumonier, tbe, tuberkulos, endokardit eller immunbristsjukdomar som kan orsakas av den behandling patienten får för en annan sjukdom. Infektioner kan drabba i stort sett samtliga delar av kroppen, så bredden är omfattande, säger Ellen Gessbo Tiusanen, avdelningschef för Infektionsavdelning 30F på Akademiska sjukhuset.

”Infektion är ett spännande område eftersom det är brett och ständigt i förändring.”

Nära samverkan krävs
På infektionsavdelningen vårdas ofta svårt sjuka patienter. Även särskilt smittsamma infektioner förekommer. På öppenvårdsmottagningen behandlas patienter med kroniska infektionssjukdomar som ibland kräver långvarig behandling, exempelvis hiv eller tuberkulos.
– En av sjuksköterskans viktigaste roller i infektionsvården är att agera teamledare, och att samverka med andra professioner. Ett nära samarbete är nödvändigt eftersom det kan vara komplext att behandla en infektionspatient, särskilt om infektionen blir långvarig, säger Ellen Gessbo Tiusanen.

Ellen Gessbo Tiusanen, avdelningschef för Infektionsavdelning 30 F. Foto: Staffan Claesson
Ellen Gessbo Tiusanen, avdelningschef för Infektionsavdelning 30 F. Foto: Staffan Claesson

Meriterande för alla
Katarina Öberg sökte sig till infektionskliniken i början av sin sjuksköterskekarriär. Erfarenheten har hon haft stor nytta av, inte minst i sitt arbete med globalt humanitärt arbete i Afrika och Mellanöstern.
– Erfarenhet från infektionssjukvård är alltid meriterande för en sjuksköterska. Här kan man tillgodogöra sig kunskap som garanterat kommer till nytta, oavsett vad man vill ägna sig åt senare i karriären. Infektion är ett spännande område eftersom det är brett och ständigt i förändring, säger hon.

Lös medicinska gåtor
Sjuksköterskor som vill vidareutvecklas inom området kan gå specialistutbildningen i infektionssjukvård eller fördjupa sig inom exempelvis sårvård, nutrition, läkemedel, smärta, palliativ vård eller högsmittsamma allvarliga infektioner.
– Den enskilt viktigaste egenskapen för sjuksköterskor inom infektionssjukvården är en genuin nyfikenhet på olika typer av infektioner samt viljan att kontinuerligt utveckla sin kunskap på området och att vara med och lösa gåtorna kring patienter som ännu inte är diagnostiserade, säger Ellen Gessbo Tiusanen.