Psykiatrisk vård

Utmanande men oerhört meningsfullt i psykiatrin

Publicerad 7 april 2025
Text: Annika Wihlborg Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjuksköterskor fyller en central funktion i psykiatrins tvärprofessionella vårdteam, där en viktig uppgift är att hjälpa patienterna att hitta olika sätt att hantera sin livssituation med psykisk sjukdom. Intressanta och givande patientmöten och en möjlighet att minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa bidrar till psykiatrins attraktionskraft.

Göran Nilsson, enhetschef för vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus.
Göran Nilsson, enhetschef för vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus.

Sjuksköterskor inom psykiatrisk vård kan exempelvis ansvara för den psykiatriska omvårdnaden i specialistvård, primärvård, företagshälsovård, beroendevård och inom kommunal vård. Sjuksköterskor i vuxenpsykiatrin kan även ta sig an specifika ansvarsområden, exempelvis bli samordningssjuksköterska eller ingå i ett mobilt kommunalt specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam.
– En av sjuksköterskans viktigaste uppgifter i vuxenpsykiatrin är att etablera goda och förtroendefulla relationer med patienterna. Det förbättrar förutsättningarna för att kunna ge en god omvårdnad. Ytterligare en betydande uppgift i såväl slutenvården som öppenvården är att stödja patientens återhämtning, säger Göran Nilsson, enhetschef för vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus, där han tidigare varit samordningssjuksköterska. Han är även ledamot i Psykiatriska Riksföreningen för Sjuksköterskor och har arbetat som sjuksköterska i psykiatrin sedan 2019.

”Det bästa med att arbeta i vuxenpsykiatrin är definitivt de intressanta och givande patientmötena.”

Givande patientmöten
I vuxenpsykiatrin ingår såväl slutenvård som öppenvård. Slutenvården består bland annat av allmänpsykiatri, beroendemottagning, specialiserade mottagningar och akutmottagning.
– Det bästa med att arbeta i vuxenpsykiatrin är definitivt de intressanta och givande patientmötena. Det är viktigt att förmedla psykiatrin som en intressant arbetsgivare och att sjuksköterskor i psykiatrin fyller en nyckelfunktion för att minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa i samhället. Jag tror mycket på värdet av att ge studenterna ett positivt intryck av psykiatrin, säger Göran Nilsson.

Sara Ryding, AKA- och VIL-samordnare i Region Stockholm.
Sara Ryding, AKA- och VIL-samordnare i Region Stockholm.

Familjefokuserad omvårdnad
– Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har i uppdrag att erbjuda specialistvård till barn och ungdomar med komplexa behov, vid psykiatriska tillstånd som hindrar personlig utveckling. BUP i Region Stockholm utgör en stor sammanhållen organisation som bedriver specialiserad och intensiv öppenvård, akut- och heldygnsvård, neuropsykiatrisk utredning och omfattande klinisk forskning, säger Sara Ryding, AKA- och VIL-samordnare samt yrkesmässig omvårdnadshandledare på enheten för utveckling, lärande och vetenskap inom BUP FoU i Region Stockholm.
Omvårdnaden är relationsskapande och familjefokuserad inom BUP. Sjuksköterskan får som fast vårdkontakt och ansvarig för barnets omvårdnad en central roll för familjen och för det interprofessionella vårdteamet. Sjuksköterskan kan bli familjens medresenär under flera år av barnets uppväxt eller en tillfällig medkämpe i kris. Sjuksköterskan har sektionsspecifika uppdrag, exempelvis samverkan och hälsostödjande familjesamtal vid läkemedelsuppföljning i öppenvård eller intensiva omvårdnadsinsatser och arbetsledning i HDV.

”Det är personligt utmanande att möta barn som lider av psykisk ohälsa.”

Utmanande men meningsfullt
Det finns goda utvecklingsmöjligheter inom BUP. Med verksamhetens olika subspecialiserade enheter följer möjligheten för sjuksköterskan att fördjupa sin kompetens ytterligare. Specialistsjuksköterskor kan erbjudas specialistuppdrag, exempelvis som AKA, huvudhandledare eller specialistsjuksköterska med särskilt läkemedelsansvar.
– Det är personligt utmanande att möta barn som lider av psykisk ohälsa och familjer i kris men det är också hoppfullt när vi kan erbjuda personlig återhämtning och meningsfullt när vi kan bidra till förändring tidigt i barnets liv, säger Sara Ryding.