Presentation

Detta är världens bästa jobb

Publicerad 10 oktober 2018

Emelie Writtler och Andreas Ekendahl, ambulanssjuksköterskor i Västerås. Foto: Per Groth
Emelie Writtler och Andreas Ekendahl, ambulanssjuksköterskor i Västerås. Foto: Per Groth
Ambulanssjukvården och akutmottagningen i Västerås har inte bara själva akutvården som gemensam nämnare. Båda verksamheterna präglas också av en stark kollegial gemenskap där arbetet i sig är ständigt utmanande och utvecklande, både yrkesmässigt och personligt.

Emelie Writtler blev färdig sjuksköterska 2014, och efter ett par år ute i vården började hon arbeta som ambulanssjuksköterska i Västerås. Som ny i verksamheten gavs Emelie en gedigen introduktion.
– Under nära ett års tid ska man beta av allt från körutbildningar till specifika medicinska kurser inom bland annat trauma och sjukvårdsledning. Jag slussades in i arbetet stegvis vilket gav en trygg och säker start.
Den största skillnaden mot att arbeta på en vårdavdelning menar Emelie är att få ägna sig åt patient i taget.
– På sjukhuset har du ansvar för betydligt fler, men i ambulansen skapas en närmare patientrelation även om mötet är kort.
Hon får medhåll av kollegan Andreas Ekendahl. Han har med sina 17 år som ambulanssjuksköterska i Västerås lång erfarenhet av yrket.
– Att jag stannat kvar i alla år är för att detta är världens bästa jobb. Förutom kamratskapen och den utvecklande arbetsmiljön har vi också ett luftigt schema som vi lägger själva. Jag tycker till exempel om att resa och kan arbeta intensivt i perioder för att sedan vara ledig en längre tid utan att ta ut semester. Mig passar det utmärkt.

Stresstålighet
Emelie flikar in att arbetstiderna visserligen kan vara obekväma ibland, men att det betalar sig i längre ledighet.
– Jag har svårt att se mig själv gå tillbaka till sjukhuset; här styr du vården själv på ett helt annat sätt än inom sjukhusvården, och jag trivs med det har jag upptäckt.
På frågan om de kan rekommendera sin arbetsplats till andra sjuksköterskor blir svaret ett unisont ja!
– Man ska vara stresstålig för att trivas, men det gäller ju för sjuksköterskor generellt. Det viktigaste i vårt yrke är att tycka om att jobba med människor, gör man det så har man ett förhållningssätt som passar in i vården i allmänhet och på ambulansen i synnerhet, säger Andreas.
– Att vara ambulanssjuksköterska handlar om betydligt mer än att kunna köra bil fort. Vi arbetar med problemlösning och sjukvård i människors vardag, det är ett fantastiskt roligt jobb, fastslår Emelie.

Akutmottagningen
När Andreas och Emelie kommer till sjukhuset med ambulansen är de i stort sett klara med sitt jobb. Patienten lämnas över till akuten där andra kollegor tar över vården. Här återfinns bland annat Ulrica Larsson som har lång erfarenhet av sjuksköterskeyrket. De senaste tolv åren har hon arbetat på akutmottagningen i Västerås.
– Jag trivs med att arbeta med olika sorters patienter och specialiteter. För mig har det inneburit att jag fått en väldigt bred kompetens som sjuksköterska.
Kristoffer Öbom tog sin examen för två år sedan har arbetat på akuten sedan i vintras.
– Jobbet är precis som jag trodde innan, otroligt stimulerande med betydligt mer variation än på en vårdavdelning,
Ulrica kan i kraft av erfarenhet bekräfta att det stämmer.
– Förutom att du hela tiden lär dig nya saker genom jobbet som sådant är våra chefer bra på att tillhandahålla fortbildning inom olika områden.
På frågan om man kan vara nyfärdig sjuksköterska och börja på akuten blir svaret ”det beror på”.
– Det handlar mycket om tidigare erfarenhet och personliga egenskaper. Vi har traineesjuksköterskor som kommer direkt från skolan och som verkar gilla det höga tempo som råder. Som ny sjuksköterska slussas man gradvis in i verksamheten.
Kristoffer nickar instämmande och säger att han bestämt sig för att stanna inom akutvården.
– Det är otroligt lärorikt. Vill man få en bred kunskap och bli duktig på en rad olika moment som tillhör en sjuksköterskas vardag så är det här definitivt rätt plats!

Läs mer om våra lediga tjänster här


Ulrica Larsson och Kristoffer Öbom på akutmottagningen i Västerås. Foto: Pia Nordlander, BildN
Ulrica Larsson och Kristoffer Öbom på akutmottagningen i Västerås. Foto: Pia Nordlander, BildN

Akutkliniken, Region Västmanland
Ambulanssjukvården Västmanland ingår, tillsammans med akutmottagningen i Västerås, i akutkliniken. I Västmanland utgår ambulanserna från fyra orter: Fagersta, Köping, Sala och Västerås.
Akutmottagningen i Västerås är en av landets största akutmottagningar och tar emot patienter från hela Västmanland.
Vi tar emot kirurg-, ortoped-, medicin-, infektion- och barnpatienter och på jourtid tar vi även emot gyn-, ögon- och öronpatienter. Här finns också en traumaenhet som tar emot traumafall dygnet runt.
I akutkliniken kan vi även erbjuda rotationstjänst mellan akutmottagningen och ambulanssjukvården.

Region Västmanland
Regionhuset
721 89 Västerås
www.regionvastmanland.se