Sjuksköterska och chokladfantast

Publicerad 17 november 2014
Text: Anna-Karin Andersson

Choklad

Alla mår bra av att äta choklad. Det menar sjuksköterskan Kersti Liljeqvist Zebeda som själv blivit så förälskad i kakaobönor att hon bytt bransch. Missa inte hennes tips på gott chokladmellis att ta med till jobbet.

Kersti Liljeqvist Zebeda är sjuksköterska och även utbildad ackupunktör och kinesiolog och har bland annat drivit en egen mottagning. Parallellt med vårdyrket har hon hela tiden ägnat sig åt laga mat och att baka på fritiden och en ingrediens har alltid varit särskilt populär – choklad. Beställningarna på chokladen hon tillverkade hemma i köket blev med tiden fler och fler och bidrog till att hon till slut stod inför ett vägval i karriären. Idag driver hon ett chokladgrossistföretag.
Även om hon sedan en tid lämnat sjukvårdsbranschen bakom sig märks det att hon är sjuksköterska i sitt sätt att driva ett chokladföretag. Hon värnar det etiska i tillverkningsprocessen och är noga med att det är schyssta villkor för arbetarna på kakaoplantagen och att miljöpåverkan är liten för de råvaror och produkter hon köper in. Dessutom är chokladen hon säljer inte godis, förtydligar hon. Kersti likställer chokladen hon saluför snarare med mat och framhåller chokladens välgörande effekter för hälsan.
– En bit råchoklad innehåller inga konstiga tillsatser, är rik på antioxidanter, höjer inte blodsockret märkbart och ger viss mättnadskänsla. Det är inte bara en njutning att äta utan är också nyttigt.

Kersti Liljeqvist Zebeda, sjuksköterska som blivit så förälskad i kakaobönor att hon bytt bransch.
Kersti Liljeqvist Zebeda, sjuksköterska som blivit så förälskad i kakaobönor att hon bytt bransch.
Hög kvalitet viktig
Kersti Liljeqvist Zebeda blir ofta anlitad som föreläsare om choklad och inte sällan är det läkare och tandläkare som är hennes åhörare. Att hon är sjuksköterska i grunden har också spritt sig i kundkretsen och när hon för ett år sedan hade en chokladbutik i Göteborg kopplad till företaget kom det ofta in kunder med lite speciella frågor.
– En man som hade ont i benet och frågade mig till exempel vilken chokladbit som kunde lindra smärtan. Sådant är lustigt. Choklad kan hjälpa mot mycket men kanske inte bota allt.
De allra flesta mår emellertid bra av att äta choklad enligt Kersti Liljeqvist Zebeda och hon får stöd för det från flera olika vetenskapliga studier. Men slopa kexchokladen från snabbköpet och satsa på att göra egen eller köpa färdiga produkter med hög kvalitet och hög kakaohalt, tipsar hon.
För sjuksköterskor som jobbar obekväma tider eller har ett pressat schema kan det vara bra att ta ett litet cholkadmellanmål när det behöver fyllas på med energi och näring.
– Drömbollar gör du enkelt hemma och dem du inte vill äta direkt kan du frysa in och ta med en annan dag. Eller varför inte bjuda kollegorna, säger hon glatt.

Kerstis recept på Drömbollar, 14 st
Ingredienser:
2 dl pekannötter
1 dl valnötter
1/2 dl pumpakärnor
1 dl torkade blåbär
1 dl frystorkade jordgubbar
150 g Blanxart mörk choklad origen Ghana
30 g kokosfett
och 80 g Blanxart mörk choklad origen Ghana att rulla bollarna i.

Så gör du:
1. Mixa pekannötter, valnötter och pumpakärnor fint i en mixer. Häll i en bunke.
2. Mixa blåbären och jordgubbarna i mixern och häll i bunken.
3. Hacka 150 g choklad fint och smält tillsammans med cocosfettet i vattenbad. Häll i bunken över frukt & nöt blandningen.
4. Blanda väl och ställ in i kylskåp för att få en fastare smet så att det går att rulla bollar. För att det ska gå fortare kan du ställa in bunken i frysen en stund, ca 10 min. Kontrollera ofta så att det inte blir för fast, då är det svårare att rulla bollar.
5. Finhacka under tiden 80 g mörk choklad och lägg i en skål.
6. Rulla bollar i handen och sedan direkt i chokladhacket och lägg på en bricka.
7. Ställ in i kylskåp för att stelna. Tar ca 1 timme.
8. Förvara dem i en burk i kylskåp.

Receptet är hämtat ut boken Chocoate treats; Nyttigt och gott. Av Kersti Liljeqvist Zebeda.

Det ska du tänka på när du väljer choklad enligt Kersti:
Tillverkningssätt – Kolla upp att chokladen är producerad på ett schysst sätt. Mycket av chokladen som säljs i vanliga butiker har olyckligtvis exempelvis använt barnarbetskraft. På plantagen används dessutom ofta bekämpningsmedel som varken är bra för miljön eller för dem som arbetar där. Leta efter ekologiskt odlad choklad.

Användningsområde – Vad du ska göra med chokladen är avgörande för vilken choklad du ska köpa. Vi är ibland snäva i vår syn på choklad. Viss choklad är utmärkt som smaksättare i mat, andra goda att äta som de är.

Kvalitet och böntyp – Det är skillnad på choklad och choklad. Nästan all choklad som säljs i den vanliga livsmedelsbutiken innehåller olika tillsatser och mycket socker. Det är godis. Välj istället en bra choklad med hög procenthalt kakao och utforska olika böntyper. Chokladen smakar väldigt olika beroende på var kakaobönorna har växt.