60 procent av sjuksköterskorna kan tänka sig att bli konsult

Publicerad 12 oktober 2016
Text: Annika Wihlborg

Andrea Odelhall, sjuksköterska på bemanningsföretaget NursePartner.
Andrea Odelhall, sjuksköterska på bemanningsföretaget NursePartner.
60 procent av sjuksköterskorna kan tänka sig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag. Friheten och möjlighet att påverka är viktiga skäl.

– Det förvånar mig inte att 60 procent av sjuksköterskorna kan tänka sig att arbeta på ett bemannings- eller konsultföretag. Jag har arbetat som bemanningssjuksköterska av och till sedan 2006 och upplever generellt sett att sjuksköterskor som arbetar på bemanningsföretag blir bättre omhändertagna på alla sätt i dagsläget, säger Rosita, bemanningssjuksköterska på Dedicare Nurse.
Hon uppskattar möjligheten att kunna framföra sina önskemål, om vilken typ av uppdrag hon är intresserad av och på vilken ort hon vill arbeta, till sin konsultchef, som matchar önskemålen med ett lämpligt uppdrag.

Arbete som passar livsstilen
– Jag upplever inte att tillvaron är otryggare som konsult, säger Rosita, som har arbetat inom företagshälsovård, primärvård och kommunal omsorg innan hon blev bemanningssjuksköterska.
Hon trivs som bemanningssköterska eftersom hon kan arbeta på ett sätt som matchar hennes livsstil och dessutom ger omväxling i takt med att uppdragen skiftar.
– Jag utvecklas ständigt, får träffa många nya professioner och människor, och så håller jag mig uppdaterad i min yrkesroll, säger Rosita, som just nu har ett uppdrag på en företagshälsovård i Stockholm.
– Med tanke på hur många sjuksköterskor som verkar missnöjda med arbetsförhållandena hos sin nuvarande arbetsgivare är det inte särskilt förvånande att så många som 60 procent kan tänka sig att arbeta för ett bemanningsföretag. För den enskilda sjuksköterskan är det ofta utvecklande att arbeta för ett bemanningsföretag, men det riskerar även att få konsekvenser på kontinuiteten i vården, säger Andrea Odelhall, som sedan i somras arbetar via bemanningsföretaget NursePartner.

Omväxling och uppskattning
Hon arbetade sina första arton år som sjuksköterska på en strokerehabavdelning och en dialysmottagning i landstingets regi innan hon började arbeta som bemanningssjuksköterska.
– Jag behövde omväxling och sökte en arbetsgivare som verkligen ser och uppskattar min insats, säger Andrea Odelhall som för närvarande har ett uppdrag på Kronparkens sjukhem i Uppsala.
– Jag känner mig uppskattad och har fått perspektiv på min egen kompetens sedan jag började arbeta för ett bemanningsföretag. Jag kan själv påverka vilken typ av uppdrag jag ska få och vilka tider jag vill arbeta. Den friheten betyder mycket för mig, säger Andrea Odelhall.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för sjuksköterskor?
bemanning1_graf

Läs även: Därför vill sjuksköterskor arbeta för bemanningsföretag