Presentation

”Vi gör skillnad i människors liv och möter många spännande livsöden”

Publicerad 15 mars 2017

Caroline Hagström och Marcus Waller, ambulanssjuksköterskor hos Falck Ambulans. Foto: Jan Nordén
Caroline Hagström och Marcus Waller, ambulanssjuksköterskor hos Falck Ambulans. Foto: Jan Nordén
Ett självständigt, omväxlande och fritt yrke med stort ansvar, variationsrika patientmöten samt goda utbildnings- och utvecklingsmöjligheter. Det är några av skälen till varför Marcus Waller och Caroline Hagström valt att arbeta som ambulanssjuksköterskor hos Falck, en av landets ledande ambulansaktörer.

Redan under sjuksköterskeutbildningen hade Marcus Waller siktet inställt på att vidareutbilda sig till ambulanssjuksköterska, en ettårig högskoleutbildning som ger specialistkompetens.
– Jag älskar mitt jobb. Ingen dag är den andre lik. Det är ett omväxlande arbete och man får verkligen använda sina förmågor till problemlösning och att hantera komplexa och allvarliga händelser, säger Marcus Waller.
Han uppskattar också det teambaserade arbetssättet och möten med patienter i livets alla åldrar, från nyfödda till människor mitt i karriären samt äldre.
– Vi möter många intressanta livsöden som ger perspektiv. Jag gillar också tempoväxlingen i arbetet, ena stunden sitter du och håller en äldre människas hand, i nästa stund kallas du till en akut situation som kräver fokus och skärpa. Du känner verkligen att du kan göra en skillnad, säger Marcus Waller.
Han är även utbildad till ambulanssjuksköterska i försvaret och har bland annat tjänstgjort på Balkan och i Afghanistan.
– Några veckor om året arbetar jag för svenska försvaret och kallas in i svåra säkerhetslägen. Det är ett spännande och givande uppdrag som ger mig värdefulla kunskaper och en bred kompetens.

Teambaserade lösningar
Caroline Hagström har arbetat som ambulanssjuksköterska sedan 2007. Innan dess arbetade hon på akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.
– Jag verkligen stortrivs med mitt jobb som på många sätt är fascinerande. Vi får en väldigt bred kunskap inom många områden. Jag gillar också friheten, omväxlingen och ovissheten, att inte riktigt veta vad som väntar när vi åker ut på ett larm. Jag uppskattar även teamarbetet och att vi tillsammans försöker hitta de bästa lösningarna i varje situation.
Den tekniska och medicinska utvecklingen gör det möjligt att bedriva högkvalificerad vård redan i hemmet hos patienterna. Tidigare var ambulansen en transportorganisation, idag är den ett högteknologiskt mobilt akutintag.
– Det har skett en fantastisk utveckling. Vi kan utföra väldigt mycket redan i ambulansen på väg till sjukhusets specialistenheter. Det känns oerhört meningsfullt att tidigt kunna sätta in livräddande insatser. Jag känner ofta en ödmjukhet och tacksamhet för livet och att kunna göra skillnad.

Korta beslutsvägar
Både Caroline och Marcus värdesätter Falcks satsningar på fortbildning och kompetensutveckling. Caroline läser nu parallellt en utbildning till insatsledare.
– Den handlar om förstärkt sjukvårdsledning och innebär att vi tränas i att effektivt leda och styra insatser och resurser vid större olyckor och katastrofer då det ställs höga krav på logistik och prioriteringar. Det är både fantastiskt utvecklande och spännande.
Varje år får varje anställd tio utbildningsdagar. Utöver det finns många kurser och utbildningar att välja på, menar Marcus.
– Jag uppskattar att vi får ägna oss åt det vi brinner för och det vi vill fördjupa oss i. Vi arbetar aktivt med att utveckla strategier för eventuella terrordåd, och vi får även träning i hur vi effektivt hanterar våldsamma- och hotfulla situationer, vilket skapar en trygghet.
Samhällsklimatet har hårdnat och antalet hotfulla situationer har ökat. Det kräver en förhöjd säkerhet och ett större risktänkande. Falck har en god organisation, menar Marcus, med tillgång till psykologisk kompetens och kamratstödjare som kan stötta och hålla avlastningssamtal.
– Jag uppskattar även att beslutsvägarna är korta och att det går att påverka sin lön och karriärutveckling. Sedan är arbetstiderna en fördel. Vi jobbar ganska intensivt när vi är i tjänst. Men vi är också lediga flera dagar i sträck. Det ser jag som en stor fördel.

Falck Ambulans
Falck Ambulans bedriver ambulanssjukvård på uppdrag av landstingen och regionerna i Stockholm, Skåne, Östergötland, Västerbotten, Västernorrland samt på Gotland.
Verksamheten kännetecknas av att alltid sätta patientens bästa i centrum, högsta kvalitet, en väl utvecklad arbetsmiljö och fokus på utveckling av ambulanssjukvården. Vi är stolta över att ha ansvar för en verksamhet som är så nära människors vardag och som representerar en grundläggande trygghet för alla i vårt samhälle. Det är ett ansvar som vi har lång erfarenhet av att axla.

Vill du bli en del av oss? Vi söker dig som vill jobba i vår ambulansverksamhet, både för sommarvikariat men också för tillsvidareanställning.
Läs mer på www.falckjobb.se

www.falckjobb.se