Presentation

Sjuksköterskor stannar på Tema Neuro!

Publicerad 13 mars 2018

Louise Sjöberg, strokeledningssjuksköterska och Margareta Norell, sjuksköterska på neurokirurgen. Foto: Patrik Lindqvist
Louise Sjöberg, strokeledningssjuksköterska och Margareta Norell, sjuksköterska på neurokirurgen. Foto: Patrik Lindqvist
På nybildade Tema Neuro, med verksamhet i Huddinge och Solna, finns sjuksköterskorna som stannat kvar! Stämningen är lyhörd och arbetet både spännande och lärorikt.

Inom Tema Neuro, som tidigare var två traditionella kliniker, den neurologiska och den neurokirurgiska, finns numera tre patientområden: neurovaskulära sjukdomar, sjukdomar i nervsystemet och neurokirurgi. Många av medarbetarna har varit sin avdelning trogen i många år och lär sig fortfarande något nytt varje dag.
– Att arbeta på Tema Neuro är spännande, lärorikt och meningsfullt då jag får vara delaktig i högspecialiserad stroke­vård, omvårdnad vid komplexa sjukdomstillstånd och senaste forskningen därom. Som ny sjuksköterska på strokeenheten kan man känna sig trygg i att det alltid finns erfaren personal att fråga om hjälp då vi har en intermediär enhet integrerad i avdelningen. Efter 17 år här älskar jag fortfarande mitt jobb och kan varmt rekommendera nya sjuksköterskor att söka till Tema Neuro, berättar Louise Sjöberg, strokeledningssjuksköterska på avdelning R15/R12.

Avancerad sjukvård
Margareta Norell har arbetat med neurokirurgi sedan 1975. Hon säger att hon direkt kände att hon hade hamnat på rätt plats när hon som 20-åring anställdes som vårdbiträde.
– Det som peppar mig är den stora kunskapsbank som finns här och att jag fortfarande möter nya utmaningar varje dag. Neurokirurgi är något av den mest avancerade sjukvård man kan stöta på som sjuksköterska och därför behöver vi anamma en helhetssyn på patienterna. Vi lär oss om de flesta diagnoser som berör hjärna och ryggmärg kombinerat med de övriga sjukdomar en patient kan ha. Här finns både snabba flöden och patienter vi vårdar länge på avancerad nivå.

Sveriges främsta neurologer
Hon får medhåll av Susanne Rosén som har jobbat på Karolinska sedan 1990. Hon är eftervårdskoordinator och sjuksköterska på avdelning R84 som finns på den del av Tema Neuro som är placerad i Huddinge.
– Vi arbetar sida vid sida med Sveriges främsta neurologer och det bedrivs mycket forskning kring många av de svåra sjukdomar som vi stöter på, så man blir aldrig fullärd. Dagarna präglas av spännande detektivarbete och tät samverkan med andra professioner, och vi känns väldigt mycket som en familj. Samma sak gäller ledningen; stämningen är lyhörd och det finns alltid något nytt att upptäcka, avslutar Susanne.

Sjuksköterskan Susanne Rosén, eftervårdskoordinator på avdelning R84.
Sjuksköterskan Susanne Rosén, eftervårdskoordinator på avdelning R84.
Karolinska universitetssjukhuset, Tema Neuro
Tema Neuro har huvudansvaret för neurologisk sjukvård i Stockholm och för neurokirurgi även Gotland, och är ensamutövare av neurokirurgi, ryggmärgsskadevård, trombektomier vid stroke och strålknivskirurgi. Tema Neuro samlar tretton patientflöden inom neurologin med framstående forskning, utbildning och innovation.

Karolinska universitetssjukhuset
Huddinge
141 86 Stockholm
Tel. vxl: 08-585 800 00

Karolinska universitetssjukhuset
Solna
17176 Stockholm
Tel. vxl: 08-517 700 00
www.karolinska.se