Med utrymme för karriärdrömmar

Publicerad 10 oktober 2018
Text: Adrianna Pavlica

Systrarna och sjuksköterskorna Johanna Bjerkert och Andréa Berg poddar om yrkets bredd.
Systrarna och sjuksköterskorna Johanna Bjerkert och Andréa Berg poddar om yrkets bredd.
Inspirationspodden Sjuksköterskesnack vill visa vilken bredd yrket har och lyfta fram sjuksköterskor med olika inriktningar.
– Under utbildningen tar man bara upp sjukhus och vårdcentraler. Att man kan jobba på en oljerigg eller med ambulansflyg fanns inte i min tankevärld, säger Johanna Bjerkert.

Andréa Berg och Johanna Bjerkert, som båda jobbar på Kalmars sjukhus på akuten respektive strålbehandlingen, har länge velat göra något tillsammans inom ramen för sin profession, och i olika sjuksköterskegrupper på Facebook framträdde ett behov av att veta mer om olika arbetsplatser.
– Folk frågade ofta om det är någon till exempel kommunsjuksköterska i gruppen som kunde berätta om en vanlig arbetsdag, då tänkte vi att vi letar upp sjuksköterskor som vill berätta om sitt jobb, säger Johanna Bjerkert.

Enormt brett yrke
Hittills har poddlyssnarna bland annat fått möta sjuksköterskor som jobbar i en psykiatriambulans, på brännskadecentrum och inom asyl- och flyktinghälsovård.
– Man inser att sjuksköterskeyrket är enormt brett. Du kan jobba privat, på sjukhus, utomlands, inom militären, det finns hur mycket som helst. Det finns så många inspiratörer där ute på avdelningarna, säger Andréa Berg.
Johanna Bjerkert tycker att det under utbildningen pratas för lite om möjliga karriärvägar.
– Det ges inte utrymme åt folks drömmar, trots att hela världen står öppen. Och när det råder brist på kunskap om vad man kan jobba med är det inte konstigt att det är svårt att inspirera folk att bli sjuksköterskor.

Lyssnare hör av sig
Med podden vill de vara en motpol till den negativa bilden av yrket som ges i media.
– Vi pratar aldrig om lön, vi gnäller inte, det finns så mycket mer positivt än negativt med sjuksköterskeyrket och det är vad vi vill lyfta. För trots att det är tufft stannar de flesta av oss kvar eftersom vi älskar våra jobb, säger Andréa Berg.
Många lyssnare mejlar till dem.
– Det kan vara studenter som hör av sig och tycker att det är skönt att genom podden få bekräftat att de har valt rätt, men det är även folk som vill till yrket. Vi har till exempel fått mejl med frågor om ifall det går att skola om sig till sjuksköterska trots att man är 50 och jobbar i en annan bransch, så vi blir lite syokonsulenter, säger Johanna Bjerkert.
Tre personer har hört av sig och berättat att de bytt jobb tack vare podden.
– De har lyssnat på podden och fått inspiration till vad det är de vill jobba med. Folk blir peppade att göra en förändring, säger Andréa Berg.
Podden har hittills kommit ut med 44 avsnitt.