20 år som författare

Sjuksköterska till succéförfattare

Publicerad 1 april 2020
Text: Adrianna Pavlica Foto: Leif Hansen
Anna Jansson arbetade som både författare och sjuksköterska under nio års tid. Foto: Leif Hansen

Deckardrottningen Anna Jansson firar 20 år som författare – men kan ibland sakna sitt gamla jobb som sjuksköterska.
– Livsöden och insikter om hur livet kan vara har jag fortfarande med mig från sjukvården, säger hon.

I år firar sjuksköterskan Anna Jansson 20 år som författare. Hennes böcker har sålts i fyra miljoner exemplar och lånats ut fyra miljoner gånger på biblioteken.
– Åtta miljoner läsare känns som en hisnande siffra. Sitter man på en hockeymatch och det sitter 40 000 personer i publiken är det svårt att föreställa sig hur mycket åtta miljoner är, säger Anna Jansson.
Varje morgon går hon upp vid fem-sex på morgonen och skriver fram till eftermiddagen. Under sina nio första år som författare arbetade hon samtidigt som sjuksköterska, ett jobb hon hade i totalt 25 år.
– Jag jobbade natt, då man ofta har lite mer tid för samtal. Så sjuksköterskeyrket inspirerar absolut. Även om man har tystnadsplikt så kan man använda de insikter som man gör när man träffar människor på det sättet.

Brytpunkten kom 1998 när hon skaffade en dator, och plötsligt började skriva.

Upprördhet starten
Författaryrket hade aldrig lockat Anna Jansson, det var sjuksköterskejobbet som gällde. Brytpunkten kom 1998 när hon skaffade en dator, och plötsligt började skriva.
– Jag skrev av ren uppgivenhet över psykiatrireformen. Staten gav kommunen en summa pengar för att stänga mentalsjukhusen och de skulle ut i eget boende. Pengarna försvann i det svarta hålet av budgetunderskott och många fick klara sig själva. En del sökte sig till oss på sjukhusen. Den här upprördheten kombinerat med fantasi var starten på att jag började skriva böcker. Det är viktigt att det bottnar i något, att man har något att säga.

Träffar systerkompisar
Den senaste boken, Dödslistan, har en barnmorska i centrum.
– Det är ofta jag har med sjuksköterskor eller tangerar vårdämnet i mina böcker. Och just nu är jag arg över riksdagens hårdare krav på Försäkringskassan, där man gör skattelättnader för miljarder men samtidigt inte har pengar att hjälpa långtidssjukskrivna.
Saknar du sjuksköterskeyrket?
– Ja det gör jag. Verkligen. Jag brukar träffa mina systerkompisar, jag tyckte så mycket om dem. Det är guld att ha arbetskamrater, man är väldigt ensam som författare. Och det fanns en stor arbetsglädje, det var väldigt meningsfullt att vara sjuksköterska.
Anna Jansson skriver fyra böcker per år, dessutom är nya avsnitt av tv-serien om Maria Wern på gång. 20-årsjubiléet firades med en gala på Folkoperan i Stockholm i början av mars.