Författare

Tar med läsare in bakom stängda dörrar

Publicerad 10 april 2024
Text: Adrianna Pavlica Foto: Kajsa Göransson
Marucs Jarl är sjuksköterska på en neonatalavdelning och skriver samtidigt böcker där vård och etiska frågeställningar spelar en viktig roll. Foto: Kajsa Göransson
Marucs Jarl är sjuksköterska på en neonatalavdelning och skriver samtidigt böcker där vård och etiska frågeställningar spelar en viktig roll. Foto: Kajsa Göransson

Marcus Jarl är sjuksköterska på en neonatalavdelning och är samtidigt författare. I sin senaste bok tar han med läsarna in i sjukhuskorridorerna.

Författaren Marcus Jarl är specialistsjuksköterska på neonatalavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm. I höstas kom han ut med sin fjärde roman, Om en syster, som utspelar sig just på en neonatalavdelning.
– ”Neobubblan” är en plats som få har tillgång till, så många tycker att det är intressant att få en inblick. Jag öppnar litterära dörrar och visar hur det går till bakom kulisserna. Jag har fått jättefin respons från vårdpersonal som tycker att det är bra att man får in vår vardag i den kommersiella boksektorn. Det är också en del neo-föräldrar som hör av sig och tackar för att jag gett dem en röst, säger Marcus Jarl.
Vad i ditt arbete har du velat förmedla i din bok?
– Som sjuksköterska på neo är man i stormens mitt. Man slängs mellan mjukt och hårt – jag kan springa på ett larm där ett barn inte klarar sig under förlossningen, direkt efteråt går jag och pratar amning med en mamma som ska få åka hem. Man kastas mellan olika lägen och känslor, säger Marcus Jarl.

”Jag öppnar litterära dörrar och visar hur det går till bakom kulisserna.”

Etiska frågor
Inte alla av hans böcker har en tydlig sjuksköterskekoppling, men flera av dem handlar om vård på olika sätt; en bok handlar till exempel om organtransplantation, en annan om palliativ vård.
– Det kom sig väldigt naturligt att ta in mitt jobb i böckerna på olika sätt. Jag skriver romaner om känslor och relationer men för in olika etiska frågeställningar, och tar in många detaljer från min vardag.
Marcus Jarl har alltid velat vara författare, men drogs också tidigt till vården – han inspirerades av sina storasystrar, som båda valt sjuksköterskeyrket. Han påbörjade utbildningen med det specifika målet att jobba på neo, och samtidigt skriva.

Ger ut nytt
Idag jobbar han natt för att få sina två drömuppdrag att gå ihop.
– På sjukhuset får jag jobba med samtal och bemötande och samtidigt ha hand om maskiner och läkemedel, det är en blandning som jag tycker så mycket om. Och det är viktigt för mig att se det som att alla bebisar har en röst och ett språk, även om de inte kan kommunicera med ord. Att kunna kombinera allt det här med att skriva och åka på signeringsturnéer är fantastiskt, säger Marcus Jarl.
Marcus Jarls femte roman, Trädgårdsmästarens dotter, kommer ut i sommar. Han skriver redan på sin sjätte.