Presentation

Stor satsning på akuten i Nyköping

Publicerad 10 oktober 2018
Innocenti Lemessov, ST-läkare, Åsa Björklund, enhetschef, Linda Sharples, sjuksköterska, Cecilia Hjalmarsson, sjuksköterska och Emelie Lemessova, specialistsjuksköterska i akutsjukvård. Foto: Marie Linderholm
Innocenti Lemessov, ST-läkare, Åsa Björklund, enhetschef, Linda Sharples, sjuksköterska, Cecilia Hjalmarsson, sjuksköterska och Emelie Lemessova, specialistsjuksköterska i akutsjukvård. Foto: Marie Linderholm

Nu sker en kraftfull satsning på att förstärka kompetensen på akutmottagningen på Nyköpings lasarett. Starkt fokus på utbildning, kompetensutveckling och förbättringsarbete ger dig som är sjuksköterska nya karriärmöjligheter i en dynamisk och omväxlande miljö.

– Detta är ett led i en riktad satsning på akutsjukvården i hela Sörmland. Akutsjukvården är inne i en positiv trend och som sjuksköterska på akutmottagningen i Nyköping blir man en del av den här utvecklingen och kan ytterligare förstärka och påverka den, berättar verksamhetschef Karin Svalgård.
Utbildning och kompetensutveckling är centrala inslag i satsningen och exempelvis kan man läsa till specialistsjuksköterska på betald arbetstid, på hel- eller halvfart. Det har Cecilia Hjalmarsson, som blev färdig sjuksköterska för två år sedan, nappat på och hon har precis börjat läsa till specialistsjuksköterska i akutsjukvård.
–Jag kände direkt att jag hade hamnat rätt här och detta är en väldigt bra möjlighet att ytterligare höja min kompetens och bli ännu säkrare och tryggare i min yrkesroll, menar hon.
Kliniken tittar hela tiden på möjligheterna till nya tjänster för sjuksköterskor och lyssnar på personalens synpunkter och idéer. Det kan exempelvis handla om att ha utbildningsansvar, jobba med verksamhetsutveckling eller vara barnansvarig.
–Just nu har vi fokus på barnomhändertagande och söker en sjuksköterska som kommer att ha särskilt ansvar i vår utveckling av omhändertagande av akuta barn, både på vår akutmottagning och på våra nyinrättade barnobservationsplatser. Vi rekryterar även för att förstärka bemanningen av sjuksköterskor hela dygnet, berättar Karin.

Förbättringsarbete
Det finns även ett starkt fokus på utbildning i den dagliga verksamheten, med föreläsningar och övningar i olika teman och ämnen. Det kan gälla allt från katastrofmedicin till yrsel, hjärtsvikt och dokumentation. Eftersom akutvården spänner över alla patientkategorier sker utbildning i nära samarbete med andra kliniker. Varje månad hålls också arbetsplatsträffar med samtlig personal, för att diskutera förbättringsarbete och andra viktiga frågor.
Just förbättringsarbete löper som en röd tråd genom verksamheten. Det sker kontinuerligt och strukturerat, bland annat genom diskussioner om aktuella patientfall varje morgon och veckovisa förbättringsmöten, där alla medarbetare är delaktiga och kan komma med förslag.
– Det finns en stark drivkraft att skapa en bra och patientsäker arbetsmiljö. Vi diskuterar oss fram till förändringar och förbättringar och kör sedan testperioder för att se hur det fungerar. Alla är väldigt positiva till att hitta nya arbetssätt och lära sig nytt, säger Emelie Lemessova, specialistsjuksköterska i akutsjukvård.
Hon får medhåll av enhetschef Åsa Björklund.
– Forskning visar att framgångsrika arbetsplatser är de som vågar testa nytt och där medarbetarna är delaktiga. Detta är något som vi verkligen vill ta fasta på och förbättringsarbete har blivit en helt naturlig och integrerad del av allt arbete på akutkliniken, säger hon.

Linudden i Nyköping. Foto: Marie Linderholm
Linudden i Nyköping. Foto: Marie Linderholm

Högt i tak
För nya sjuksköterskor har akutkliniken på Nyköpings lasarett ett introduktionsprogram, som sker i dialog med den nya sjuksköterskan. Under introduktionsperioden har man en handledare och efter avslutad introduktion får man välja en mentor, som sedan fungerar som kontakt och bollplank under en längre period.
– Det fungerar väldigt bra. Här är högt i tak och det finns så många man kan fråga om råd. Vi arbetar i sammansvetsade, tvärprofessionella team och jag upplever att alla verkligen vill hjälpa ny personal att komma in i yrkesrollen och trivas. Vi har dessutom ett specialistprogram för läkare i akutmedicin här i Nyköping, vilket utmärker kliniken, säger Linda Sharples, som tidigare arbetade som undersköterska och är färdig sjuksköterska sedan fyra månader tillbaka.
Alla fem vill betona att just akutsjukvård är en av de mest spännande och omväxlande specialiteterna. Till akut-en kommer patienter i alla åldrar och med ett brett spektrum av olika sjukdomar och skador. Här sker snabba tempoväxlingar och det finns en ständig beredskap för omfattande olyckor och samhällskatastrofer.
– Det är enormt varierat med ständigt nya utmaningar, berättar Emelie. Det är det roligaste arbete jag har haft. Dessutom är Nyköping en fantastiskt fin stad, där det är väldigt lätt att trivas.

Läs mer om våra lediga tjänster här

Akutkliniken, Nyköpings lasarett
Akutkliniken på Nyköpings lasarett är en dygnet-runt-mottagning för allvarliga, akuta tillstånd för medicin-, kirurgi- och ortopedpatienter. Jourtid behandlas även barn samt ögon- och öronpatienter. Idag sker en stor riktad satsning på akutverksamheten i Landstinget Sörmland.

www.landstingetsormland.se