Presentation

Arbetet på barnavdelningen har överträffat alla förväntningar

Publicerad 21 mars 2019

Nora Mattsson, Gunilla Johansson och Susanne Bengtsson Lund på Norra Älvsborgs länssjukhus. Foto: Calle Appelqvist
Nora Mattsson, Gunilla Johansson och Susanne Bengtsson Lund på Norra Älvsborgs länssjukhus. Foto: Calle Appelqvist
– Arbetet har överträffat alla mina förväntningar. Här finns stor variation, stöttande kollegor och goda möjligheter till kompetensutveckling, säger sjuksköterskan Nora Mattsson, som hittade sitt drömjobb på Norra Älvsborgs länssjukhus
barn- och ungdomsavdelning.

På avdelning 23 vid Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL vårdas barn i åldrarna 0–18 år.
– Det finns bara en slutenvård för barn på NÄL, oavsett vad barnen drabbats av för sjukdom. För mig innebär det en stor variation i vardagen, och det går inte en dag utan att jag lär mig något nytt, säger Nora Mattsson.
Nora har haft siktet inställt på barnsjukvård ända sedan hon bestämde sig för att utbilda sig till sjuksköterska.
– Jag tog examen för snart tre år sedan och började på avdelningen hösten 2016, ett drömjobb om du frågar mig!
Hon får medhåll av Susanne Bengtsson Lund, specialistutbildad barnsjuksköterska och enhetschef. Med sina nära 30 år på barnkliniken kan hon bekräfta att såväl arbetet, som arbetsmiljö och kollegor, är något alldeles extra.
– Jag har trivts enormt bra under alla år och fått stora möjligheter till utveckling. För några år sedan gjorde jag en kortare utflykt som skolsköterska. Men jag längtade tillbaka och återvände till avdelningen. Ett beslut jag inte har ångrat.

Stora möjligheter
Även Gunilla Johansson har lång erfarenhet av arbetet på barnkliniken. Ett jobb hon beskriver som givande och där det finns mycket hjärta i verksamheten.
– Det kan låta tufft att arbeta med sjuka barn, men vi arbetar mycket med avledning och med att få med oss barnen och hela deras familj i den vård som ges. Det finns inget bättre än att se barnen pigga till sig och bli friska.
Själv började hon som barnsköterska för trettio år sedan, läste vidare till sjuksköterska och är sedan 2017 specialistutbildad barnsjuksköterska.
– Vi ser gärna att våra sjuksköterskor nischar sig inom ett eller flera områden. Eftersom vi har alla specialiteter på avdelningen kan vi erbjuda ett brett spektrum av både långa och korta fortbildningar, berättar Susanne.
Under senare år har avdelningen arbetat med projektet UGV, uppgiftsväxling, där resultatet nyligen implementerats i verksamheten.
– Vi har bland annat anställt en administratör och ett sjukvårdsbiträde som gjort att vårdpersonalen fått mer tid över till omvårdnad, något som uppskattas av både medarbetare och patienter. Vårdpersonal ska ägna sig åt vård, fastslår Susanne.

NU-sjukvården
NU-sjukvården är en del av Västra Götalandsregionen och ett av Sveriges större länssjukhus. Här finns NÄL, Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjukhus med tillsammans 5 000 medarbetare som varje dag arbetar för att ge god och säker specialistsjukvård.

NU-sjukvården
Tel: 010-435 00 00
E-post: rekryteringsenheten.nu@vgregion.se
www.nusjukvarden.se
www.facebook.com/nusjukvarden