Presentation

Utvecklande arbete med många möjligheter under samma tak

Publicerad 14 oktober 2019

Erika Lindvall, distriktssköterska på Vårdcentralen Strängnäs. Foto: Per Sandberg
Erika Lindvall, distriktssköterska på Vårdcentralen Strängnäs. Foto: Per Sandberg
– Arbetet inom Primärvården Sörmland är både utvecklande och omväxlande. Nu behöver jag inte längre byta jobb för att stilla mitt behov av förändring, här finns alla möjligheter under samma tak, säger Erika Lindvall, distriktssköterska på Vårdcentralen Strängnäs.

Primärvården Sörmland omfattar ett flertal vårdcentraler med lite olika läge och uppdrag.
En gemensam nämnare, förutom trevligt arbetsklimat med goda utvecklingsmöjligheter, är att distrikts- och sjuksköterskor utgör en mycket viktig funktion.
Erika Lindvall arbetar sedan åtta år tillbaka som distriktssköterska på Vårdcentralen Strängnäs.
– Jag började som sjuksköterska på mottagningen 2008, stortrivdes och vidareutbildade mig till distriktsköterska. Här arbetar jag med med livets alla åldrar och med stor variation i arbetsuppgifterna vilket passar mig utmärkt.
Erika har under de gångna åren även utbildat sig till diabetessjuksköterska vilket lett fram till att hon startat en diabetesmottagning.
– Det som är så roligt med att jobba här på Vårdcentralen Strängnäs är att det inte finns några bromsar för nya idéer. Tvärtom, finns det en vilja finns det alltid en väg framåt. Här kan jag utvecklas yrkesmässigt i både djup och bredd.
Hon berättar att verksamheten rymmer många sjuksköterskeledda verksamheter inom områden som till exempel: diabetes, hjärtsvikt, kol, astma och demens.
– Här finns mycket att utforska för sjuksköterskor som vill utvecklas i yrket. Vi är ett stort och stabilt medarbetargäng med många olika erfarenheter där alla är öppna för samarbete och konsultation, vilket gör det både roligt och tryggt att jobba här, säger Erika.

Se våra lediga tjänster, klicka här för att läsa mer!

Camilla Hammarbäck, sjuksköterska på Lindens vårdcentral i Katrineholm.
Camilla Hammarbäck, sjuksköterska på Lindens vårdcentral i Katrineholm.
Linden
Camilla Hammarbäck, sjuksköterska vid Lindens vårdcentral i Katrineholm, är av samma uppfattning.
– Jag tog min sjuksköterskeexamen 2003 och har tidigare arbetat inom både akut-, primär- och hemsjukvård. För tre år sedan började jag som samordningssjuksköterska här på Linden.
En stor del av Camillas uppdrag är inriktat på trygg hemgång och effektiv samverkan mellan olika instanser.
– Jag fungerar som en slags spindel i nätet som arbetar för att patientflödena ska fungera optimalt. Vi är en stor vårdcentral och många ärenden handlar därför om inläggning och utskrivning av patienter. Jag har även på min lott att göra läkemedelsgenomgångar tillsammans med apotekare, ofta på uppdrag av vårdcentralens geriatriker eller efter önskemål direkt från patienter.
Efter tre år konstaterar Camilla att hon hamnat på rätt plats.
– Det är en tjänst med stor frihet under ansvar där jag verkligen kan göra skillnad för våra patienter. Att samverka med så många olika delar av sjukvården skapar ett sammantaget ett både utvecklande och intressant arbete.
Förutom uppdraget som samordningssjuksköterska arbetar Camilla även som mottagningssjuksköterska.
– Jag tillbringar en dag i veckan på någon av våra filialer vilket skapar ytterligare variation i arbetet.
Hon kan varmt rekommendera andra sjuksköterskor att söka sig till Linden.
– Ja absolut, det finns många olika saker att ägna sig åt och utvecklingsmöjligheterna är stora, oavsett inriktning och intresse. Just samordningssjuksköterska är ett framtidsjobb som hela tiden utgår från patienten och därför ger automatisk utveckling i yrket.

Ingegärd Ingelman, distriktsköterska i Flen.
Ingegärd Ingelman, distriktsköterska i Flen.
Stor trivselfaktor
Också Ingegärd Ingelman, distriktsköterska i Flen, kan se tillbaka på ett långt yrkesliv.
– Jag har provat på många olika vårdformer men alltid återkommit till primärvården. Här finns goda utvecklingsmöjligheter och bra arbetstider samtidigt som det är ett självständigt arbete, vilket jag uppskattar.
Hon lyfter även fram utvecklingsmöjligheterna som en stor trivselfaktor.
– Jag har till exempel haft möjlighet att utbilda mig till KOL-sjuksköterska och är även diplomerad rökavvänjare. Inom kort ska jag gå en utbildning i smittspårning, det händer ständigt nya spännande saker.
Ett exempel på det är att BVC och mödravård precis har flyttat ut ur lokalerna och lämnat plats för toppmoderna rehab-lokaler samt nya, fräscha personalutrymmen.
– Om man är sjuksköterska och på jakt efter en bra arbetsplats med högt i tak där man blir väl omhändertagen både som medarbetare och patient är det hit man ska söka sig, fastslår Ingegärd Ingelman.

Se våra lediga tjänster, klicka här för att läsa mer!

Primärvården Region Sörmland
Region Sörmlands primärvård har ett brett uppdrag med bland annat diabetes-, hjärtsvikt-, KOL-mottagningar samt SSIH-uppdrag, lättakut, digitala lättakutflöden, nya digitala arbetssätt, workshifting och snart ett helt nytt vårdinformationsstöd. Vi erbjuder studielönsmöjlighet för vidareutbildning till bland annat distriktssköterska, utbildningsdagar samt goda utvecklingsmöjligheter inom en rad olika områden.
www.regionsormland.se