Presentation
Kirurgi Norrköping

Vi har många olika karriärvägar

Publicerad 1 april 2020
Foto: Fotofabriken
Lina Arnljots, specialistsjuksköterska och Kim Nordlund, sjuksköterska är båda sektionshandledare för KUA. Foto: Fotofabriken
Lina Arnljots, specialistsjuksköterska och Kim Nordlund, sjuksköterska är båda sektionshandledare för KUA. Foto: Fotofabriken

Kirurgiska kliniken i Norrköping har en bred verksamhet som banar väg för många olika karriärvägar. Mixen av planerad och akut sjukvård samt ett stort fokus på intern utveckling gör kliniken till en populär plats för sjuksköterskor som vill utmanas och växa i sin yrkesroll.

Det har gått 15 år sedan Carina Malmström, specialistsjuksköterska i kirurgisk vård, började arbeta på Kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset.
– Jag fastnade för specialiteten redan under studietiden, mycket för att jag uppfattade kirurgi som ett mångfacetterat område med många olika utvecklingsmöjligheter, vilket även visat sig stämma i praktiken.
Efter bara ett par år i yrket tillfrågades Carina om hon ville vara med och starta Matstrupslab på kliniken.
– Jag tackade ja, åkte på utbildning tillsammans med en kollega och satte igång. Vi började i liten skala med att göra utredningar och undersökningar.
Sedan dess har det hänt en hel del. Matstrupslab är idag en stor verksamhet som erbjuder många avancerade kirurgiska ingrepp där Carina och hennes sjuksköterskekollegor arbetar självständigt och är med och fattar beslut kring patienternas vård.
– Det har varit väldigt stimulerande och lärorikt att vara med och utveckla verksamheten till vad den är idag: ett av Europas modernaste matstrupslab.

Jobba som sjuksköterska med oss på Kirurgiska Kliniken. Klicka här för mer information och ansök

Avancerad specialistsjuksköterska
Även Christina Ahl Jonsson, avancerad specialistsjuksköterska, kan se tillbaka på en kontinuerlig yrkesutveckling sedan hon för 21 år sedan började på kliniken som nyutexaminerad sjuksköterska. Efter att ha läst vidare till specialistsjuksköterska i kirurgi var hon 2007 med och startade en kontaktsjuksköterskemottagning för kolorektalcancerpatienter.
2011 var det dags för nästa stora utmaning. Då fick Christina som en av de första i Sverige möjlighet att vidareutbilda sig till avancerad specialistsjuksköterska i kirurgi.
– Min yrkesroll är ett komplement till teamet runt patienten, en brygga mellan omvårdnad och medicin där jag har ett utökat medicinskt ansvar och fungerar som bollplank och handledare både för undersköterskor, sjuksköterskor och läkare under utbildning. Det är ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb.

Christina Ahl Jonsson, avancerad specialistsjuksköterska och Carina Malmström, specialistsjuksköterska i kirurgisk vård. Foto: Martin Roth
Christina Ahl Jonsson, avancerad specialistsjuksköterska och Carina Malmström, specialistsjuksköterska i kirurgisk vård. Foto: Martin Roth

Introduktionsprogram
Liksom Christina kom Kim Nordlund till kliniken som nyutexaminerad sjuksköterska.
Trots den relativt korta tiden på avdelningen, 3 år, har Kim redan hunnit med en hel del och är idag bland annat sektionshandledare för KUA, Klinisk undervisningsavdelning, samt huvudhandledare för både sjuksköterskor och undersköterskor på avdelningen.
– Kliniken har en väldigt bred verksamhet där händer mycket och där vi uppmuntras att driva projekt och vara delaktiga i utvecklingsarbetet på avdelningen. Om man vill lära sig mycket snabbt är detta helt rätt plats.
Hon får medhåll av Lina Arnljots, specialistsjuksköterska, som tillsammans med Kim är sektionshandledare för KUA.
– Jag började jobba här direkt efter min examen 2015 eftersom jag haft en VFU-placering här och tyckt att kirurgi var en spännande men svår specialitet. När det var dags att börja jobba ville jag utmana mig själv, sökte till kirurgen och stormtrivs. Jag arbetar bland annat med klinkens nya introduktionsprogram som omfattar alla nya sjuksköterskor och undersköterskor och ser till att det implementeras.

Utvecklande
Lina berättar att de gångna åren har präglats av ständigt nya utmaningar.
– Tempot är högt och det är en ganska komplex avdelning att komma till som nyutexaminerad sköterska. Första året hade jag fullt upp med att ta in allt nytt. Sedan dess har jag bland annat hunnit med att specialistutbilda mig, och utvecklat ett samarbete mellan avdelningen och universitetet samt startat upp KUA som jag driver tillsammans med Kim.
Precis som Carina, Christina och Kim kan Lina varmt rekommendera andra sjuksköterskor att söka sig till kirurgiska kliniken i Norrköping.
– Här finns ett trevligt arbetsklimat och en ledning som gärna ser att vi vidareutbildar oss vilket skapar många olika karriärvägar för sjuksköterskor som vill utvecklas och växa i sin yrkesroll.

Jobba som sjuksköterska med oss på Kirurgiska Kliniken. Klicka här för mer information och ansök

Kirurgiska kliniken i Norrköping – Region Östergötland

Kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping består av två vårdavdelningar, en femdygnsmodul och en öppenvårdsenhet. Vi vårdar patienter med sjukdomar i övre och nedre mag-tarmkanalen och bedriver även urologi och akut kirurgi. Arbetet är utmanande och omväxlande och vi arbetar med ständigt fokus på utveckling och förbättring i syfte att kunna erbjuda den bästa vården för våra patienter och en stimulerande arbetsmiljö för våra medarbetare.

www.regionostergotland.se