Presentation
LIVA på Barn PMI

Lär känna dina patienter på LIVA

Publicerad 1 april 2020
Foto: Johan Marklund
Helene Malmqvist, specialistsjuksköterska inom barn och ungdom och Therese Steger, sjuksköterska på LIVA. Foto: Johan Marklund
Helene Malmqvist, specialistsjuksköterska inom barn och ungdom och Therese Steger, sjuksköterska på LIVA. Foto: Johan Marklund

Vill du arbeta med barn på en avdelning där du har helhetsperspektiv och får följa patienterna under lång tid? Välkommen till LIVA på Nya Karolinska sjukhuset, norra Europas enda avdelning av sitt slag.

Till långtidsintensivvårdsavdelningen LIVA kommer barn i alla åldrar med långvarigt behov av andningsstöd. Det rör sig främst om trakeostomi, CPAP eller respirator. Vårdtiden för inneliggande patienter är lång, ofta flera månader. Därefter följs patienterna under flera år för dagvård, kontroller och kanylbyten.
– Vi lär verkligen känna barnen och deras familjer. Det är fantastiskt att få arbeta så långsiktigt med en patientgrupp där vi ser hur de blir bättre över tid och utvecklas som personer. Så fort jag kom till avdelningen kände jag att jag hamnat rätt, säger Helene Malmqvist, specialistsjuksköterska inom barn och ungdom.

Sjuksköterska sökes till LIVA – Långtidsintensivvårdsavdelning

Nattsjuksköterska sökes till LIVA – Långtidsintensivvårdsavdelning

Det är fantastiskt att se hur både barnen och deras familjer får självförtroende och så småningom kan återgå till sin vardag.

Positivt och energiskt
Precis som Helene kom kollegan Therese Steger först i kontakt med LIVA under en hospitering, och förstod snabbt att hon ville bli kvar.
– Många tror nog att det är tungt att arbeta med så svårt sjuka barn, vilket det såklart ibland är. Däremot är det också en väldigt livlig avdelning med positiv stämning, för våra patienter är oftast energiska och nyfikna. Det är intressant och utmanande att jobba med så många varierande diagnoser och multisjuka patienter, säger hon.
En viktig del av arbetet är att undervisa vårdnadshavare och assistenter om trakeostomi och hur man hanterar den tekniska utrustningen.
– Att utbilda är jätteroligt. Vår LIVA-utbildning är väldigt konkret och ”bed-side”. Det är fantastiskt att se hur både barnen och deras familjer får självförtroende och så småningom kan återgå till sin vardag. När barnet lämnar avdelningen måste ju omvårdnaden fungera i hemmet, förklarar Helene.

Sammansvetsade team
Runt patienterna arbetar tvärprofessionella team, som förutom sjuksköterskor, undersköterskor och läkare består av bland annat fysioterapeuter, kuratorer, dietister och lekterapeuter. Det är en liten avdelning, där personalen arbetar tätt tillsammans i en högteknologisk, men vilsam miljö.
– Även om mycket fokus ligger på att stimulera barnets utveckling är det ändå viktigt att barnen har det så lugnt som möjligt omkring sig, detta är ju deras hem under den tid de vistas här. Självklart kan det bli stressigt ibland, men det är en stimulerande stress. Jag upplever att vi har mycket tid för våra patienter, säger Therese.
En annan stor fördel är det stora utbudet av kompetensutveckling som Nya Karolinska sjukhuset erbjuder i form av föreläsningar, utbildningar och annat.
Therese, exempelvis, börjar snart läsa till specialistsjuksköterska på heltid med bibehållen lön. För den som är intresserad av att forska finns också goda möjligheter.

Sjuksköterska sökes till LIVA – Långtidsintensivvårdsavdelning

Nattsjuksköterska sökes till LIVA – Långtidsintensivvårdsavdelning

LIVA på Barn PMI, Karolinska universitetssjukhuset

LIVA är en långtidsintensivvårdsavdelning med fyra vårdplatser på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Här vårdas barn från 0 till 18 år som har behov av andningsstöd. Avdelningen tar emot patienter från hela Sverige och även utlandet. På LIVA finns spännande karriärmöjligheter för sjuksköterskor som vill arbeta långsiktigt och med helhetsperspektiv.

www.karolinska.se