Presentation
Anestesikliniken i Kronoberg

Stimulerande utmaningar för sjuksköterskor i Kronoberg

Publicerad 1 april 2020
Foto: Martina Wärenfeldt
Emmeli Johansson, operationssjuksköterska, Elin Wiger, anestesisjuksköterska och Jessica Westerblom, intensivvårdssjukssköterska på anestesikliniken i Region Kronoberg. Foto: Martina Wärenfeldt
Emmeli Johansson, operationssjuksköterska, Elin Wiger, anestesisjuksköterska och Jessica Westerblom, intensivvårdssjukssköterska på anestesikliniken i Region Kronoberg. Foto: Martina Wärenfeldt

Anestesikliniken i Region Kronoberg erbjuder en spännande bredd av patienter och möjligheten att i stor utsträckning arbeta självständigt. Här fokuserar du på en patient i taget i en personlig och stöttande miljö med många utvecklingsmöjligheter.

Anestesisjuksköterskan Elin Wiger tog sin specialistexamen på våren 2016 och hon har arbetat på anestesikliniken i Växjö sedan dess. Hon visste redan innan hon påbörjade sin grundutbildning att det var anestesi hon ville jobba med och det har hon inte ångrat.
– Kombinationen av att få arbeta med både elektiv kirurgi och kritiskt sjuka patienter är väldigt stimulerande. Jag trivs med att själv kunna lägga upp min dag och vara självständig, för som anestesisjuksköterska har man ett stort ansvar. Lyckligtvis har vi ett väldigt bra team och goda samarbeten över klinikgränserna med till exempel operationsverksamheten.
Elin betonar att det är en fördel att vara på en medelstor klinik – det borgar för nära relationer samtidigt som kliniken i Växjö är stor nog för att kunna behandla de flesta patienter. På så vis förenas en familjär stämning med en stor bredd.
– Alla spelare i laget är lika viktiga och det gör att man svetsas samman. Det gäller även över professionsgränserna – vi för med oss olika kompetenser och utbytet fungerar väldigt bra. Även temporär personal brukar konstatera att vi har bra stämning och att de gärna skulle komma tillbaka.

Jobba med oss – Klicka på länkarna nedan för mer information och ansök


Intensivvårdssjuksköterska, Anestesikliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Operationssjuksköterska i Växjö eller Ljungby (Sista ansökningsdag har passerat)

Anestesisjuksköterska i Växjö (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Vårdar en patient åt gången
Emmeli Johansson har varit operationssjuksköterska sedan 2017. Hon arbetade på dagkirurgiska uppvakningskliniken som allmänsjuksköterska men började snabbt längta in till operation. Genom att anestesikliniken erbjöd henne utbildningstjänst, genomförde Emmeli sin specialistutbildning på två terminer med heltidslön.
– Det är verkligen ett roligt arbete. Vi vårdar allt från de kritiskt sjuka till de som är förhållandevis friska och det ger en väldigt variation i kompetensen och vad man får uppleva. För mig är det också en stor fördel att vi vårdar en patient i taget, i synnerhet inne på operation. Det gör att jag kan ge varje patient mitt fulla fokus istället för att behöva fundera över vad jag behöver göra härnäst.
Liksom Elin betonar Emmeli vikten av ett gott teamarbete. Ibland kan det uppstå tunga situationer och då är det centralt att stötta varandra och kunna prata om det som har hänt.
– Vi känner oss bekväma med varandra och strävar efter att ha roligt ihop på jobbet, på ett respektfullt sätt. Det är en intensiv miljö och därför är det väsentligt att man är trygg och vågar tänka utanför ramarna – ibland finns det inget facit för de situationer man hamnar i och då måste man kunna improvisera och komma med lite nya idéer.

Trivs med högt tempo
Just strävan efter att tänka nytt återspeglas i den omfattande mängd förbättringsinitiativ som kontinuerligt pågår på klinikerna – exempelvis arbetsmiljöteam och grupper som riktar in sig på kvalitetsarbete – såväl som de många möjligheterna till fortbildning. Jessica Westerblom, intensivvårdssjuksköterska, trivs med det höga tempot och konstaterar att man som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen ofta trivs med lite adrenalinpåslag.
– Precis som Emmeli fick jag en utbildningstjänst med heltidslön under min studietid och blev klar 2017. Det var inte helt givet att jag skulle inrikta mig på intensivvård, men efter att ha jobbat en del på akuten kände jag att jag ville fördjupa mig och utvecklas inom området och det kan jag verkligen här. Förutom utbildningstjänsterna anordnar sjukhuset interna föreläsningar, det finns vidareutbildningar även för specialistsjuksköterskor och det finns möjlighet att gå postgraduateutbildningar eller åka på konferenser.
Kort sagt erbjuds stor variation, något Jessica uppskattar. Hon berättar att det många gånger ställs större krav när man tar hand om en sjuk intensivvårdspatient, men att utmaningen bidrar till hennes utveckling. Dessutom nyttjar kliniken en hel del medicinteknik som i sin tur bidrar till den omväxlande och intressanta miljön.
– Vi stöter på det mesta och det gör att man aldrig har tråkigt. Vi på intensivvårdsavdelningen har ju därtill de anhöriga att stötta och ta hand om, så man känner verkligen att man gör skillnad. Det är ett givande och värdefullt arbete, avslutar hon.

Anestesikliniken i Region Kronoberg

Anestesikliniken är en länsgemensam klinik med verksamhet i både Växjö och Ljungby. Kliniken bedriver en bred och mångfacetterad verksamhet med hög personaltäthet i teknikintensiv miljö, i nära samarbete med många andra specialiteter.
Verksamheten består av anestesi, operation, intensiv- och postoperativ vård samt en sterilteknisk enhet. I länet finns totalt 19 operationssalar, 8 IVA-platser och 37 uppvakningsplatser.

Anestesikliniken Växjö
Tel: 0470-58 83 19
E-post: clv-anestesi@kronoberg.se
www.regionkronoberg.se