Presentation
Ortopeden i Västerås

Alla möjligheter på ortopeden i Västerås

Publicerad 20 oktober 2020
Foto: Anders Forngren
Edita Isovic, mottagningssköterska, Jenny Järvinen, sjuksköterska på akuta enheten, Anne Sofie Rogefelt, sjuksköterska på elektiva enheten och Åsa Revenäs, forskningsansvarig på ortopedkliniken vid Västmanlands sjukhus i Västerås. Foto: Anders Forngren
Edita Isovic, mottagningssköterska, Jenny Järvinen, sjuksköterska på akuta enheten, Anne Sofie Rogefelt, sjuksköterska på elektiva enheten och Åsa Revenäs, forskningsansvarig på ortopedkliniken vid Västmanlands sjukhus i Västerås. Foto: Anders Forngren

Edita Isovic var nyutexaminerad när hon började på ortopeden i Västerås. Sedan dess har det gått 15 år.
– Kombinationen av en bred och spännande specialitet med många utvecklingsmöjligheter är svårslagen. Jag kan varmt rekommendera andra sjuksköterskor att börja hos oss.

På ortopedkliniken vid Västmanlands sjukhus i Västerås finns en bred verksamhet som omfattar både mottagning, rehabenhet och vårdavdelningar för akut och planerad vård.
För Edita Isovic har klinikens bredd inneburit ett spännande och utvecklande arbete.
– Jag gjorde min sista praktik på ortopedens akuta vårdavdelning och trivdes så bra att jag blev kvar, ett beslut jag inte har ångrat.
Sedan några år tillbaka arbetar Edita som mottagningssköterska.
– Det är ett jobb som känns meningsfullt och utvecklande, det blir aldrig tråkigt och även efter 15 år på kliniken finns det alltid mer att lära.
Att lärande och utveckling är en viktig del av verksamheten kan Åsa Revenäs skriva under på. Som forskningsansvarig på ortopedkliniken är hennes uppgift att ansvara för utveckling och kvalitetssäkring av forskning inom ramen för klinikens utvecklingsprojekt. Själv har hon en bakgrund som fysioterapeut och kommer närmast från en tjänst på Mälardalens högskola. Hon disputerade 2016 på Karolinska institutet.
– Min tjänst är en satsning från ortopedkliniken för att man såg ett behov av att få igång mer forskning och utveckling i verksamheten. Jag jobbar mot alla yrkeskategorierna där mycket handlar om att bygga en struktur, lyfta fram forskningens roll i verksamheten, kommunicera forskning samt anordna aktiviteter där ett övergripande mål är att få fler medarbetare att börja forska och utveckla verksamheten på ett strukturerat sätt.

Brygga
En utmaning, berättar Åsa, är att utveckla samarbetet mellan akademisk och klinisk verksamhet och forskning.
– En viktig uppgift är att skapa en brygga mellan dessa världar och få fler att se möjligheterna med att genomföra forskningsprojekt i den kliniska vardagen. Jag ser mig själv som något av en spindel i nätet som ska skapa, stötta och ge förutsättningar för alla som jobbar här att utveckla och forska.
Om fem år räknar Åsa med att verksamheten har kommit en bra bit på väg.
– Då hoppas jag att vi har några pågående forskningsprojekt, att vi har någon mer doktorand och att det är några sjuksköterskor som sökt och fått anslag för sin forskning.

Akuta enheten
Jenny Järvinen tog sin sjuksköterskeexamen 2008 och började på ortopedklinikens akuta enhet 2012.
– Under de gångna åren har jag även hunnit med att arbeta på vår elektiva enhet, idag är jag främst på vår kliniska undervisningsavdelning där jag handleder studenter.
Att Jenny blivit ortopeden trogen i alla år säger hon beror på det omväxlande arbete som kliniken erbjuder.
– Här finns mängder av utvecklingsmöjligheter och mitt nuvarande jobb med studenterna är enormt roligt.
Kollegan Anne Sofie Rogefelt, sjuksköterska på klinikens elektiva enhet, har arbetat i verksamheten sedan 2017.
– Jag tog min examen 2014 och arbetade de första fyra åren på en gynekologisk klinik. Med tiden kom en längtan efter att arbeta med fler diagnoser. Då blev det ortopedi eftersom jag tyckte att det verkade vara en både spännande och bred specialitet.

Hela människan
För Anne Sofie blev det helt rätt val.
– Här behandlar vi inte bara en kroppsdel utan hela människan. Eftersom vi till största delen har en något äldre patientkategori blir det inte bara benet som gått av som är problemet, ofta är det även andra saker i kroppen som behöver behandlas. Jag har fått en mycket större erfarenhet och kompetens om resten av människan sedan jag började här.
Liksom Jenny arbetar Anne Sofie delvis med studenter.
– Det är jättekul, studenterna har ju sina föreställningar om vad ortopedi är. Det är roligt att se hur deras uppfattning ändras i takt med att de upptäcker vilken bred kompetens som arbetet hos oss ger. Grädden på moset är att ortopedkliniken är en väldigt bra arbetsplats med stor teamglädje där vi hjälper och stöttar varandra. Jag kan verkligen rekommendera andra sjuksköterskor att välja ortopedi i allmänhet och vår klinik i synnerhet!

Ortopeden i Västerås – Region Västmanland

Ortopedkliniken i Västmanland har ansvaret för den ortopediska vården inom hela länet. Planerad dagkirurgisk verksamhet genomförs till stor del vid Västmanlands sjukhus Köping medan större planerad inneliggande kirurgi samt all akutvård sker vid Västmanlands sjukhus Västerås. Ortopedkliniken i Västmanland har på Västmanlands sjukhus Västerås en mottagning och en rehabenhet samt två vårdavdelningar, en med akut intag och en med elektivt intag. Vår målsättning är att vår arbetsplats ska bli ett föredöme inom framtidens offentliga sjukvård.

www.regionvastmanland.se