Presentation
PMI Karolinska Huddinge

Nära samarbete runt patienten – röd tråd på PMI i Huddinge

Publicerad 20 oktober 2020
Foto: Johan Marklund
Esther Gustavsson, operationssjuksköterska, Carin Viklund, specialistsjuksköterska i anestesi, Jeanette Bergkvist-Jansson, anestesisjuksköterska och Jennika Lind, specialistsjuksköterska i anestesi på PMI i Huddinge. Foto: Johan Marklund
Esther Gustavsson, operationssjuksköterska, Carin Viklund, specialistsjuksköterska i anestesi, Jeanette Bergkvist-Jansson, anestesisjuksköterska och Jennika Lind, specialistsjuksköterska i anestesi på PMI i Huddinge. Foto: Johan Marklund

Det goda samarbetet runt patienten går som en röd tråd genom verksamheten på PMI i Huddinge. Här erbjuds såväl nya som erfarna sjuksköterskor en stimulerande miljö med hög trivsel, spännande arbetsuppgifter, omväxlande tempo, utmanande situationer och kompetenta kollegor.

Det har gått 13 år sedan Esther Gustavsson flyttade från Tyskland till Sverige med en examen till operationssjuksköterska i bagaget.
– Jag började direkt på PMI och arbetade här i fyra år innan jag provade på en annan verksamhet under några år. Men längtan efter de stora operationerna gjorde att jag sökte mig tillbaka. Jag saknade de omfattande lever- och njurtransplantationerna och yrkesutmaningen som följer med dessa ingrepp. Idag delar jag min tid mellan arbetet som operationssjuksköterska och en roll som vårdledare.
Även Jeanette Bergkvist-Jansson trivs med kirurgin och det stora patientflöde som arbetsplatsen erbjuder.
– Jag arbetade på akuten i Huddinge i fem år innan jag vidareutbildade mig till anestesisjuksköterska och är nu inne på mitt åttonde år på PMI där jag liksom Esther delar min tid mellan vårdarbete och ett uppdrag som vårdledare, fast på anestesin. Jag tycker att båda jobben är jätteroliga och gillar den helhetssyn som de olika yrkesrollerna ger.
Det nära teamarbetet runt patienten är en stor del av tjusningen med jobbet.
– Med tiden känner du alla du jobbar med och det är enormt kul.
Hon får medhåll av Esther som lyfter fram fördelen med variation i arbetet.
– Verksamheten omfattar väldigt många olika ingrepp och stora operationer. Du möter aldrig samma arbetsdag som du lämnade kvällen innan, det är alltid något som är annorlunda.
Jennika Lind är specialistsjuksköterska i anestesi och vårdledare på pre/post-op.
– Jag tog min examen till anestesisjuksköterska 2010 och har förutom några kortare utflykter varit här sedan 2014. Vår avdelning är väl fungerande, har hög trivsel och erbjuder mycket goda utvecklingsmöjligheter.
Sedan två år tillbaka arbetar Jennika också som vårdledare.
– Som vårdledare handlar det om att organisera, leda och planera det dagliga arbetet, ett stimulerande komplement till arbetet med patienterna.

Jobba hos oss – utbilda dig till specialistsjuksköterska med bibehållen lön. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster inom anestesi, operation och IVA

Unik verksamhet
PMI i Huddinge är ett av två sjukhus i landet som utför levertransplantationer.
–Det betyder att vi har beredskap på helgen. Händer det inget så är du hemma, men om det kommer in en lever och patient så åker man in till sjukhuset. Det ger verkligen nerv till jobbet och en värdefull erfarenhet som man nästan inte kan få någon annanstans, säger Esther.
Numera ligger ett betydande antal av levertransplantationspatienterna på postoperativa enheten vilket kräver ett nära samarbete och tät kommunikation mellan enheterna. För att underlätta verksamheten, väva ihop flödet och optimera hanteringen av patienter har verksamheten nyligen integrerats. Veckovisa möten där vårdledarna från de olika specialiteterna träffas är viktiga grundstenar i den strävan.
Grädden på moset är att Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge sedan i somras har en ny operationsbyggnad.
–Det är fantastiskt fina lokaler på alla sätt med jättestora fönster, både kropp och själ mår bra i den här miljön, säger Esther.

Öppenvårdsoperation
På PMI:s öppenvårdsoperation utförs operationer inom ortopedi, gynekologi, urologi, öron-näsa-hals, plastik samt accesskirurgi. Här arbetar Carin Viklund som specialistsjuksköterska i anestesi och vårdledare.
– Jag har gått den långa vägen, började på enheten som vårdbiträde 1984 och har med smärre undantag varit här sedan dess. Att jag blivit kvar i alla år beror på att det är så kul och att jag haft en kontinuerlig utveckling och utbildat mig allteftersom.
Carin berättar att verksamheten har ett högt flöde, där patienterna i genomsnitt stannar tre till fyra timmar på avdelningen.
– Vår dagkirurgiska enhet består av fyra operationssalar samt egen pre- och postoperativ avdelning. Vill man utvecklas så finns det många olika vägar att gå.
De fyra kollegorna kan varmt rekommendera sina arbetsplatser till andra sjuksköterskor.
– Hos oss står man aldrig still i utvecklingen; det finns ständigt nya utmaningar vilket gör PMI i allmänhet och postop i synnerhet till en jätterolig verksamhet att jobba i, avslutar Carin.

Jobba hos oss – utbilda dig till specialistsjuksköterska med bibehållen lön. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster inom anestesi, operation och IVA

Funktion PMI – Karolinska Huddinge

Funktion Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) förser Karolinska Universitetssjukhuset med operations- och anestesipersonal, pre- och postoperativ vård, smärtvård samt all intensivvård för vuxna. Som medarbetare inom vår funktion har du möjlighet att utveckla dig inom ett flertal roller. Hos oss arbetar bland andra undersköterskor och sjuksköterskor specialiserade inom anestesi, operation och intensivvård.

www.karolinska.se