Presentation
Ortopedi & Handkirurgi

Sammanhållningen god på Ortopedi och handkirurgi

Publicerad 16 april 2021
Ebba Boberg, sjuksköterska och operationskoordinator på handkirurgen.
Ebba Boberg, sjuksköterska och operationskoordinator på handkirurgen.

Ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder en stark gemenskap och goda utvecklingsmöjligheter. Många sjuksköterskestudenter får ett så gott intryck efter sin praktik att de söker sig hit efter avslutad utbildning.

Ortopedi och handkirurgi ger en nyutexaminerad sjuksköterska en bred grund. Många patienter är multisjuka, äldre eller har kanske problem med rörelseapparaten sedan tidigare, vilket innebär att de som jobbar här lär sig fler områden än ortopedi. För mer erfarna sjuksköterskor finns möjligheten att specialisera sig.

Jobba som sjuksköterska på Akademiska. Klicka på jobben nedan för mer information och ansök


Utbildningssjuksköterska till ortopedavdelning 70 B (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterska med intresse för ortopedi som vill ha en trygg start (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Varierande och spännande jobb
Ebba Boberg började på handkirurgmottagningen 2017 och har tidigare arbetat på ortopedavdelning på Akademiska sjukhuset. I jobbet som operationskoordinator planerar hon operationerna, vilket innebär dagliga kontakter med många patienter och kollegor.
– Mitt jobb är väldigt utvecklande. Ingen dag är den andra lik, vilket innebär att jag lär mig något nytt hela tiden. Vi har en väldigt fin stämning och ett bra samarbete. Det finns alltid någon att fråga om man behöver hjälp med något, berättar hon.
– Det bästa med jobbet är att hjälpa människor. Jag använder min kunskap för att göra det bästa för våra patienter. Mitt arbete innebär mycket ansvar och eget arbete men också mycket kontakter med olika människor, säger Ebba Boberg.
Sammanhållningen och stämningen håller kollegan Aiga Freiberga med om. Hon började på ortopeden samma år som Ebba Boberg och stortrivs.
– Min väninna uppmuntrade mig att söka hit och sa ”Du kommer att träffa otroligt fina människor här. Du kommer att vilja stanna kvar.” Hon hade rätt. Vi behandlar varandra på ett respektfullt sätt, är hjälpsamma och har mycket empati. Många som praktiserar här under sin utbildning till sjuksköterskor vill jobba hos oss när de är legitimerade eftersom de tycker att medarbetarna är så fantastiska, berättar Aiga Freiberga.

George Foo, avdelningschef på ortopedmottagningen. Foto: Mikael Wallerstedt
George Foo, avdelningschef på ortopedmottagningen. Foto: Mikael Wallerstedt

Studenten som blev kvar
En av de sjuksköterskestudenter som sökte anställning på sin tidigare verksamhetsförlagda utbildning var George Foo som idag är avdelningschef på ortopedmottagningen.
– Jag var student på ryggkirurgen och hade Ebba som handledare under en vecka. Det var så spännande att jag sökte anställning efter avslutad utbildning. Det är alltså Ebbas och hennes trevliga kollegors fel att jag hamnade här, skrattar George Foo.
Under de åtta år som har gått, har George Foo hunnit arbeta på vårdavdelning som sjuksköterska, varit utbildningssköterska och gruppchef. Nu är han avdelningschef på ortopedmottagningen och ytterligare en enhet. Det går att göra karriär på flera olika sätt hos Ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.
– Aiga är specialistutbildad inom kirurgisk vård och Ebba har ett stort ansvar som operationskoordinator. Det finns stora möjligheter att utvecklas hos oss. Vi har väldigt duktiga kirurger eftersom det är ett universitetssjukhus. Vi har specialiteter som hand, trauma, protes, knä, fot och rygg. Specialist- och överläkarna håller gärna föredrag och informerar vår personal så att vi har den kompetens som behövs för att ge bästa möjliga vård, säger George Foo.
– Det finns definitivt möjlighet till utveckling. Det finns alltid förutsättningar att gå utbildningar och kurser om jag är intresserad av något. Vi får ofta tips på olika föreläsningar som är bra för oss sjuksköterskor, intygar Ebba Boberg.

Hjälper och stöttar varandra
Alla tre kollegorna pratar sig varma om Ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset, vikten av empati och hjälpsamhet.
– Vi tar väl hand om nya kollegor som kommer till oss. Alla som börjar här får en väldigt bra inskolning under fyra till fem veckor; de får allt de behöver för att komma in i sitt arbete. Det är bra att jobba på en avdelning när man är nyutexaminerad – du får en grund att stå på. Jag har jobbat som sjuksköterska sedan 1994 och känner fortfarande att det är väldigt spännande och utvecklande, säger Aiga Freiberga.
Avslutningsvis berättar George Foo vad som gör att han ser fram emot på jobbet varje dag:
– Vi har väldigt roligt. Det kan vara stressigt och mycket att göra men vi har kul tillsammans och löser saker och ting genom att hjälpas åt.

Aiga Freiberga, sjuksköterska på ortopedavdelning 70B. Foto: Mikael Wallerstedt
Aiga Freiberga, sjuksköterska på ortopedavdelning 70B. Foto: Mikael Wallerstedt

Jobba som sjuksköterska på Akademiska. Klicka på jobben nedan för mer information och ansök


Utbildningssjuksköterska till ortopedavdelning 70 B (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterska med intresse för ortopedi som vill ha en trygg start (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Ortopedi och handkirurgi – Akademiska sjukhuset

Ortopedi
Här undersöker, behandlar, opererar och vårdar vi patienter med sjukdomar, skador och smärtor i rörelseapparaten. Verksamheten är bred med både akut och planerad kirurgi. Vår huvudinriktning är högspecialiserad vård som t.ex. barnortopedi, fraktur-, protes-, axel-, tumör- och ryggkirurgi, men vi bedriver även basortopedi inom de flesta områden. Som universitetssjukhus bedriver vi även forskning, utveckling och undervisning.

Handkirurgi
Våra specialområden är skador på nerver och böjsenor, handledskirurgi, ledproteser, mikrokirurgi, handmissbildningar och förlossningsskador (CP).

Kontaktinformation:
Avdelningschef 70A & 70B
Malin Yildiz
Epost: malin.yildiz@akademiska.se

Biträdande verksamhetschef verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi
Viktor Näslund
Epost: viktor.naslund@akademiska.se

www.akademiska.se