Presentation
NU-sjukvården

Små patienter ger stor bredd till verksamheten

Publicerad 16 april 2021
Cecilia Blom och Susanne Lindholm, sjuksköterskor vid NÄL:s neonatal­avdelning inom NU-sjukvården.

– På avdelning 34 neonatal arbetar vi med alltifrån akut-, intensiv- och långvård till psykologisk stöttning av föräldrar. Det är ett jätteroligt och givande jobb där man ständigt lär sig nya saker, säger Cecilia Blom, sjuksköterska vid Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL).

Det har gått tio år sedan Cecilia Blom började arbeta på NÄL:s neonatal­avdelning inom NU-sjukvården, ett beslut hon inte har ångrat.
– Jag sommarjobbade på avdelningen och trivdes enormt bra. När jag tog min sjuksköterskeexamen 2012 sökte jag mig direkt hit och på den vägen är det. Jag verkligen älskar det här jobbet.
Kollegan Susanne Lindholm fastnade för verksamheten när hennes son vårdades på avdelningen.
– På den tiden arbetade jag som sjuksköterska inom hjärtsjukvården men tyckte det verkade vara så mysigt att jobba här. När tillfället kom sökte jag mig hit och jobbet har till och med lyckats överträffa mina högt ställda förväntningar. Visst, akuta situationer är alltid stressande men det finns ett annat lugn i verksamheten när man arbetar så nära de anhöriga som man gör här.
Cecilia instämmer och flikar in att man som sjuksköterska på neonatal inte bara har ansvar för det sjuka barnet; hela familjen ingår i vården, inklusive föräldrar och syskon.
– Även om vi har små patienter har vi stor bredd på det vi gör. Gillar man akutsjukvård, intensivvård, långvård och de tvära kasten mellan att ena dagen vårda ett jättesjukt barn och kanske bara ett par dagar senare se samma barn amma och vara redo för hemfärd, då är detta ett jättehärligt jobb.

Jobba med oss på Neonatal avd 4. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Teamarbete
På neonatalen vårdas barn som är födda från graviditetsvecka 28 samt allvarligt sjuka, nyfödda barn. Vården kräver mycket teknisk utrustning som kan verka skrämmande för den oinvigde.
– Tekniken är inte svår att lära sig, den blir snabbt en del av vardagen. Dessutom arbetar vi i multidisciplinära team och har fantastiskt stöd av varandra, vilket gör att man tycker att det är roligt att gå till jobbet varenda dag, säger Susanne.
Ett extra plus ger hon till verksamhetens goda utvecklingsmöjligheter. Både Susanne och Cecilia läser till barnsjuksköterskor med ekonomiskt stöd från regionen, och delar för tillfället sin tid mellan arbete och studier. Ytterligare ett plus är att avdelningen sedan i höstas huserar i helt nybyggda lokaler.
– Vi har stora fina ytor att jobba på och kan numera erbjuda enkelrum med egen dusch och toalett till alla familjer, vilket känns väldigt patientsäkert och helt rätt i tiden. Jag kan varmt rekommendera andra sjuksköterskor att börja hos oss, avslutar Cecilia.

Neonatal – NORRA ÄLVSBORGS LÄNSSJUKHUS – NU-sjukvården

NU-sjukvården är en del av Västra Götalandsregionen och ett av Sveriges större länssjukhus. Vi finns på NÄL (Norra Älvsborgs länssjukhus) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus. Sjukhusets upptagningsområde omfattar 280 000 invånare.Tillsammans är vi cirka 5 500 medarbetare som varje dag arbetar för att ge god och säker specialistsjukvård.
www.nusjukvarden.se
www.vgregion.se

VGR NU-sjukvården logotype