Presentation
Kirurgi på Akademiska

Väx som sjuksköterska och gör karriär på kirurgen

Publicerad 16 april 2021
Foto: Mikael Wallerstedt
Therese Avallin, specialistsjuksköterska och Beatrice Blom, sjuksköterska på verksamhetsområde kirurgi. Foto: Mikael Wallerstedt
Therese Avallin, specialistsjuksköterska och Beatrice Blom, sjuksköterska på verksamhetsområde kirurgi. Foto: Mikael Wallerstedt

Många karriärvägar, dynamiskt arbete och kollegialt stöd. På verksamhetsområde kirurgi i Uppsala är det fullt upp, ändå finns tid till utveckling och reflektion.

– Det är avancerad vård som bedrivs i ett högt tempo, vilket möjliggörs av kontinuerlig kompetensutveckling, specialiserade sjuksköterskor inom kirurgisk vård och forskning, samt högt i tak vad gäller förbättringsarbete och reflektion. Det är väldigt inspirerande och otroligt givande att vara en del i teamet här, säger Therese Avallin, specialistsjuksköterska och doktorand, som utbildade sig i Uppsala och har arbetat på verksamhetsområde kirurgi, Akademiska sjukhuset, sedan 2006.
– Jag hade inte tänkt vara kvar så länge, men möjligheterna att utvecklas som sjuksköterska och göra karriär har gjort att jag stannat. Har man väl börjat här så är det otroligt kul, säger hon.
Och på Akademiska sjukhuset finns många olika möjligheter.
– Trots att vi är mitt i en pandemi med allt vad det innebär, pågår utvecklingen av verksamhetsområdets arbete med omvårdnadskompetens och forskning. Att få vara delaktig i att tydligare länka samman klinik och forskning är fantastiskt, och motiverar mig att stanna. Det visar framåtanda och att man som medarbetare har stora möjligheter att påverka, säger Therese Avallin.

Vill du jobba med oss på verksamhetsområde kirurgi? Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Reflektion varje pass
På kirurgen har man infört ”Team-tempen”, ett arbetssätt för reflektion efter varje arbetspass. Det välkomnas av Beatrice Blom, som utbildade sig i Västerås och har arbetat som sjuksköterska i ett år.
– Team-tempen innebär att vi i slutet av arbetspasset sätter oss tillsammans och reflekterar över hur det varit gällande patientsäkerhet, arbetsbelastning och om kommunikationen fungerat. Vi graderar det i kategorierna rött, gult eller grönt så man får en klar överblick och kan diskutera vad vi kan göra bättre. Till exempel kan man sätta in fler resurser på måndagar om man ser att det är den jobbigaste dagen, och stötta upp personalen på det sättet, säger hon.

Många karriärvägar
Att slängas in som nyutexaminerad sjuksköterska under ett pandemiår har inte varit lätt – men på kirurgen har det funnits trygghet.
– Det känns bra och tryggt med erfarna kollegor. Och det finns bra möjligheter att växa på avdelningen, säger Beatrice Blom.
Det finns stora möjligheter att göra karriär i olika riktningar, bland annat specialisering, forskning och ledarskap. Therese Avallin ser positivt på möjligheterna.
– Man kan utveckla sig på olika nivåer, exempelvis genom att inrikta sig på ett specifikt område, som att vara smärtombud och utbilda sina kollegor, bli handledare, föreläsa och utbilda, bli specialist, avancerad specialist eller forskare. På kirurgen på Akademiska sjukhuset finns många olika karriärvägar.

Vill du jobba med oss på verksamhetsområde kirurgi? Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Akademiska sjukhuset – Verksamhetsområde kirurgi

Vårt verksamhetsområde består av fyra kirurgiska vårdavdelningar: kirurgmottagning, kärlmottagning, bröstmottagning och transplantationsmottagning, som alla har nära samarbete med varandra.
Vi bedriver både akut och planerad verksamhet inom områdena bröst- och endokrinkirurgi, esofagus-ventrikel­kirurgi, kirurgisk akutvård och trauma, kolorektalkirurgi, kärlkirurgi, lever-pankreaskirurgi och transplantationskirurgi.

akademiska.se/kirurgi