Presentation
Dalengeriatriken

Utvecklande arbete med guldkant

Publicerad 27 oktober 2021
Foto: Gonzalo Irigoyen
Sara Kullander och Ebba Persson, sjuksköterskor på Dalengeriatriken. Foto: Gonzalo Irigoyen
Sara Kullander och Ebba Persson, sjuksköterskor på Dalengeriatriken. Foto: Gonzalo Irigoyen

De nyblivna sjuksköterskorna Ebba Persson och Sara Kullander har hittat hem i geriatriken. På Dalengeriatriken lär de sig något nytt varje dag. De får dessutom chans att göra skillnad på riktigt.

Sara Kullander ville varken arbeta inom vården eller med äldre människor. Men efter sitt tredje barn tog drömmarna en ny riktning och hon beslutade sig för att sadla om till barnmorska.
Sjuksköterskeutbildningens sista praktik blev förlagd till avdelningen för ortopedrehabilitering på Dalengeriatriken. Då ändrades allt igen.
– När jag väl var där fastnade jag ganska snabbt. Det känns värdefullt att möta de här människorna. Det krävs så lite för att ge så mycket, säger Sara Kullander som idag arbetar som sjuksköterska på avdelningen och stortrivs.
Även Ebba Persson, som tidigare arbetade inom äldreomsorgen, har nyligen börjat arbeta på Dalengeratriken.
– Jag har alltid haft ett intresse för äldrevård och äldre, säger hon och berättar att hon sommarjobbade på den akutgeriatriska avdelningen under sin utbildning och trivdes så bra att hon sökte sig dit efter sin examen.

Jobba som sjuksköterska hos oss. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Bred kompetens
I sitt arbete möter de många multisjuka människor med ett stort omvårdnadsbehov. De ställs dagligen inför medicinska ställningstaganden och olika former av riskbedömningar.
– Ingen dag är den andra lik och jag lär mig jättemycket varje dag. För mig som är ny sjuksköterska är det här en perfekt start, säger Ebba Persson och berättar att det även finns goda utvecklingsmöjligheter på kliniken i form av interna utbildningar och projekt.
Eftersom en del patienter inte själva kan berätta vad som är problemet gäller det att vara lyhörd och uppmärksam. Lärdomar som de tror att de kommer ha mycket nytta av i sitt yrkesliv.
– Dessutom får vi hela tiden användning för de saker vi lär oss. Det du lärde dig i går repeterar du redan på nästa pass, säger Sara Kullander och berättar att hon även gillar att interprofessionella samarbeten är en viktig del av geriatriken.
Trots att de har fullt upp med allt nytt har de redan samlat på sig många värmande ögonblick.
– Senast igår var ett sådant för mig. Jag arbetade kväll och det var mycket att göra. På ett av kvällens alla patientanrop möttes jag av en patient som endast ville tacka för kvällens arbete. Resten av kvällen kändes lättare efter det, säger Ebba Persson.

Aleris – Dalengeriatriken

Dalengeriatriken är den största geriatriska kliniken i Sverige, men om man jämför med storsjukhusen så erbjuder vi något annat. Ett mer familjärt sammanhang där öppenhet, gemenskap och korta beslutsvägar är en stor fördel. Det är högt i tak och delaktighet är viktigt för oss. Vi driver många utvecklingsarbeten och det finns goda chanser till kompetensutveckling.

www.aleris.se