På akutkliniken i Växjö finns en stor medicinsk bredd och många karriärmöjligheter.
– Bredden här är otroligt rolig, och efter elva år är jag allt annat än fullärd. Det finns hela tiden nya utvecklingsmöjligheter, och fastän jag jobbat länge dyker det upp nya situationer som jag inte varit med om innan, säger Mikael Thorén.
Emma Törnqvist började på akutmottagningen i Växjö för flera år sedan, då som undersköterska. Här väcktes lusten att bli sjuksköterska, och det var också hit hon sökte sig efter sjuksköterskeexamen.
– Det beror dels på att jag fick ett så bra bemötande av alla kolleger, jag trivdes jättebra i arbetsgruppen från starten. Sedan tycker jag att det är så roligt att själv få göra bedömningar på våra patienter och hur snabbt de behöver träffa läkare. Man får verkligen använda hela sin kompetens och träffar många olika patienter och i olika åldrar, de kan vara allt från 2 till 102 år gamla, säger hon.
Akutvårdsavdelningen (Sista ansökningsdag har passerat)
Akutmottagningen (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Förstärker samarbete
Kollegan Hanna Pettersson jobbar som sektionsledare på AVA. Hon började sin bana som sjuksköterska på akutvårdsavdelningen i Växjö.
– Jag kände direkt att det skulle vara kul att få bredden som du får här, i och med alla kliniker vi jobbar med, det kan vara allt från kirurgi och infektion till medicin och ortopedi, säger hon.
På AVA har vi vanliga vårdplatser men också något som kallas observationsplatser. Huvudsyftet med observationsplatserna är att snabbt kunna märka en försämring av redan svårt sjuka patienter. Det är ett mellanläge mellan vårdavdelning och IVA som bemannas av sjuksköterskor som jobbat en längre tid på AVA, och är en möjlighet att ytterligare utvecklas i sin sjuksköterskeroll.
– Sedan länge finns ett gott samarbete mellan AVA och akutmottagningen och vi kommer nu att förstärka det ytterligare. Inom kort kommer vi att minska med några vårdplatser på AVA och i stället utöka på akuten. Det kommer att vara personal från båda personalgrupperna, så gränserna däremellan suddas ut mer och mer i och med att vi delar mer på uppdragen som helhet, säger Josefina Ågren, avdelningschef på AVA sedan förra året.
Stor kunskapsutveckling
För den som vill prova på olika karriärvägar är akutkliniken i Växjö ett bra val. Mikael Thorén började här för elva år sedan, under en introduktion efter sin sjuksköterskeexamen. Sedan dess har han haft olika positioner och gått olika utbildningar.
– Jag är på AVA ibland och akuten ibland, och har olika roller som till exempel ledningsansvarig sjuksköterska. Man är en slags platschef under arbetspasset och ska fördela hur arbetet ska göras för att flyta på. Händer något större får man en väldigt central roll, säger Mikael Thorén.
Det finns bland annat kurser i akut medicinskt omhändertagande och en traumautbildning som sjuksköterskor får ta del av.
– Jag har läst vidare specialistutbildning inom akutsjukvård och breddat min kunskap så mycket det bara går, i och med att vi har så många olika sorters patienter här, säger Mikael Thorén.
Mycket av kunskapsutvecklingen sker också i det dagliga arbetet.
– Man stöter på nya saker hela tiden, man behöver gå igenom det när de händer. Så det gäller att vara nyfiken och fråga och ta hjälp. Läkarna finns alltid tillgängliga, liksom andra kollegor; man lär sig i det dagliga arbetet, säger Mikael Thorén.
Förutom att vara intresserad av att lära nytt är det bra att den som ska jobba vid akutkliniken i Växjö klarar snabba förändringar.
– Man måste trivas i en händelserik miljö, en arbetssituation som är rörlig. Vi har en varierad belastning utifrån att det är akuta situationer, så saker kan ändras väldigt snabbt, vilket också gör att det aldrig blir tråkigt säger Hanna Pettersson.
Akutvårdsavdelningen (Sista ansökningsdag har passerat)
Akutmottagningen (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Akutmottagningen i Växjö
Akutmottagningen i Växjö behandlar akut sjuka inom specialiteterna medicin, infektion, kirurgi och ortopedi. På kvällar, nätter och helger tar vi även emot de som söker till ögonkliniken och öron-näsa-halskliniken.
AVA
AVA har 24 vårdplatser varav 4 observationsplatser. Här tar vi emot patienter med väldigt olika vårdbehov , och med olika sjukdomar och bakgrunder. Det gör vår avdelning speciell och du som sjuksköterska får en bred kunskap inom olika specialiteter. Våra patienter vårdas en kortare tid hos oss innan vårdplanen kring patienten har klarnat, och patienten går sedan vidare till annan vårdavdelning eller får åka hem igen.
Kontakt:
Verksamhetschef: Clas Hjertqvist
Tel: 0470-58 77 86
E-post: clas.hjertqvist@kronoberg.se
Avdelningschefer:
Akutmottagningen
Lotta Sjölin
Tel: 0470-58 86 32
AVA
Josefina Ågren
Tel: 0470-58 26 26
regionkronoberg.se