Presentation
Karolinska

Spännande att arbeta med avancerad vård

Publicerad 5 april 2022
Foto: Johan Marklund
Mathias Lins, IVA-sjuksköterska och Thomas Brodersen, operationssjuksköterska på thorax vid Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Johan Marklund
Mathias Lins, IVA-sjuksköterska och Thomas Brodersen, operationssjuksköterska på thorax vid Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Johan Marklund

Thoraxoperation och thoraxintensiven vid Karolinska Universitetssjukhuset bedriver högspecialiserad vård, därför finns de roligaste jobben här enligt specialistsjuksköterskorna Thomas Brodersen och Mathias Lins.

Båda beskriver sina jobb med stort engagemang. Intresset för kroppens vitalaste organ, hjärta och lungor, är en gemensam nämnare, samt att få jobba med en utmanande patientgrupp i en högteknologisk vårdmiljö.
Thomas Brodersen kom till thorax­operation som allmänsjuksköterska för tre år sedan och tog då möjligheten att, med bibehållen lön, vidareutbilda sig till operationssjuksköterska.
– Mitt jobb är spännande och stundom ganska adrenalinkrävande vilket bara gör det intressant. Jag gillar att vara en del av ett team som fokuserar på en patient i taget, säger han.
Thomas Brodersen beskriver sitt jobb som varierat med en bredd av patienter. Han uppskattar också att det är så ”hands on” på operation.
– Jag ansvarar för alla operationsinstrument vilket medför att jag har nära kontakt med både sterilcentralen och företagen som tillhandahåller instrumenten. Kirurgerna och jag planerar tillsammans vilka instrument som behövs, säger Thomas Brodersen.

Jobba med oss på Thorax. Klicka på jobben nedan för mer information och ansök.


Sjuksköterskor till Hjärtuppvakningsavdelningen i Solna (Sista ansökningsdag har passerat)

Anestesisjuksköterska till Thoraxoperation i Solna (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi söker intensivvårdssjuksköterskor till Thoraxintensiven (THIVA) (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi söker operationssjuksköterskor till Thoraxoperation (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Fullt fokus på thoraxintensiven
När patienterna är färdigopererade flyttas de över till thoraxintensiven, THIVA. Här jobbar intensivvårdssjuksköterskan Mathias Lins sedan åtta år.
– THIVA:s charm är att du har stenkoll på en, eller två, patienter som du verkligen djupdyker i. Det känns också tillfredsställande att vi har så mycket att erbjuda i form av mekaniska assister som ECMO och andra hjärtpumpar, säger Mathias Lins.
Han är även biträdande universitetssjuksköterska, en roll på sjukhusets akademiska karriärstege som bland annat innebär att hålla i utbildningar och driva kvalitetsprojekt.

Forskning uppmuntras
När det gäller klinikens karriärmöjligheter menar båda att personligt driv uppmuntras från ledningen, framförallt när det gäller forskning och omvårdnadsutveckling, men också ledarskap och pedagogik. I höst startar landets första utbildning i ”Thoraxkirurgisk vård och omvårdnad” vid Karolinska Institutet. Utbildningen har varit efterlängtad.
– Som specialistsjuksköterska inom thorax arbetar du ofta självständigt och du har mycket frihet under ansvar. Samtidigt är alla som jobbar här så kompetenta att man känner sig trygg, säger Mathias Lins.

Toraxoperation och thoraxintensiven vid Karolinska Universitetssjukhuset

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av åtta sjukhus i landet som utför thoraxkirurgi. Här behandlas och opereras patienter med hjärt- och lungsjukdomar. De vanligaste diagnoserna är medfödda eller förvärvade klaffsjukdomar, förträngningar i hjärtats kranskärl, grav hjärtsvikt samt lungtumörer och andra lungsjukdomar. Som universitetssjukhus bedriver vi även omfattande forskning, utveckling och utbildning i samarbete med Karolinska Institutet.

karolinska.se