PMI på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge har en central roll för behandlingen av patienter med svåra leversjukdomar. Med DCD kommer antalet levertransplantationer att kunna öka med ca tio procent per år. Här arbetar du som är sjuksköterska med den allra främsta expertisen, i tätt sammansvetsade team i en högspecialiserad miljö där du verkligen gör skillnad.
PMI, Perioperativ medicin och intensivvård, på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, har en omfattande och väletablerad transplantationsverksamhet och är ett av endast två sjukhus i Sverige som utför levertransplantationer.
Nyligen blev det klart att sjukhuset tilldelas ytterligare tre tillstånd för nationell högspecialiserad vård. Det gäller bland annat för levertransplantationer genom DCD, det vill säga donation efter cirkulationsstopp. Tidigare har endast personer med total hjärninfarkt under pågående respiratorvård kunnat donera. DCD har varit en utmaning för just levertransplantationer, eftersom levern är mycket känslig för syrebrist. På Karolinska universitetssjukhuset Huddinge startar nu möjligheten att donera organ efter DCD, genom att man först behandlar levern med en perfusionsmetod som spolar rent och håller organets funktioner intakta.
– Det är fantastiskt roligt att vi nu kommer att kunna hjälpa fler patienter. Idag dör alltför många patienter i väntan på organ. Även fler personer kan få sin önskan uppfylld om att deras organ ska tillvaratas, och detta är ofta en mycket stor tröst för anhöriga, säger anestesisjuksköterskan Anna Jacobson, som har arbetat på PMI Huddinge i 17 år.
Operationssjuksköterskor till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge (Sista ansökningsdag har passerat)
Vårdledare till Perioperativ Medicin i Huddinge (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Får helt nytt liv
Hon får medhåll av sina kolleger Anna Grass och Piritta Hermansson. De lyfter fram att just transplantationsmedicin är ett djupt tillfredsställande område att arbeta med.
– Vi ser hur patienter går från att vara dödssjuka till att få ett helt nytt liv. Det är stor, komplicerad kirurgi och verkligen ingen vardagsmat. Att arbeta som sjuksköterska här innebär ständiga utmaningar och att få vara en del i oerhört kompetenta, tvärprofessionella team, säger Piritta, som har 20 års erfarenhet som operationssköterska.
Anna, som är sjuksköterska på den postoperativa avdelningen, berättar att utvecklingen går snabbt:
– Det är extremt högspecialiserad och komplex vård, både vad gäller operation och den medicinska omvårdnaden. Här på Huddinge ligger vi väldigt lång fram, med mycket forskning och med patienter som är allt från några månader gamla till äldre personer. Det är enormt omväxlande, säger hon.
Mia Elliot, som är operations- och IVA-sjuksköterska, har arbetat med levertransplantationer ända sedan den allra första transplantationen i Sverige, på Huddinge sjukhus 1984. Idag arbetar hon på IVA.
– Det finns nog ingen mer stimulerande miljö än här på PMI. Vi har den mest avancerade och tyngsta vården, med allt utom brännskador och hjärttransplantation. Som sjuksköterska måste man ha både djup och bred kunskap. Det är också fantastiskt roligt att ha så många studenter. Man stagnerar aldrig, det är en lärande arbetsplats där man håller sig på tårna.
Etik och respekt
Marie Sundin, som också är anestesi- och IVA-sjuksköterska, har arbetat på Huddinge sedan 1991, med något avbrott. Hon var med på den första DCD-transplantationen på Huddinge universitetssjukhus, då njurar, lever och pankreas transplanterades.
– Det var en speciell känsla och det är ett stort steg framåt. Det är så många kriterier som ska uppfyllas för att en transplantation ska kunna genomföras och det är väldigt glädjande att vi nu kommer att kunna hjälpa betydligt fler patienter. En viktig och intressant aspekt av arbetet är de många etiska frågeställningar som vi arbetar med och att respektfullt bemöta anhöriga till möjliga donatorer, säger hon
Nu söker PMI på Karolinska universitetssjukhuset nya, engagerade specialistsjuksköterskor inom anestesi, operation och IVA. Här kan du utvecklas i professionen på ett av landets ledande sjukhus, i team som ligger i den absoluta frontlinjen.
Låter det intressant? Tveka inte att kontakta oss på PMI och lär dig mer om vad vi gör!
Operationssjuksköterskor till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge (Sista ansökningsdag har passerat)
Vårdledare till Perioperativ Medicin i Huddinge (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Funktion Perioperativ medicin och intensivvård (PMI) förser Karolinska universitetssjukhuset med operations- och anestesipersonal, pre- och postoperativ vård, smärtvård samt all intensivvård för vuxna.
På Karolinska universitetssjukhuset Huddinge går man nu i bräschen för levertransplantation genom DCD, genom att först behandla levern med NRP, Normothermic Regional Perfusion, en ECMO-teknologi där blodet syresätts utanför kroppen, efter döden, med varmt (37 grader) syresatt blod under två timmar. NRP reverserar ischemiskada och förbättrar organkvaliteten. Tekniken tillåter en utvärdering av organfunktionen peroperativt och leder till förbättrat utfall efter organtransplantation. Studier har visat att NRP vid DCD ger mindre komplikationer.
Som medarbetare inom vår funktion har du möjlighet att utveckla dig inom ett flertal roller. Hos oss arbetar bland andra undersköterskor och sjuksköterskor specialiserade inom anestesi, operation och intensivvård.
www.karolinska.se