Presentation
Kirurgi i Sörmland

Kliniker som vårdar både patienter och arbetsklimat

Publicerad 6 april 2022
Kristi Larsen Johansen och Elin Cui, sjuksköterskor på kirurg­avdelningen i Eskils­tuna. Foto: Pierre Pocs
Kristi Larsen Johansen och Elin Cui, sjuksköterskor på kirurg­avdelningen i Eskils­tuna. Foto: Pierre Pocs

Kirurgklinikerna vid Mälarsjukhuset Eskilstuna och vid Nyköpings lasarett präglas av ett variationsrikt arbete där även arbetsklimatet vårdas i form av stor kollegial stöttning.
– Jag kunde inte ha fått en bättre start på min yrkeskarriär, säger sjuksköterskan Anna-Karin Sundell.

Bra arbetsklimat, ständigt nya utmaningar, stöttande kollegor och en lyhörd ledning var det som fick Anna-Karin Sundell att välja Kirurg- och urologkliniken vid Nyköpings lasarett efter avslutad utbildning.
– Jag arbetade tidigare som undersköterska, hade prövat på specialiteten och var inställd på att söka till kirurgen efter min examen. VFU:n som jag gjorde här i termin 4 stärkte det beslutet.
Efter snart två år i verksamheten vet hon att beslutet var helt rätt.
– Vi arbetar med kirurgisk omvårdnad av urologi- och kirurgpatienter, traumapatienter, men har även patienter som kommer för eftervård av avancerad kirurgi från Uppsala. Dessutom har våra patienter förutom kirurgiska åkommor även medicinska sjukdomar. Vi får se det mesta, man blir inte expert på allt men man lär sig om mycket, med spetskompetens inom kirurgin.
Olivia Schröder har liknande erfarenheter.
– Jag tog min sjuksköterskeexamen 2018. Efter att ha gjort VFU och sommarjobbat på avdelningen kände att jag ville börja här, och på den vägen är det.
Precis som Anna-Karin lyfter Olivia fram det goda arbetsklimatet och det ständiga lärandet som stora fördelar i arbetet.
– Kirurgisk omvårdnad är en bred specialitet där man hela tiden utmanas och utvecklas i sin yrkesroll. Det goda teamarbetet har också stor betydelse för trivseln, det är alltid är kul att komma till jobbet, säger Olivia.

Vill du jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för mer information och ansök


Kirurgavdelningen i Nyköping söker sjuksköterska (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterska med intresse för kirurgi till Mälarsjukhuset Eskilstuna (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Eskilstuna
Kollegorna på kirurgavdelningen i Eskilstuna håller med till fullo. Elin Cui sökte sig hit efter avslutad utbildning.
– Jag har alltid intresserat mig för kirurgi. Det är en jätteintressant specialitet och den breda patientgruppen gör att man hela tiden fortsätter att utveckla sin kompetens.
Som ny sjuksköterska gick Elin bredvid en erfaren kollega i fyra veckor innan hon började arbeta självständigt på avdelningen.
– Jag var också med i Region Sörmlands program för nya sjuksköterskor som bland annat innehöll seminariedagar där jag träffade andra nyutexaminerade kollegor att utbyta erfarenheter med.
Kristi Larsen Johansen valde noga innan hon bestämde var hon ville börja jobba efter sin sjuksköterskeexamen 2020.
– Jag gjorde min första VFU här på kirurgavdelningen, tyckte det var jättekul men ville inte låsa mig vid en specifik avdelning direkt. Därför valde jag att gå regionens traineeprogram. Det innebar för min del att jag efter avslutad utbildning arbetade åtta månader på kirurgen och sedan växlade till medicinavdelningen där jag var ungefär lika länge. Därefter valde jag att söka mig tillbaka till kirurgen och börja på riktigt.
Hon påpekar att kirurgavdelningen i Eskilstuna är en bred avdelning med sex olika patientkategorier.
– Detta är också en avdelning med högt tempo. Här lär du dig snabbt att prioritera och fokusera på vad som ska göras först, säger Kristi.
Stora fördelar, menar både Kristi och Elin är att ledningen uppmuntrar till utveckling och utbildning.
– Vi har månader med fokus på olika områden, som till exempel trycksår, stomi eller urologi, då det löpande erbjuds kortare kurser och fortbildningar på det aktuella temat. Har man egna önskemål om att få gå någon fortbildning eller kurs så brukar det också gå att ordna.

Stormtrivs
På frågan om de kan rekommendera andra sjuksköterskor att börja på avdelningen blir svaret ett självklart ja!
– Om man gillar ett högt tempo och att ha många bollar i luften är det här man ska vara. Jag visste genom traineeprogrammet precis vad jag gav mig in på och kan inte tänka mig en roligare arbetsplats, fastslår Kristi.
Även Anna-Karin och Olivia vill slå ett slag för sin arbetsplats på Nyköpings lasarett.
– Här lär du dig mycket om många olika sjukdomar och tillstånd, även om det är en kirurgisk omvårdnadsavdelning har vi i stort sett alla typer av patienter. Man blir också väldigt uppbackad och behöver inte vara orolig för att stå ensam i någon situation, det finns alltid kollegor runt omkring som kommer till hjälp. En trevlig arbetsplats som vi varmt kan rekommendera!

Anna-Karin Sundell och Olivia Schröder, sjuksköterskor på Kirurg- och urologkliniken vid Nyköpings lasarett. Foto: Magnus Andersson
Anna-Karin Sundell och Olivia Schröder, sjuksköterskor på Kirurg- och urologkliniken vid Nyköpings lasarett. Foto: Magnus Andersson

Vill du jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för mer information och ansök


Kirurgavdelningen i Nyköping söker sjuksköterska (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterska med intresse för kirurgi till Mälarsjukhuset Eskilstuna (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Region Sörmland – Kirurgi i Eskilstuna och Nyköping

Kirurg- och urologkliniken på Mälarsjukhuset Eskilstuna (MSE) är länets största kirurgklinik. Här arbetar runt 150 medarbetare varav cirka 25 sjuksköterskor och undersköterskor med vår breda mottagningsverksamhet och dagvårdsavdelning. Kirurgiska avdelningen vid Nyköpings lasarett har huvudsaklig inriktning på kirurgiska sjukdomar inom mag- och tarmkanal samt urinvägar.

www.regionsormland.se